Concert pascal
MOPAN Suceava

Fotbalul italian a trecut prin câteva „furtuni” care s-au soldat (spre deosebire de alte „meleaguri”) cu sancţiuni drastice! În 1980, Milan şi Lazio au fost retrogradate, iar mulţi fotbalişti (printre care şi Paolo Rossi!) au suferit suspendări dure. Motivul a fost implicarea în afaceri cu meciuri trucate, mână în mână cu un sistem „interesant” de pariuri. În 2006, acest scandal a luat proporţii nebănuite, fenomenul purtând numele de „Maggiopoli” după numele preşedintelui lui Juventus Torino.
Preliminariile Mondialului german, (primul în Germania Mare), a fost la fel de aprig ca şi la ediţiile anterioare, Ucraina, Turcia, Danemarca şi Grecia luptând până la final cu şanse egale. În final, acasă au rămas Danemarca şi Grecia, campioane europene în 1992 şi 2004.
Portugalia a surclasat Slovacia şi Rusia, „zbornaia” pierzând barajul la golaveraj! Fapt unic, trei echipe au terminat preliminariile neînvinse, Franţa fiind calificată direct, Elveţia şi Israel, asiaticii ratând calificarea după jocurile de baraj, 2-2 acasă şi 1-1 în Elveţia.
Anglia şi Polonia au fost despărţite de un singur punct (2-1 în meciul direct de la Londra), dar ambele s-au calificat direct graţie punctajului mai mare, 25, respectiv 24 de puncte.
Serbia a depăşit Spania, ambele neînvinse! Croaţia şi Suedia au fost egale, balcanicii având victoria directă.
Olanda s-a „distrat” cu Cehia şi România! Ai noştri au fost superiori în meciurile cu cehii, 2-0 şi 0-1, dar au pierdut calificarea la turneul final după un 1-1 în Armenia!
Italia a depăşit fără probleme Norvegia.
În meciurile de baraj, Elveţia – Turcia 2-0 şi 2-4, Norvegia – Cehia 0-1 şi 0-1, Spania – Slovacia 5-1 şi 1-1.
Din America de Sud s-au calificat uşor Brazilia, Argentina, Ecuador şi Paraguay. În schimb, Uruguay a pierdut barajul intercontinental cu Australia.
Din CONCACAF s-au calificat la turneul final „abonatele” Mexic, SUA şi Costa Rica şi în premieră Trinidad Tobago, după un duel cu Bahrein.
Din Asia, au avut acces Coreea de Sud şi Japonia, plus Iran şi Arabia Saudită. Au fost şi două premiere africane absolute, Angola şi Togo, alături de mai cunoscutele Coasta de Fildeş, Tunisia şi Ghana.
Grupele turneului final din Germania 2006 nu au adus mari surprize. Germania a câştigat toate meciurile disputate, neaşteptată fiind eliminarea Poloniei după 0-1 cu Ecuador, dar leşii nu mai erau ce-i de pe vremuri.
Anglia şi Suedia au promovat „braţ la braţ”, nordicii remizând totuşi cu Trinidad Tobago, dar câştigând jocul cu Paraguay. Argentina şi Olanda nu au avut emoţii, cu două victorii în grupă şi 0-0 în meciul direct. A surprins neplăcut Serbia (0-6 cu Argentina şi 2-3 cu Coasta de Fildeş.
Portugalia a câştigat tot, în timp ce Mexicul s-a salvat cu Iranul, scor 3-1!
Italienii au jucat cu urechile ciulite la ştirile de acasă, pentru că majoritatea „azzurilor” evoluau la echipele implicate în imensul scandal (Juventus, Milan, Lazio, Fiorentina). Asta i-a „îndârjit” se pare pentru că au câştigat grupa, după un 1-1 cu SUA şi două victorii cu 2-0 cu Cehia şi Ghana.
În fine, Brazilia nu a iertat nimic. Surpriza a fost Australia care a eliminat Croaţia. Elveţia şi Franţa au rămas neînvinse. Franţa a „tremurat” când s-a „scos” 2-0 cu Togo, după 1-1 cu Coreea De Sud.
Spania a început deja să „sperie” lumea fotbalului după un 4-0 cu Ucraina lui Şevcenko. Slavii s-au calificat peste Tunisia şi Arabia Saudită.
În optimile de finală, Podolski a adus Germaniei calificarea după o „dublă” în partida cu Suedia. Argentina a câştigat derbiul cu Mexic, golurile victoriei sud-americane fiind marcate Crespo şi Maxi Rodriguez. Anglia s-a chinuit cu Ecuador, 1-0, gol înscris de David Beckham. Portugalia a fost „naşa” Olandei, 1-0 prin golul lui Maniche.
Italia a câştigat cu 1-0 în faţa „cangurilor” cu un penalti transformat de Francesco Totti în minutul 90! Ucraina – Elveţia a fost 0-0 şi după prelungiri, ucrainenii impunându-se cu 3-0 la „loteria” penaltiurilor. Elveţienii au intrat în istoria Cupei Mondiale fiind prima echipă eliminată fără să fie învinsă.
Brazilia a „rezolvat” disputa cu Ghana, iar Franţa a depăşit Spania cu 3-1.
În sferturile de finală, două meciuri au fost decise la penaltiuri. Germania – Argentina 1-1 şi 4-2 după 11 metri şi Portugalia – Anglia 0-0 şi 3-1. Franţa s-a calificat mai departe cu 1-0 în faţa Braziliei pentru a treia oară după 1986 şi 1998.
În semifinale Zinedine Zidane a semnat eliminarea Portugaliei din prima repriză. Italia a „îndoliat” Germania! Când se aşteptau penaltiurile, Fabio Grosso a prins un voleu fabulos în minutul 118, după care Del Pierro a lămurit problema.
Totuşi, Mannshaft s-a „trezit” şi a cucerit medalia de bronz după 3-1 cu Portugalia. Au marcat Bastian Schweinsteiger şi autogol Petit, respectiv Nuno Gomez.
Finala a fost una de poveste! Mai întâi au „marcat” Zidane şi Materazzi, protagonişti ai unei faze unice. Marco l-a urmărit permanent pe fraco-algerian în cel mai „curat” stil italian, se pare şi cu referiri la unele intimităţi familiale. Când s-a ajuns la comentarii legate de sora lui Zizou, aşa se spune, francezul i-a aplicat o lovitură de cap, alta decât în final cu Brazilia 1998, drept în pieptul gureşului peninsular care a şi căzut „curentat”. Zidane a fost eliminat, dar Italia a câştigat abia la penaltiuri cu 5-3. Au transformat Pirlo, Materazzi, De Rossi, Del Pierro şi Grosso, respectiv Wiltord, Abidal şi Sagnol, ratând Trezeguet.
Italia: Buffon – Zambrotta, Cannavaro, Materazzi, Grosso, Pirolo, Gatusso, Camoranesi (Del Pierro), Totti (Iaquinta), Perotta (De Rossi), Toni.
Franţa: Barthez – Sagnol, Thuram, Gallas, Abidal, Vieira (Diarra), Makelele, Riberry (Trezeguet), Zidane, Malouda, Henry (Wiltord).
Golgheter a fost Miroslav Klose cu 5 goluri. Cel mai bun fost considerat Zinedine Zidane.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Sport
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava