MOPAN Suceava

Franţa a organizat Campionatul Mondial de Fotbal pentru a doua oară după exact 60 de ani, succedând la „dublă” Mexicului (1970 şi 1986) şi Italiei (1934 şi 1990), fiind singura, alături de vecina Italia care a avut această onoare înainte şi după al doilea război mondial.
Grupele preliminare europene au dat nouă câştigătoare. Danemarca a depăşit la mare luptă Grecia şi Croaţia, iar Anglia a avut un punct peste Italia (0-0 în meciul decisiv de la Roma). Norvegia a avut 8 puncte peste Ungaria, în timp ce Austria a avut două peste Scoţia, Suedia rămânând acasă. Bulgaria a depăşit cu un punct Rusia, iar Spania a trecut greu de Iugoslavia. Olanda a tranşat cu un punct „secularul” duel cu Belgia, iar Germania a câştigat grupa după un duel aprig cu Ucraina şi Portugalia.
Cea mai categorică victorie a fost a României în grupa a VIII-a. Ai noştri au avut 28 de puncte, 9 victorii şi un singur egal, 1-1 în Irlanda şi un golaveraj de 37-4! Irlandezii s-au clasat pe poziţia secundă la 10 puncte diferenţă.
În barajele de acces la turneul final a fost echilibru în „dublele” Italia – Rusia 1-1 la Moscova şi apoi 1-0, Croaţia – Ucraina 2-0 şi 1-1 (la Kiev), Belgia – Irlanda 1-1 (la Dublin) şi 2-1. În schimb, în duelul Iugoslavia – Ungaria a fost 7-1 la Budapesta şi 5-0 la Belgrad. După această umilinţă s-a petrecut un fapt unic în istoria fotbalului, federaţia maghiară a desfiinţat echipa naţională, Ungaria rămânând unicul stat fără echipă de seniori la FIFA! Vecinii noştri şi-au revenit destul de repede şi au participat la tragerea la sorţi pentru CE 2000.
Din America de Sud alături de Brazilia, s-au calificat previzibil Argentina, Paraguay şi Chile. USA şi Mexic au avut alături în premieră Jamaica.
Din Africa, pe lângă Nigeria s-au mai calificat Tunisia, Maroc, Camerun şi pentru prima dată Africa de Sud. „Ambasadoarele” Asiei au fost Arabia Saudită, Iran, Japonia şi Coreea de Sud.
Turneul final a avut o organizare demnă de orgoliul şi eleganţa proprie Franţei. Şi finalul a fost pe măsură!
Campioana mondială Brazilia a oferit un spectacol de prost gust pierzând în ultimul joc cu 1-2 în faţa Norvegiei şi privând astfel Marocul de o calificare meritată în faza următoare a competiţiei.
Italia a câştigat la pas grupa, celelalte partenere nereuşind vreo victorie, Chile calificându-se … italieneşte cu trei remize. Austria şi Camerun au rămas corigente, la fel ca şi Scoţia.
Franţa şi-a onorat statutul de gazdă impunându-se în toate partidele din grupă în faţa Danemarcei, a Africii de Sud şi a Arabiei Saudite.
Nigeria, campioana olimpică, a trecut cu 3-2 de Spania şi cu 1-0 de Bulgaria, pentru ca în ultimul joc să piardă în faţa Paraguayului cu 1-3. Spaniolii au reuşit să treacă Pirineii după 6-1 cu Bulgaria.
Olanda şi Mexic au fost la egalitate, în timp ce Belgia a făcut doar remize, inclusiv cu coreenii. Germania şi Iugoslavia au încheiat la egalitate meciul direct şi apoi nu au mai avut probleme cu Iran şi SUA. La Teheran a fost sărbătoare naţională după ce Iran a învins SUA cu 2-1.
România a făcut din nou spectacol în grupă. Întâi a învins Columbia cu golul lui Adi Ilie, pentru ca apoi să treacă de Anglia cu 2-1 prin golurile marcate de Viorel Moldovan şi Dan Petrescu. După această partidă, ai noştri s-au vopsit blonzi. Culoarea părului nu i-a ajutat prea mult, ei remizând cu greu în ultimul joc cu Tunisia, gol marcat de Viorel Moldovan.
Argentina şi Croaţia s-au jucat cu Jamaica şi Japonia, în meciul direct dintre ultimele două câştigând „reggae – team”.
Optimile de finală nu au adus mari surprize. Franţa a depăşit cu dificultate Paraguay prin golul de aur al lui Laurent Blanc. Brazilia a făcut show cu Chile, scor 4-1, Cesar Sampaio şi Ronaldo înscriind câte o dublă.
Bobbo Vieri a marcat golul victoriei Italiei în duelul cu Norvegia. Interesant a fost faptul că la fiecare participare la un turneu final de Campionat Mondial, 1934, 1994 şi 1998, norvegienii au fost eliminaţi de italieni.
Germania – Mexic a fost 2-1, pentru nemţi punctând Klinsmann şi Bierhoff. Olanda – Iugoslavia a fost tot 2-1, pentru „portocalii” marcând Bergkamp şi Davids. A surprins victoria netă a danezilor, 4-1 în faţa nigerienilor care terminaseră „benzina”.
Argentina – Anglia a oferit o dispută încrâncenată. A fost 2-2, goluri semnate de Batistuta şi Zanetti, respectiv Shearer şi Owen. La penaltiuri s-au impus sud-americanii, ei având mai mult „calm englezesc”.
România a decepţionat în partida cu Croaţia, Davor Suker înscriind singurul gol din 11 metri.
În sferturile de finală Croaţia i-a eliminat şi pe germani. Jarni, Vlaovic şi Suker înscriind pentru un succes cu 3-0.
Olanda a depăşit Argentina cu 2-1, goluri marcate de Kluivert şi Bergkamp, respectiv Claudio Lopez.
Una dintre cele mai frumoase partide s-a jucat între Brazilia şi Danemarca, scorul final fiind 3-2. Pentru selecao au marcat Bebeto şi Rivaldo de două ori, pentru europeni punctând Jorgensen şi Brian Laudrup.
Meci de „care pe care” a fost între Franţa şi Italia. S-a terminat 0-0, dar la penaltiuri italienii au pierdut din nou ca şi în 1990 şi 1994.
În semifinale, „cocoşii galici” au tremurat serios după golul marcat de Davor Suker pentru „Hrvatska”. A intrat în rol apoi, în mod cu totul neaşteptat, Lilian Thuram care a rezolvat de unul singur disputa cu două reuşite.
Brazilia – Olanda a fost 1-1, goluri marcate de Rivaldo şi Kluivert, dar la „loteria” de final sud-americanii au fost mai norocoşi.
În finala mică, „batavii” s-au „tăiat” şi au pierdut întâlnirea cu Croaţia, scor 1-2. Au marcat, Zenden pentru olandezi şi Prosinecki şi Suker pentru croaţi. Davor Suker a fost golgheterul ediţiei CM Franţa 1998 cu 6 goluri, el fiind urmat de Batistuta şi Vieri cu câte 5.
Finala mare s-a disputat pe noul şi modernul Stade de France din Saint-Denis şi a reprezentat un adevărat triumf francez. După un început de tatonare, Zidane a marcat două goluri cu capul! În final, Petit a semnat o victorie răsunătoare a Franţei în faţa Braziliei.
Franţa: Barthez – Thuram, Desailly, Leboeuf, Lizarazu, Karembeu (Boghossian), Deschamps, Zidane, Petit, Guivarch (Dugarry), Djorkaeff (Vieira).
Brazilia: Taffarel – Cafu, Junior Baiano, Aldair, Roberto Carlos, Cesar Sampaio (Edmundo), Leonardo (Denilson), Dunga, Rivaldo, Ronaldo, Bebeto.
Arbitru: Said Belqola (Maroc).
Ronaldo Nazario da Lima a fost desemnat cel mai bun jucător al turneului final Franţa 1998.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Sport
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava