MOPAN Suceava

Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, ÎPS Pimen, a primit o distincție de excelență din partea prefectului județului Suceava, Mirela Adomnicăi. Acordarea distincției a avut loc în ședința de astăzi a Colegiului Prefectural, care care au participat și subprefectul Silvia Boliacu și șefi și reprezentanți ai instituțiilor sucevene. Prefectul județului a declarat că distincția de excelență i-a fost acordată arhiepiscopului Sucevei și Rădăuților la împlinirea vârstei de 90 de ani.

„Avem onoarea, bucuria și binecuvântarea de a-l avea alături de noi pe părintele Pimen cu ocazia împlinirii onorabilei vârste de 90 de ani. Având în vedere contribuția pe care Înalt Preasfinția Sa a adus-o în slujba Bisericii și a Bucovinei sunt în asentimentul dumneavoastră pentru a face acest gest pe care i-l datorăm și anume să îl înfiem aici în Bucovina, pentru că întotdeauna a spus că se simte un copil răsfățat al bucovinenilor”, a declarat Mirela Adomnicăi. Ea a adăugat că distincția de excelență i-a fost acordată înaltului ierarh la împlinirea venerabile vârste de 90 de ani, „în semn de recunoștință pentru o viață în slujba Bisericii și a Bucovinei”. „Înalt prea sfinția voastră, cu toată smerenia și recunoștința, dați-mi voie să vă înmânez această distincție de excelență în numele colegilor mei, care nici ei nu sunt toți bucovineni, dar au ajuns datorită vieții și împrejurărilor aici în Bucovina. Și m-aș dori să ajungă să iubească Bucovina, cel puțin la fel de mult cum o faceți dumneavoastră”, a mai declarat Mirela Adomnicăi.

ÎPS Pimen este convins că Fondul Bisericesc va primi pădurile retrocedare, el anunță că o parte din venituri va ajunge pentru monumente, școli sau biserici

În cuvântul său de mulțumire, arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților a ținut să vorbească despre importanță protejării monumentelor bisericii din Bucovina, în același timp el exprimându-și convingerea că Fondul Bisericesc Ortodox din Bucovina va primi în cele din urmă, la momentul potrivit, pădurile pe care le-a revendicat. „Suntem datori, cei din Bucovina, să avem în minte, în inimă și în fapte păstrarea zonei de protecție din jurul acestor monumente. Ele sunt agresate de cei care vor să-și facă vile, case, cu scop frumos, numai că deranjează puțin ceea ce este firesc pentru acel monument. Peisajul să rămână același. Și iarăși cum spun foarte des, să avem în minte ce mi-a spus cu ani în urmă directorul general de la Monumente Istorice. Potrivit rânduielii universale, statul, oricare ar fi el, nu este obligat potrivit uzanțelor internaționale, să acopere în întregime cheltuielile pentru îngrijirea valorilor de patrimoniu național aflate în proprietate privată. Poate să acorde un ajutor până la jumătate.

Restul îl obligă pe proprietar să acopere cheltuielile, care sunt mari. De unde? La noi este de unde. Fondul Bisericesc. Procesul care s-a dus până acum este un proces rușinos. Pe mulți i-am supărat cu insistența pentru retrocedare, însă credința mea este aceasta, că se va retroceda. Pentru că la Suceava în justiție încă sunt destui oameni care și-au păstrat verticalitatea morală și deontologică. Aceasta este realitatea. Și când mi s-a cerut să aduc la zi statutul Fondului Bisericesc am menționat următoarele: la întocmirea bugetului de venituri și cheltuieli să fie prezenți reprezentanți ai ministerului silviculturii, justiției, învățământului, sănătății, asistenței sociale. Și ca președinte al Fondului voi întreba: care este bugetul pe un an de zile? Care sunt cheltuielile de administrare? Atât. Bun. A doua întrebare va fi: cât dăm, nu cât dau, pentru școală, spital, monumente istorice și așa mai departe. Ce proprietar privat își folosește veniturile în felul acesta? Dar eu nu știu dacă voi mai apuca timpul acela, dar retrocedarea va avea loc la timpul potrivit. Pentru că orice proprietate a Bisericii este de interes obștesc. Vă mulțumesc și iertare”, a spus ÎPS Pimen.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Administraţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava