MOPAN Suceava

Deputatul PNL de Suceava, Ioan Balan, i-a solicitat ministrului transporturilor, Lucian Șova, să-i spună ce investiții vor fi realizate anul acesta pentru modernizarea infrastructurii aeroportuare din România. Ioan Balan a declarat că în ultimii cinci ani, numărul cetățenilor care au optat pentru transportul aerian a crescut substanțial, ajungându-se chiar în situația în care unele aeroporturi din România să testeze capacitatea maximă care poate asigura siguranța acestui tip de transport. Ioan Balan a arătat că aeroporturile din Iași, Cluj și București Otopeni gestionează cu tot mai multă dificultate numărul de pasageri care este în creștere de la un an la altul. Balcan consideră că acest lucru este cauzat de faptul că, din anul 2011, Ministerul Transporturilor nu a mai acordat niciun fel de atenție investițiilor în transportul aerian.

„Nu s-a demarat construirea niciunui terminal nou de pasageri, nu s-a modernizat nici o pistă de aterizare/decolare, sistemele de ghidaj sunt învechite, capacitatea pistelor este depășită. Trebuie să vă semnalez faptul că îngrijorările în societatea românească au crescut atunci când mass media a evidențiat starea precară a unei piste de la Aeroportul Internațional Otopeni, plină de găuri și denivelări, din care se desprind bucăți consistente ale stratului de uzură”, i-a transmit Ioan Balan ministrului transporturilor. El a adăugat că acest lucru a fost confirmat și de managerul companiei Tarom S.A., care a reclamat faptul că din cauza stării avansate de degradare a pistei de pe Aeroportul Otopeni, compania este nevoită să înlocuiască anvelopele aeronavelor chiar și săptămânal, ceea ce presupune cheltuieli suplimentare, nejustificate, pentru compania națională. „Consider că o asemenea stare de lucruri reprezintă un risc foarte mare la adresa siguranței transportului aerian, la care Ministerul Transporturilor are doar răspunsuri propagandistice și evazive. Având în vedere faptul că transportul aerian de călători a devenit mijlocul de transport cel mai utilizat de către cetățenii români și luând în considerare că unele aeroporturi din țară fac eforturi uriașe pentru a se menține, ele însele, prin propriile eforturi, într-o stare corespunzătoare de siguranță, vă solicit, domnule ministru să precizați dacă ați solicitat accesarea acestei fondului de rezervă bugetară care poate fi utilizat tocmai pentru intervenții rapide și neprevăzute pentru reabilitarea, de urgență, a pistei degradate de la acest aeroport”, a precizat Ioan Balan.

De asemenea, el i-a solicitat ministrului Lucian Șova să prezinte justificările pentru care starea infrastructurii aeroportuare a ajuns într-un asemenea stadiu de degradare, care pune în pericol întreg transportul aerian de călători din România. În acelaști timp, Ioan Balan i-a cerut ministrlui transporturilor o situație detaliată cu privire la investițiile programate în anul 2018 pentru ameliorarea infrastructurii aeroportuare, respectiv număr de piste reabilitate; demararea investițiilor la piste noi de mare capacitate; demararea construcțiilor sau extinderilor unor terminale de călători; construirea sau extinderea de zone cargo. „Fac precizarea că, într-un răspuns formulat de domnul ministru Răzvan Cuc în anul 2017, Ministerul se angajase să facă lucrări de modernizare la cel puțin 4 aeroporturi, investiții care au rămas doar la stadiul de intenție. Și nu în ultimul rând, având în vedere faptul că Aeroportul Internațional Ștefan cel Mare din Suceava este un aeroport modernizat, dar neutilizat la capacitatea sa maximă, vă solicit să precizați ce măsuri de susținere a autorităților județene aveți în vedere pentru a crește numărul de curse care pot opera pe acest aeroport? Fac precizarea că o creștere a numărului de curse externe pe Aeroportul Internațional Ștefan cel Mare ar crea o punte de legătură între sutele de mii de români plecați în străinătate, care ar dori să aibă posibilitatea de a călători rapid și ieftin către țara lor, România”, a încheiat deputatul liberal sucevean.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Politic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava