• S.C. Doly-Com Distribuție S.R.L. Botoșani angajează persoane cu competențe profesionale în domeniile electric, electronic și automatizări, cu studii medii sau superioare.
  • Salariul brut acordat este între 5128 lei și 6837 lei, funcție de cunostintele și competențele profesionale în domeniu. Se acordă gratuit transport și o masă la cantina societății. CV-urile se pot trimite pe e-mail la adresa office@dolycom.ro. Relații: la tel. 0231 565970, 0753 090117, 0753090142.

Deputatul PNL de Suceava, Ioan Balan, critică actuala guvernare PSD pentru lipsa de implicare în simplificarea birocrației din România, promisiune făcută de social democrați în perioada ultimei campanii electorale. Într-o declarație politică intitulată „Unde aţi pierdut debirocratizarea, domnule prim-ministru?”, deputatul Ioan Balan atrage atenția că una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă atât cetățenii români, cât și antreprenorii este legată de relaţia acestora cu autoritatea statală, organ fiscal, agenţie care emite autorizaţii, direcţie sau inspectorat sau autoritate publică centrală.

„După atâţia ani, după atâtea guverne şi după atâtea promisiuni auzite de cetăţeni, pare că nimeni nu mai are încredere în faptul că această relaţia s-ar putea schimba în bine. În loc să avem un aparat birocratic pus în slujba plătitorului de taxe, la noi, lucrurile stau exact pe invers, astfel încât cetăţeanul este la mâna autorităţilor statale, la fel de umilit în drepturile sale ca şi în urmă cu peste douăzeci de ani. Cetăţeanul român rămâne cocoşat în faţa ghişeului, ca într-o relaţie feudală”, a spus Ioan Balan. El a amintit că în ultimii ani au existat mici tentative de debirocratizare, eşuate parţial, care ar fi trebuit să facă viaţa cetăţeanului mai simplă. Ioan Balan a dat ca exemplu „aşa-numita” dispariţie a tradiţionalei ştampile sau dispariţia obligaţiei cetăţeanului de a furniza autorităţilor cazierul sau unele adeverinţe, rămânând ca autoritatea publică să ceară ea altor autorităţi informaţiile de care are nevoie. „Pe hârtie, această reformă pare făcută. În practică, ea nu funcţionează. Nu este funcţionar public care să accepte vreun document neştampilat de sus până jos, aşa cum toate autorităţile publice continuă să ceară documente care nu mai trebuie cerute. Iar rezultatul îl cunoaştem cu toţii. Cetăţenii continuă să îngroaşe rândurile pe la cozi interminabile, pentru a lua adeverinţe care să ateste că nu au nevoie de acele adeverinţe. Mulţi evită să privească realitatea în faţă, însă lucrurile chiar aşa stau, iar cetăţeanul se simte în continuare umilit de autoritatea publică, care funcţionează pe banii plătiţi de el”, a mai spus parlamentarul PNL.

Ioan Balan a arătat că birocraţia excesivă loveşte nu numai în cetăţeanul de rând, ci şi în performanţele şi competitivitatea agenţilor economici din România. „Pe bună dreptate se poate spune că trebuie să ai curaj, nu glumă, ca să demarezi o afacere la noi în ţară”, a subliniat Balan. El a precizat că înainte de a se apuca de muncă sau de a produce, agenții economici învaţă cum să nu fie „striviţi” de mormanele de hârtii pe care trebuie să le completeze cu pixul şi să le prezinte la numeroase autorităţi publice, „în nu ştiu câte colţuri ale judeţului sau chiar ale ţării”. Ioan Balan adăugat că dacă până la completarea acestor hârtii nu intră în faliment, agenții economici mai au o șansă să se apuce şi de afaceri. „Din acest motiv, statisticile ne aruncă într-un top ruşinos la nivel internţaional, din perspectiva libertăţii economice şi a uşurinţei cu care un om onest poate pune repede pe picioare o afacere”, a afirmat deputatul PNL de Suceava.

Balan a mai spus că de mulți ani, oamenii de afaceri oneşti din România strigă din răsputeri că cel mai mare duşman al lor este tocmai birocraţia, nerespectarea termenelor, costurile uriaşe generate de birocraţie şi pierderile de oportunităţi generate de întârzieri. „În campaniile electorale, partidele promit mult, dar fac nimic. Am avut marea curiozitate să văd ce minuni a promis PSD, pe această temă, mediului de afaceri din România. Pe oricine l-ar lua cu ameţeală dacă ar citi ce promisiuni uriaşe a făcut PSD în chestiunea debirocratizării, a simplificării relaţiei dintre stat şi contribuabil, al punerii administraţiei în serviciul cetăţeanului şi nu invers”, a declarat Balan, care a mai adăugat că „oare cine nu ar fi apreciat favorabil acţiunile Guvernului PSD, dacă acesta, prin măsurile sale, făcea viaţa mai uşoară cetăţeanului plătitor de taxe? Vă spun că, la unison, toată lumea ar fi avut cuvinte de apreciere. Mai mult şi chiar paradoxal, a simplifica viaţa românului chiar nu costă bani, ci trebuie doar voinţă”.

Ioan Balan a afirmat că este de necontestat faptul că în ultimele nouă luni de zile birocraţia a făcut tot mai grea viaţa românului. Balan a precizat că dacă cineva contestă acest lucru ar fi bine să vadă singur cozile interminabile care continuă să se formeze la eliberarea documentelor de identitate, a permiselor de conducere sau pentru înmatriculări de vehicule, acest lucru întâmplându-se aproape în toată ţara. Deputatul PNL de Suceava mai consideră că este jenant să se tot audă scuza autorităţilor române, „care dau din umeri” şi aruncă vina pe cetăţenii plecaţi la muncă în străinătate, care, în scurtele lor vacanțe în țară vin să-și reînnoiască documentele de identitate.

Ioan Balan a mai amintit că în campania electorală, PSD le-a promis agenților economici că nu vor mai plăti taxe şi impozite până când acestea nu vor fi toate accesibile şi plătibile prin internet. Balan a atras atenția că dacă în acest sens nu s-a făcut nimic, Guvernul s-a gândit să le facă o surpriză agenţilor economici şi a inventat „absurdul” „split TVA”, plata defalcată a TVA, adică un nou proces birocratic, o nouă durere de cap pentru agenţii economici.

„Boala gravă a birocraţiei nu este de ieri, de azi. Nici nu am cerut Guvernului să ne scape de ea peste noapte, pentru că nu ar fi fost posibil. Ceea ce, însă, Guvernul PSD ar fi putut să facă ar fi fost să nu birocratizeze şi mai mult autorităţile publice, să nu complice viaţa oamenilor şi mai mult”, a mai spus deputatul liberal. Ioan Balan consideră că dacă se dorește cu adevărat, fiecare guvern ar trebui să contribuie la diminuare birocraţiei. „Fiecare guvern să pună câte o cărămidă la debirocratizare. Este un proces care durează, nu costă, însă nu se poate face cu un pas înainte şi doi paşi înapoi”, a încheiat Ioan Balan.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Politic
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava