MOPAN Suceava

Senatorul PSD de Suceava, Virginel Iordache, a transmis astăzi, de Ziua Unirii Principatelor Române, un mesaj tuturor concetățenilor săi în care a arătat că ”numai uniți, lucrând așezat și căutând ceea ce ne unește și nu ceea ce ne desparte, vom putea transforma şi moderniza România”.

Vă prezentăm integral mesajului senatorului Virginel Iordache:

”Așa cum este firesc, nu voi lasa să treacă ziua de 24 Ianuarie fără ca gândurile mele să se îndrepte spre ce a însemnat această zi în istoria țării noastre, la modelul reprezentat de oamenii de stat care au făcut posibilă această zi, la înțelepciunea și cutezanța poporului român în momentele de răscruce ale existenței sale. Sunt lucruri care mă fac mândru că sunt român și care îmi demonstrează că în veșnicia istoriei am reprezentat ceva ca neam prin faptul că am știut mereu să facem să primeze interesul național în cele mai tensionate clipe ale destinului nostru, folosindu-ne nu atât de forța armelor, cât de diplomația și înțelepciunea nativă ale poporului român.

Călăuziţi, ca multe alte popoare europene ale acelor vremuri, de dorinţa de emancipare naţională, conştienţi de legitimitatea aspiraţiilor lor, românii din cele două Principate reuşeau, la 24 Ianuarie 1859, să dea istoriei un alt curs decât cel stabilit de harta intereselor externe. Alegerea colonelului Cuza drept domn în ambele Principate a reprezentat mult mai mult decât o soluţie inedită la o problemă ce părea de nerezolvat. Unirea Principatelor a fost posibilă, deopotrivă, prin eforturile politice şi diplomatice ale unor oameni de stat vizionari, prin relaţiile de prietenie cu ţări-cheie în concertul european al momentului şi, cel mai important, prin convergenţa în spirit a întregii naţiuni, care a determinat masele populare din Principate să-şi ia în propriile mâini destinul.

Să nu trăim cu iluzia că atunci a fost uşor. Şi atunci, liderii au avut mari dificultăţi în a se solidariza în jurul unor interese esenţiale, aşa cum a fost Unirea, dar au reuşit să finalizeze cu succes un astfel de proiect fundamental. Pentru o asemenea reuşită, este nevoie de viziune, de renunţarea la orgolii, la mărunte interese personale sau partizane, este nevoie de curaj şi, mai ales, de acţiune.

Cu gîndul la marii noştri înaintaşi şi la domnul Unirii, Alexandru Ioan Cuza, cred că cea mai importantă lecţie a evenimentului de acum 161 de ani este puterea solidarităţii, priceperea de a construi un consens în jurul unui ideal naţional. Au existat atunci voci, şi nu puţine , ori neînsemnate, care au afirmat că Moldova a fost sacrificată şi o bună bucată de vreme mulţi oameni nu s-au împăcat cu această idee. Privind în urmă, putem afirma fără să greşim că ideea de consens înseamnă tocmai puterea şi abilitatea de renunţa la interese particulare pentru a construi mari proiecte.

Perioada care a urmat Unirii de la 1859 a adus mari reforme pentru realizarea deplină a proiectului unionist, printre care o nouă Constituție și legi noi, o clasă politică înnoită, schimbări semnificative care au dezvoltat şi întărit capacitatea instituțiilor noului stat modern. Încetul cu încetul, cu efort susţinut şi prin urmărirea sistematică a aspiraţiilor comune, înaintaşii noştri au căutat să conecteze Principatele la modernitatea europeană prin reformele interne şi acţiunile de politică externă. Practic, începând cu 24 Ianuarie 1859, Principatele Române îmbrăţişau valorile europene şi intrau într-un amplu proces de modernizare şi consolidare a statului, care au contribuit la zămislirea României moderne de mai târziu.
Dragi compatrioți, închei amintindu-vă că unul dintre cele mai puternice simboluri ale sărbătorii de astăzi este Hora Unirii, care ne transmite un mesaj simplu dar profund: doar împreună vom reuși. Fiind uniți, lucrând așezat și căutând ceea ce ne unește și nu ceea ce ne desparte, vom putea transforma şi moderniza România. Putem avea idei diferite despre felul în care vrem să ne administrăm țara, însă obiectivul este unul și același: o Românie unită, puternică și prosperă!”

Vă doresc multă sănătate, curaj, încredere în propriile forţe, ambiție și dragoste pentru România!
La mulți ani tuturor românilor!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Politic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava