Concert pascal
MOPAN Suceava

Deputatul PNL de Suceava, Ioan Balan, vrea să afle de la ministrului educației, Pavel Năstase, la câte unități școlare din județ vor fi efectuate lucrări pentru a putea fi autorizate. Într-o întrebare adresată ministrului educației, Ioan Balan îi amintește acestuia că de curând, Guvernul României a aprobat cifrele de școlarizare pentru anul 2017 – 2018, pentru învățământul preuniversitar de stat, cifre care se încadrează în trendul de scădere din ultimii 27 de ani. Balan a arătat că Hotărârea de Guvern pentru aprobarea cifrei de școlarizare reprezintă momentul prin care Ministerul Educației Naționale începe pregătirile pentru o mai bună organizare a anului școlar viitor, de la numărul de elevi și distribuția geografică a acestora urmând să pornească și dimensionarea corectă a resurselor umane și materiale necesare.

„Din păcate, la demararea anului școlar 2016 – 2017 nu s-au început nici un fel de lucrări de investiții care să conducă la îndeplinirea condițiilor de autorizare sanitară a unităților de învățământ preuniversitar, și nici investiții pentru protecția și autorizarea împotriva incendiilor”, a spus deputatul PNL de Suceava.

Ioan Balan a amintit de faptul că prin Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 6/2017, Ministerul Dezvoltării a fost abilitat să continue Programul Național de Dezvoltare, prin extinderea acestuia la o etapă care să cuprindă și o altă categorie de investiții, și anume construirea, modernizarea sau reabilitarea de școli, grădinițe și creșe la nivel național. „Recent, doamna ministru Sevil Shhaideh a declarat faptul că au fost depuse proiecte cu o valoare cu mult peste fondurile din această etapă a PNDL, urmând să se procedeze la o <ierarhizare sau prioritizare a proiectelor>”, a mai spus Ioan Balan.

El a subliniat faptul că cea mai importantă componentă a acestui program de investiții este cea legată de modernizarea, construirea sau reabilitarea unităților de învățământ preuniversitar de stat, adăugând că la nivel național încă mai sunt peste 1.000 de astfel de unități care nu îndeplinesc solicitările minime de funcționare, motiv pentru care nu au obținut autorizațiile necesare. În aceste condiții, deputatul PNL de Suceava i-a solicitat ministrului Pavel Năstase să-i spună în ce mod și cu ce pârghii va acorda Ministerul Educației Naționale asistența tehnică necesară pentru prioritizarea proiectelor pe care Ministerul Dezvoltării Regionale le-a propus a fi realizate prin PNDL. Ioan Balan i-a mai solicitat ministrului educației să precizeze și care este contribuția ministerului pe care îl conduce pentru ca investițiile derulate să ajungă acolo unde este nevoie urgentă de intervenția publică. „În același timp vreau să aduceți clarificări și cu privire la numărul unităților școlare din învățământul preuniversitar, din județul Suceava, care nu dețin autorizații obligatorii de funcționare, și câte vor continua să înceapă noul an școlar în aceleași condiții, adică fără aceste autorizații”, i-a mai transmis Ioan Balan ministrului educației. Deputatul liberal mai vrea să afle de la Pavel Năstase și care este numărul de locuri pentru învățământul profesional pentru anul școlar 2017 – 2018, la nivelul județului Suceava, având în vedere că sunt cunoscute „solicitările imperioase” ale mediului de afaceri din județ pentru a crea o mai strânsă legătură între sistemul de învățământ, calificarea absolvenților și nevoile de pe piața muncii.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Politic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava