MOPAN Suceava

Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, IPS Calinic, a fost solicitat de către un enoriaș să-i ostoiască curiozitatea legată de poziția corpului la rugăciune. Mai exact el vrea să știe dacă trebuie să îngenuncheze sau nu la Liturghia de duminică. ”

„Înaltpreasfinția Voastră, binecuvântați! Am câteva curiozități legate de poziția corpului la rugăciune, mai ales în cadrul rugăciunii liturgice în zilele de duminică. Știu că drept participanți ai Învierii Domnului suntem chemați să stăm drepți atât la proclamarea Evangheliei, dar mai ales în cadrul Liturghiei credincioșilor, dăruindu-ne împreună cu Cinstitele Daruri pentru a fi sfințiți și a ne împărtăși cu Hristos cel Înviat. Am observat că numai la români (poate greșesc) se îngenunchează atunci când slujitorul spune: „Drepți să ascultăm Sfântă Evanghelie!”, ceea ce mi se pare pe dos. Știu despre Canonul XX de la Niceea, 325 cu privire la această chestiune și despre principiul Fericitului Augustin: când ești în Roma, fă precum fac romanii (parafrazez).

Întrebările mele sunt următoarele:

  1. 1. Cum poate pietatea (prin șederea în genunchi aproape toată slujba) afecta conștientizarea demnității de creștini participanți la biruința lui Hristos Domnul asupra morții și a diavolului, reactualizată în cadrul Dumnezeieștii Liturghii, având in vedere că mulți credincioși nu sunt catehizați și nu cunosc înțelesul eshatologic al Dumnezeieștii Liturghii?
  2. 2. Dacă suntem doi sau trei în biserică care știm că nu se îngenunchează de la Înviere până la Cincizecime și în duminici, care este limita în care putem respecta îndemnul patristic fără a produce gâlceavă pentru că nu facem ca toată lumea?
  3. 3. În toate bisericile și mănăstirile unde am fost (nu am fost în foarte multe), am observat că se îngenunchează chiar și când se rostește Imnul Acatist, fiind ca o regulă nescrisă între credincioși că se stă în genunchi la Acatist; chiar și slujitorul face asta câteodată, mai ales la rugăciunea de după condace și icoase. În acest caz, ce putem face cei care știm că «acatist» se traduce prin «a sta în picioare», când toți credincioșii îngenunchează, uneori împreună cu slujitorul?
  4. 4. La rugăciunea de acasă, din camera noastră și ,,în cămara inimii” din zilele săptămânii cum este mai bine să ne rugăm: drepți, în genunchi sau după cum fiecare crede că se cuvine? Mulțumesc! Binecuvântați și iertați!”

IPS Calinic: ”Rugăciunea, ca să fie ascultată de Dumnezeu, trebuie să fie sinceră, curată şi nepătimaşă, și nu o rugăciune asemenea celei a fecioarelor neînţelepte”

Iată răspunsul IPS Calinic:

”Stimate domnule! Rugăciunea, ca să fie ascultată de Dumnezeu, trebuie să fie sinceră, curată şi nepătimaşă, și nu o rugăciune asemenea celei a fecioarelor neînţelepte care, pentru că nu au avut în inimile lor untdelemnul credinţei (lucrarea virtuţilor prin Duhul Sfânt), au fost lăsate afară, neprimind nicio recompensă pentru osteneala lor. Or, bunăvoinţa luminoasă a lui Dumnezeu şi sălăşluirea Lui în sufletul nostru – expresie a trăirii noastre în Duhul Sfânt – nu se poate face decât prin rugăciune, indiferent de poziţia în care stai când te rogi.

  1. 1. Sigur, în duminici nu se îngenunchează, interpretându-se chiar, pornind de la Canonul 91 al Sfântului Vasile cel Mare, că nu se îngenunchează nici măcar la Epicleză. În practică, totuși, și slujitorii rămân cu genunchii plecați după cele trei închinăciuni făcute după sfințirea Darurilor până după rostirea Epiclezei, în semn de respect față de taina petrecută pe Sfânta Masă. Pidalionul tradus la Mănăstirea Neamț (1844, fila 96) lămurește că o astfel de atitudine evlavioasă nu contravine canoanelor.
  2. 2. În Biserică, indiferent de cât de aglomerată ar fi, nu trebuie să ne intereseze ceilalţi, după cuvântul care zice: „În Biserica slavei Tale stând, în cer a sta mi se pare …”.
  3. În timpul slujbei Acatistului, mai ales al celui al Mântuitorului şi/sau al Bunei Vestiri, deşi nu trebuie să se îngenuncheze, după cum spuneţi, unora le este mai de folos să stea în genunchi şi să asculte cu atenție acatistul.
  4. 4. Acasă fiecare se roagă după cum îi permite starea de sănătate sau după starea duhovnicească pe care o simte: a. în genunchi, dacă nu are vreo suferinţă legată de sistemul osos (nu te poţi ruga în genunchi dacă ai avut rotula sărită sau tijă metalică în picior sau alte suferinţe ale membrelor inferioare); b. în picioare, dacă ai probleme cu coloana; c. pe scaun sau culcat, dacă motilitatea îţi este afectată. Important este să te rogi! Poziția trupului nu trebuie să ne distragă de la rugăciune.

Rugăciune rodnică!

IPS Calinic invitat să rezolve dilema unui enoriaș care nu știe dacă să îngenuncheze sau nu la Liturghia de duminică, 8.8 out of 10 based on 13 ratings
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.8/10 (13 votes cast)
Actualitate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava