MOPAN Suceava

Vicepreşedintele PDL Suceava, doctorul Cristian Irimie, a criticat în cursul zilei de sâmbătă câteva dintre „glumele” ministrului sănătăţii Eugen Nicolăescu. Irimie a spus că în ultimele trei luni, ministrul Nicolăescu s-a ţinut doar de glume, printre acestea numărându-se coplata în spitale, desfiinţarea DSP şi CJAS, dar şi centralizarea achiziţiilor publice. Fostul secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, Cristian Irimie, a spus că prima glumă făcută de Eugen Nicolăescu este cea legată de desfiinţarea Direcţiilor de Sănătate Publică şi a Caselor Judeţene de Asigurări de Sănătate. Irimie a arătat că Nicolăescu a spus că banii economisiţi prin reorganizarea sistemului de sănătate vor fi transferate către programele naţionale de sănătate. El a explicat că cele două instituţii au fost înfiinţate printr-o lege care a avut mai mulţi iniţiatori, unul dintre aceştia fiind şi actualul ministrul al sănătăţii, Eugen Nicolăescu. Vicepreşedintele PDL Suceava a mai arătat că Direcţiile de Sănătate Publică sunt instituţiile prin care se derulează programele naţionale de sănătate, precum şi fondurile Ministerului Sănătăţii. „Dacă va fi desfiinţată această instituţie, Ministerul Sănătăţii trebuie să aloce banii direct către spitale. Iar la logistica pe care o are acest minister, este imposibil aşa ceva”, a explicat Cristian Irimie. El a mai adăugat că în ceea ce priveşte Casele Judeţene de Asigurări de Sănătate, aceste instituţii au atât rolul de a încheia contractele de servicii medicale, cât şi acela de a controla cum sunt folosiţi banii în sistemul de sănătate. „Eugen Nicolăescu a spus că în câteva zile va desfiinţa aceste instituţii. Sper că până la urmă, gândul cel bun i-a făcut să constate că aceste instituţii sunt utile. Iar că se pot face reduceri la costurile de administrare sau de personal, asta este o altă problemă”, a declarat Irimie.

El a mai spus că o altă glumă a ministrului Nicolăescu, „care va deveni periculoasă”, este intenţia acestuia de a centraliza achiziţiile, atât pentru programele naţionale, cât şi pentru medicamente şi materiale sanitare. Cristian Irimie a arătat că descentralizarea achiziţiilor a fost făcută de Guvernarea PDL, după un proiect promovat tot de Eugen Nicolăescu. Vicepreşeintele PDL Suceava a arătat că Nicolăescu a fost cel care a descntralizat pentru prima dată achiziţiile, la 18 spitale din Bucureşti şi la 4 spitale din Oradea. „El a fost promotorul acestei descentralizări. Şi sunt curios cum vor valorifica banii spitalelor, care au ca principal ordonator de credite preşedintele Consiliului Judeţean sau primarul. Cum le vei lua banii pentru a le da marfa?”, a mai spus Cristian Irimie.

Irimie a spus că o altă glumă făcută de Eugen Nicolăescu este cea în legătură cu plata diferenţiată a medicilor, după competenţă. Cristian Irimie a arătat că deşi o astfel de decizie ar fi „extraordinară”, pentru ar exista o diferenţiere între medicii „care muncesc şi cei care stau”, în cele din urmă se pune problema cine va pune în practică o astfel de decizie. „Nimeni nu a reuşit să creeze un sistem corect şi coerent pentru plata pe baza performanţei profesionale. Iar în cele din urmă s-a găsit varianta de plată la valoarea muncii. În România nu se poate lua o astfel de decizie, pentru că aprecierea unui medic are o doză foarte mare de subiectivism”, a mai arătat Irimie. El a subliniat că anunţul cu privire la plata diferenţiată a medicilor este o glumă pentru că le dă medicilor speranţa că lucrurile din acest sistem se vor schimba în bine. Mai mult, Cristian Irimie a arătat că anul acesta nu poate fi realizată această diferenţiere deoarece bugetele spitalelor sunt aproape definitivate. „Spitalele nu pot aloca mai mult de 70% din buget pentru cheltuieli de personal. Iar majorarea unui salariu ar însemna diminuarea altuia”, a explicat fostul secretar de stat. El a arătat că aplicarea plăţii diferenţiate i-ar dezavantaja pe medicii tineri. „Cei în vârstă au experienţă, ne ajutăm între noi, iar cei tineri vor rămâne tot cu 1.000 de lei, iar rezidenţii nu vor fi băgaţi în seamă”, a mai spus Cristian Irimie.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Politic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava