Concert pascal
MOPAN Suceava

Deputatul PNL de Suceava, Ioan Balan i-a solicitat ministrului educației, suceveanul Valentin Popa, să-i spună câte școli din județ urmează să fie închise sau comasate și câte posturi didactice vor dispărea din toamna acestui an. Într-o întrebare adresată ministrului educației, Ioan Bălan îi amintește acestuia că potrivit art. 15 din Ordonanța de urgență a Guvernului. nr.90/2017 privind unele măsuri fiscal-bugetare, modificarea și completarea unor acte normative și prorogarea unor termene ”(1) Ordonatorii de credite ai instituțiilor și autorităților publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002, cu modificările și completările ulterioare, au obligația de a reduce cu 10% plățile efectuate în anul 2018 pentru bunurile și serviciile aferente întreținerii și funcționării instituției”.

„Chiar dacă această prevedere poate părea utilă pentru unii ordonatori de credite, în legătură cu care Curtea de Conturi a România constată anual o vădită risipă de resurse financiare, pentru Ministerul Educației Naționale prevederile alin.(1) înseamnă tăieri din resurse deja insuficiente. Mai mult decât atât, fostul ministru Liviu Pop, a dispus inspectoratelor școlare, încă din luna decembrie a anului 2017, să propună măsuri de diminuare a cheltuielilor, adică, implicit, de restructurare a rețelei școlare, fie prin închiderea unor unități școlare, fie prin comasarea lor sau prin diminuarea numărului de posturi de cadre didactice”, a explicat deputatul liberal sucevean. El a subliniat că din păcate, nici județul Suceava nu face excepție la această acțiune națională de restructurare a rețelui școlare, iar din anul școlar 2018/2019 mai multe unități școlare, în special din comunele defavorizate ale județului vor fi închise.

„Având în vedere efectele negative previzibile asupra elevilor din clasele primare, dar și incertitudinile în care trăiesc sute de cadre didactice, care nu știu dacă din luna septembrie vor mai avea norma didactică, vă solicit, domnule ministru, să spuneți dacă la nivelul județului Suceava s-a elaborat deja un plan de restructurare, pe baza propunerilor Inspectoratului Școlar Județean, și să-mi puneți la dispoziție situația școlilor care urmează a fi comasate, închise, precum și numărul de posturi didactice care vor dispărea din toamna acestui an”, i-a solicitat Ioan Balan ministrului Valentin Popa. Deputatul PNL de Suceava a arătat că dacă prin absurd s-ar presupune că în cazul în care numărul foarte mic de elevi chiar ar justifica în unele situații comasarea unor unități de învățământ, vrea să știe dacă Inspectoratul Școlar Județean Suceava a luat toate măsurile pentru a nu îngrădi accesul elevilor la educație, respectiv transportul până școală și de la școală către casă, achizița de microbuze școlare speciale, asigurarea de șoferi calificați pentru transport de persoane, cantități suficiente de carburanți, precum și multe alte aspecte. „Vă rog să-mi prezentați o situație detaliată cu privire la numărul de elevi, numărul de clase și numărul de cadre didactice care învață/predau în sistemul de predare simultană, un sistem profund ineficient. De asemenea, vă rog să-mi prezentați demersurile dumneavoastră pe lângă ministrul finanțelor sau premier, astfel încât Ministerul Educației Naționale să fie exceptat de la prevederile art. 15 din Ordonanța de urgență a Guvernului. nr.90/2017”, i-a mai cerut parlamentarul liberal lui Valentin Popa.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Politic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava