Concert pascal
MOPAN Suceava

Deputatul PNL de Suceava, Ioan Balan, i-a atras atenția ministrului Lia Olguța Vasilescu cu privire la faptul că Ministerul Muncii și Justiției Sociale, pe care aceasta îl conduce, a rămas pasiv față de revendicările angajaților din administrația publică locală legate de Legea salarizării unitare. Ioan Balan i-a amintit ministrului muncii că începând cu data de 24 mai 2017, o parte importantă a sindicatelor reprezentative din administrația publică locală au declanșat greve în semn de protest față de forma adoptată de Senat a Legii salarizării personalului plătit din fonduri publice. Deputatul liberal a explicat că la baza nemulțumirilor se află mai multe motive, printre care lipsa consultărilor premergătoare elaborării proiectului legislativ cu sindicatele reprezentative ale funcționarilor publici  din administrația publică locală, majorări salariale nesemnificative pentru unele categorii profesionale, extrem de importante în cadrul administrațiilor locale, scăderi salariale care contravin prevederilor constituționale, lipsa unor criterii precise în salarizarea locală, care ar putea conduce la discriminări în salarizare între angajații care prestează aceeași muncă și au aceeași calificare, temerea justificată că majorările salariale vor fi suportate din bugetele locale, care nu au aceste resurse sau temerea reală că majorările vor conduce la disponibilizări de personal.
„În ciuda acestor semnale, care provin din partea unei categorii profesionale care numără peste 120.000 de angajați, Ministerul Muncii și Justiției Sociale a rămas total pasiv. Acest lucru este cu atât mai îngrijorător, cu cât vorbim despre un proiect aflat încă în dezbaterea Parlamentului și ale cărui neajunsuri ar putea fi ajustate, la care Guvernul nu dorește în nici o măsură să contribuie pozitiv”, a declarat Ioan Balan. El a adăugat că nemulțumirile tuturor categoriilor profesionale plătite din fonduri publice vor fi și mai mari atunci când, în baza noii legi, se vor calcula și plăti primele salarii.
În aceste condiții, deputatul PNL de Suceava i-a solicitat ministrului Lia Olguța Vasilescu să-i precizeze în mod clar dacă prin aplicarea noii legi, salariile funcționarilor publici din administrația publică locală vor scădea, iar aceștia vor fi îndreptățiți să se adreseze instanțelor de judecată și să ridice excepții de neconstituționalitate. Ioan Balan a mai întrebat-o pe Lia Olguța Vasilescu dacă a luat vreodată în calcul care va fi impactul bugetar al onorării drepturilor câștigate de salariați în instanță și cum vor putea fi plătite acestea din bugetul anului viitor. Nu în ultimul rând, deputatul liberal vrea să afle de la ministrul muncii dacă în cazul funcționarilor publici din administrația publică locală poate să garanteze faptul că unele majorări salariale, doar pentru anumite categorii profesionale, nu va însemna concedierea altora. Ioan Balan a mai întrebat-o pe Lia Olguța Vasilescu și dacă este adevărat că la elaborarea acestei legi a estimat că vor exista concedieri în administrația publică locală la nivelul a zeci de mii de funcționari.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Politic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava