MOPAN Suceava

Deputatul PNL de Suceava, Ioan Balan, a susținut o declarație politică în care arată că actuala criză energetică severă, declanșată de „agresiunea barbară” a Rusiei asupra poporului ucrainean, continuă să afecteze aproape toate statele lumii. Cu toate acestea, Ioan Balan a spus că în urma analizelor făcute de actuala coaliție de guvernare, materializate în măsurile corecte adoptate de Guvernul Ciucă, populația și mediul economic vor putea să traverseze cu bine iarna care urmează. „Nu spun că ne va fi ușor, însă, cu certitudine, în România lucrurile vor sta mult mai bine decât în multe alte state europene. Așadar, am convingerea că după această grea încercare și în contextul în care tot mai multe investiții în zona energetică se vor finaliza, prețurile la produsele energetice vor începe să se stabilizeze sau chiar să se reducă. Deja, pe piețele europene evoluția prețurilor confirmă această tendință”, a declarat Ioan Balan, care a adăugat că „dacă îngrijorările noastre legate de facturile la energie au toate motivele să fie înlăturate, cred că atenția autorităților române trebuie să se deplaseze, cât mai rapid, către o altă zonă, cea a produselor alimentare. Din fericire, în România nu ducem lipsă de produse nici în magazine și nici în piețe. Ceea ce nu putem trece cu vederea este evoluția prețurilor la produsele alimentare de bază. Nu cred că aceste creșteri de prețuri sunt mereu justificate obiectiv”.

Deputatul PNL de Suceava a adăugat că dacă statisticile oficială arată că rata anuală a inflației a urcat în acest an la 15,9%, fiecare român a constatat că pentru produsele pe care le cumpără în mod frecvent creșterea de prețuri este mult mai mare.  „Pâinea, laptele, ouăle, uleiul vegetal, legumele și fructele, adică ce punem fiecare în coșul de consum, au avut creșteri de prețuri și de peste 40%, dacă nu mai mult și într-un timp de numai câteva luni. Este firesc ca, după o asemenea evoluție, românii să simtă că puterea de cumpărare a veniturilor lor este puternic afectată, iar așteptările lor de la autorități să fie imense”, a precizat Ioan Balan.

El a ținut să aprecieze faptul că actuala coaliție de guvernare se preocupă de majorarea punctului de pensie de la 1 ianuarie, că s-a luat decizia asupra majorării salariului minim brut la 3.000 de lei de la începutul anului și că se lucrează la implementarea de noi măsuri pentru sprijinirea persoanelor vulnerabile, cu venituri reduse. „Cred că ar trebui să ne uităm cu atenție și la clasa de mijloc, care suferă la fel de mult din cauza scumpirilor. Nu cred că avem ce reproșa Guvernului Ciucă, ci, dimpotrivă, cred că trebuie să apreciem că a reușit să protejeze o mare parte a populației în fața valului de scumpiri. Cu toate acestea, cred că se impune, în special din partea Ministerului agriculturii, mai multă acțiune și mai multe măsuri de sprijin pentru agricultorii români, pentru pătrunderea produselor românești pe piață și pentru o mai bună supraveghere a pieței, împotriva practicilor speculative la care apelează intermediarii. Producătorul român vinde în continuare la prețuri modice, însă consumatorul român plătește prețuri exorbitante, de cele mai multe ori nejustificate. Actualul ministru al agriculturii, care este apreciat pentru experiența sa în domeniu, ar trebui să se concentreze rapid și eficient pe aceste probleme urgente din sectorul alimentar”, a încheiat Ioan Balan.

Ioan Balan: Guvernul Ciucă a reușit să protejeze o mare parte a populației în fața valului de scumpiri. În România lucrurile vor sta mult mai bine decât în alte state europene, 1.0 out of 10 based on 2 ratings
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 1.0/10 (2 votes cast)
Politic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava