MOPAN Suceava

Guvernul ar trebui să revizuiască grilelele de salarizare pentru dascăli şi medici, este de părere vicepreşedinele PNL, deputatul de Suceava, Ioan Bălan. El a arătat într-o postare pe facebook că cele două categorii sociale au salariile cele mai mici ceea ce în opinia sa nu îi încurajează pe medici să rămâna în ţară şi nici pe dascăli să profeseze în mediul rural acolo unde este un deficit mare de cadre didactice. Ioan Bălan consideră că guvernul trebuie să demonstreze prin noile niveluri de salarizare că educaţia şi sănătatea sunt priorităţi naţionale.

“Cred că cel mai trist este faptul că astăzi elevii nu mai visează de pe băncile şcolilor, ca odinioară, să devină medici sau dascăli. Copiii ştiu încă de mici cu ce dificultăţi financiare se confruntă profesorii şi medicii lor, care vreme de 26 de ani au fost aruncaţi la marginea sistemului de salarizare, precum nişte categorii profesionale stigmatizate. Mă miră faptul că, deşi toate forţele politice au ajuns la consens că cele două domenii sunt priorităţi naţionale, semnându-se chiar şi pacte naţionale pentru educaţie sau pentru sănătate, cele două sisteme continuă să sufere de o subfinanţare gravă. Nu ştiu cum, cu aceste salarii, apropiate de cel minim pe economie, vom putea să încurajăm medicii să vină de la Bucureşti, la Suceava, la Rădăuţi sau la Gura Humorului. Nu ştiu cum, cu salarii de sub 1.000 de lei net, vom reuşi să umplem deficitul de cadre didactice calificate din şcolile rurale din judeţ. Eu, personal, sunt foarte sceptic! Mai degrabă, cred că prin această salarizare nu facem decât să-i alungăm pe tineri cât mai departe de ţară. De aceea, mi-aş dori ca Guvernul să revizuiască grilele de salarizare pentru dascăli şi medici şi să reflecte prin noile valori că educaţia şi sănătatea chiar sunt priorităţi naţionale ale ţării noastre”, a declarat Ioan Balan.

Trebuie spus că ordonanţa de urgenţă privind salarizarea în sistemul bugetar care ar fi trebuit să corecteze salarile bugetarilor a fost retrasă de pe masa Guvernului după ce s-a constatat că în educaţie şi sănătate salariile ar scădea cu pînă la 29%. Scandalul din jurul acestei ordonanţe a dus la demisia ministrului muncii Claudia-Ana Costea.

Ioan Bălan vrea revizuirea grilelor de salarizare pentru dascăli şi medici, 10.0 out of 10 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Politic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava