MOPAN Suceava

În iulie 2015, IKEA Group a investit în păduri în România, ca parte a strategiei de independență a resurselor, luându-și angajamentul de a seta un exemplu de management forestier responsabil. Pe parcursul primului an de activitate, IRI Forest Management a avut ca prioritate dezvoltarea sistemului de management al organizației, luând în considerare legislația locală și standardele interne IKEA. Principalele realizări sunt încheierea unei campanii de împăduriri de mari dimensiuni (peste 1.000.000 de puieți) și încheierea procesului de audit pentru certificarea Forest Stewardship Council® (FSC®) a managementului forestier.

„În anul care a trecut ne-am îndreptat toate eforturile către a pune bazele unui mod responsabil de administrare a pădurilor. Ne-am concentrat pe dezvoltarea organizaţiei, stabilirea procedurilor de lucru și armonizarea standardelor IKEA Group cu specificul sectorului forestier din România. Am creat un standard ce conţine minime condiţii obligatorii pentru toate companiile cu care lucrăm, am auditat toți furnizorii de servicii conform IWAY, standardul IKEA pentru furnizori, ne-am instruit în mod constant angajații și am depus eforturi să îmbunătățim calitatea lucrărilor din teritoriu. Mai avem lucruri de îmbunătăţit, dar planurile noastre sunt pe termen lung, așa că suntem încrezători și pregătiți să muncim mult” a declarat Constantin Moisă, Director General IRI Forest Management.

Prima campanie de împăduriri – peste 1 milion de puieți plantați

În februarie 2016, la doar 8 luni de la preluarea portofoliului, IRI Forest Management a început prima campanie amplă de împăduriri, în cadrul căreia au fost plantaţi peste 1 milion de puieți în 10 județe: Suceava, Botoșani, Iași, Vaslui, Prahova, Vrancea, Buzău, Galați, Covasna și Dolj.

Acțiunile de plantare au fost realizate în colaborare cu parteneri externi locali, care au angajat aproximativ 650 de persoane. Toți partenerii au fost auditaţi în prealabil conform IWAY, standardul IKEA Group pentru furnizori și au fost instruiţi pentru respectarea cerinţelor FSC.

Sustenabilitate și măsuri de protecție

Procesul de certificare Forest Stewardship Council ® (FSC®) a fost inițiat imediat după achiziție, pentru auditarea managementului forestier aplicat în proprietate, conform celor mai înalte standarde în vigoare la nivel internaţional. Pregătirea pentru acest audit a presupus implementarea unor importante măsuri de management care să respecte cele 10 principii FSC și consultarea comunității. Compania va obține rezultatele auditului în următoarea perioadă.

„Odată cu începerea pregătirilor pentru auditul FSC, am implementat multe proceduri noi în companie. Pe lângă cererile substanţiale legate de protejarea biodiversității impuse de standardul FSC, am decis să aplicăm alte două măsuri suplimentare. În primul rând, am dezvoltat un standard pentru lucrările efectuate în ariile naturale protejate, care încurajează o implicare mai mare a custozilor de arii protejate în procesul de management forestier. În al doilea rând, am suspendat toate lucrările în zonele din portofoliu identificate în cadrul programului PIN MATRA, până în momentul în care autoritățile vor finaliza procedura de evaluare și protejare a pădurilor virgine,” a explicat Florin Stoican, Responsabil Conformitate şi Sustenabilitate în cadrul companiei.

Rezultatele exploatării forestiere

IRI Forest Management a început exploatarea forestieră cu contractori aleși în conformitate cu „Standardul pentru contractorii IRI”. Standardul include o serie de norme referitoare la drepturile angajaţilor, protecția muncii, protecția mediului, etică în afaceri și altele.  Pentru a asigura înțelegerea și aplicarea acestor reguli, precum și respectarea standardelor FSC, angajații partenerilor externi au beneficiat de sesiuni de pregătire susținute de IRI Forest Management pe teme legate de siguranța muncii și tehnici corecte de exploatare. De la achiziţia proprietăţii şi până în prezent firmele de exploatare au recoltat 55.000 metri cubi de lemn, ceea ce reprezintă mai puţin de jumătate faţă de cantitatea permisă de lege a fi exploatată în această perioadă.

Dezvoltarea resurselor umane

O preocupare puternică a organizaţiei în primul an de activitate a fost instruirea angajaților conform modulului de lucru IKEA. 52 de angajați lucrează la acest moment pentru operațiunile forestiere din România, inclusiv pădurari, şefi de district şi personal administrativ. Toți angajații au fost pregătiți pentru a cunoaşte şi aplica standardele IKEA (legate de siguranța muncii, sustenabilitate și IWAY) și cerințele FSC pentru un management forestier responsabil.

Planuri de investiţii

IRI Investments BV deține proprietăți forestiere în România și în Ţările Baltice și caută oportunități de investiţii şi în alte țări. În același timp, sunt luate în considerare și alte investiții în România.

„România este prima țară în care IKEA Group a creat o nouă companie care să administreze proprietățile forestiere, în timp ce, în Ţările Baltice, pădurile au fost inițial administrate de companii externe. Faptul că dezvoltăm un nou domeniu de activitate în cadrul IKEA Group este o provocare, având în vedere faptul că nu avem rețete, dar și o oportunitate de a seta noi standarde și de a inova,” a adăugat Constantin Moisă.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Economic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava