MOPAN Suceava

Președintele PSD Suceava, senatorul Ioan Stan, a salutat intenția Guvernului României de a îmbunătăți legislația achizițiilor publice. Într-o declarație politică susținută în Parlament, Ioan Stan a precizat că în dorința de a adopta reglementări de natură a rezolva probleme reale și de mare impact în domeniul achizițiilor publice, Guvernul României, prin Ministerul Finanțelor Publice, respectând și de această dată principiul transparenței, și-a manifestat intenția de a aduce modificări de substanță Legii Achizițiilor Publice.
Vă prezentăm în continuare declarația politică a liderului PSD Suceava, Ioan Stan, pe tema modificărilor legislative privind achizițiile publice:

„Primul ministru anunța în ședința de Guvern din data de 18 aprilie a.c. că trimestrul II al acestui an va marca implicarea concretă a Guvernului în domeniul investițiilor. În virtutea acestui fapt, asigurarea unui cadru legislativ menit să, citez „ridice barierele în calea investițiilor în România” era de la sine înțeles. Necesitatea modificărilor legislative la care mă refer s-a evidențiat în urma discuțiilor purtate cu autoritățile locale, cu autoritățile centrale, cu investitorii. În acest sens, restructurarea Agenției Naționale a Achizițiilor Publice ca și restructurarea Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor vor fi de natură a reduce numărul de contestații și, mai ales, vor determina scurtarea semnificativă a timpului de soluționare a contestațiilor.
Nu cred că există persoană – aflată prin natura funcției în situația de a angaja instituția ori autoritatea în cadrul căreia activează într-un proces de achiziție publică, să nu se fi confruntat cu împrejurări ce frizau absurdul în timpul licitațiilor pentru contractarea obiectivului sau serviciului  pentru care exista interes.
S-a  exagerat  în  așa  măsură  cu  practica  de  a  contesta   rezultatele  licitațiilor  încât s-a  ajuns  la  termene  de  soluționare  de  ani de zile.  Nu puține  au  fost  cazurile în care  tergiversarea  soluționării  contestațiilor a  pus pe cel  care dorea contractarea  în situația  de  a  trebui  să   obțină   noi   avize  obligatorii întrucât legislația în acest domeniu suferea schimbări. Proiectele de fezabilitate supuse licitației își pierdeau astfel valabilitatea obligând la pierderea unor termene de mare importanță, unele chiar cu componente de natură vitală. Nu exagerez cu nimic făcând astfel de afirmații câtă vreme am trăit o astfel de experiență, de fapt câteva astfel de experiențe, pe parcursul edificării Spitalului Municipal Fălticeni, obiectiv a cărui punere în funcțiune era așteptată de mai mult de 150.000 de locuitori arondați.
Și să nu trecem cu vederea situațiile, deloc puține, în care instituția sau autoritatea contractantă a suferit însemnate pierderi de resurse financiare din același motiv al tergiversării contestațiilor.
Iată de ce salut inițiativa Guvernului de a reconsidera cadrul legislativ în baza căruia se vor pune în practică achizițiile publice. Măsurile propuse de Ministerul Finanțelor în vederea restructurării organismelor existente și de creare a unora noi, îmbunătățite pe baza dezbaterii publice la care sunt supuse în prezent, sunt de natură să limpezească apele atâta vreme tulburi în acest domeniu.
În acest sens, nu este lipsit de importanță faptul că una din condiționalitățile Ex-ante stabilite prin Acordul de pareteneriat cu UE în legătură cu utilizarea fondurilor structurale aferente perioadei de programare financiară 2014-2020, fonduri în valoare de aproximativ 43 miliarde Euro, vizează înființarea unei unități de achiziții centralizate, adică exact ce se urmărește prin înființarea Oficiului Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC). Stabilirea, prin Ordonanță de Urgență, a unor termene ferme pentru luarea tuturor măsurilor administrative și organizatorice necesare, va asigura ONAC posibilitatea inițierii de proceduri de atribuire centralizate începând cu 01.01.2019.
Având în vedere durata punerii în dezbatere a proiectelor de acte normative la care m-am referit poate că vom avea în sfârșit ocazia de a afla părerea tuturor celor interesați înainte de adoptarea lor și nu după, cum presupune teoria contestațiilor, pentru unii doctrină călăuzitoare nu numai în domeniul achizițiilor publice.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Politic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava