MOPAN Suceava

Deceniul 6 al secolului trecut a marcat câteva interesante premiere în fotbalul mondial. Astfel, la Olimpiada de la Melbourne din 1956, podiumul a fost în întregime „socialist”, URSS obţinând prima consacrare după 1-0 în finala cu Iugoslavia. Pe locul III s-au clasat bulgarii, care în finala mică i-au învins pe indieni.
Tot în 1956 au debutat şi competiţiile europene intercluburi majore, prima campioană fiind Real Madrid.
În preliminariile ediţiei suedeze s-au înscris 53 de ţări, dar câteva (Turcia, Indonezia, Egipt şi Cipru) s-au retras. În calificările de la Mondiale au fost două mari surprize, primele două campioane mondiale fiind eliminate. Italia, al cărei declin postbelic a continuat, a fost „scoasă” de Irlanda de Nord (1-0 şi 1-2), după o umilinţă la Lisabona, 0-3! Şi asta cu toate că italienii i-au „înregimentat” pe uruguayenii Ghiggia şi Schiaffino. Uruguay a fost spulberată de Paraguay cu 5-0!
În rest, ungurii au pierdut la Oslo, dar i-au învins de două ori pe bulgari.
Între timp, în 1956, în timpul dramaticei revoluţii antisovietice maghiare, mai mult de jumătate din echipa de vis din anii 50 a emigrat în Vest. Puskas a ajuns la Real Madrid, iar Czibor la Barcelona. Senzaţional a fost faptul că s-a descoperit că multe vedete maghiare „evadate” aveau deja sute de mii de dolari în bănci elveţiene, se presupune că după finala stranie de la Berna din 1954!
Austria a eliminat Olanda, 1-1 şi 3-2 la Viena. URSS a eliminat Polonia abia la baraj, 2-0 la Leipzig, după ce în grupă stabilise un record, 10-0 cu Finlanda la Helsinki.
Spania a fost eliminată de Scoţia, dar după un ghinionist 2-2 în Elveţia. Brazilia a eliminat greu Peru, 1-0 şi 1-1, iar Argentina, deşi calificată, a pierdut 0-2 în Bolivia.
România s-a înecat, ca de atâtea ori, la mal. După 3-0 şi 2-1 cu Grecia, a remizat 1-1 cu Iugoslavia, pentru ca apoi să piardă la Belgrad cu 2-0 deşi grecii terminaseră la egalitate cu plavii.

În naţionala României de atunci evoluau: Toma, Zavoda II, Apolzan, Constantin, Tătaru I, Voinescu, Cacoveanu, Alexandrescu, Zavoda I, Bone (CCA Bucureşti), Călinoiu, Anghel, Ene I (Dinamo Bucureşti), Neacşu (Petrolul Ploieşti), Ozon (Progresul Bucureşti), Ene II (Rapid Bucureşti), Petschovschi (UTA), Brînzei (Ştiinţa Timişoara), Panait (jiul Petroşani).
La turneul final al Campionatului Mondial în caz de egalitate se juca un meci de baraj.

În grupa A, campionii mondiali, RFG, au avut ceva emoţii, 3-1 cu Argentina, dar 2-2 cu Cehoslovacia şi Irlanda de Nord. Cehii i-au „spulberat” pe sud-americani, 6-1 (la argentinieni jucau nume mari precum Corbatta, Labruna, Cruz, Nestor Rossi), dar au pierdut 0-1, apoi 1-2 în barajul cu Irlanda de Nord. De altfel, Marea Britanie a fost prezentă, pentru prima şi ultima oară, cu toate cele patru reprezentative ale ţărilor care compun regatul la turneul final şi toate au fost repartizate în grupe diferite.
În grupa B, Franţa a pierdut 2-3 cu Iugoslavia, dar a învins cu 7-3 Paraguay şi 2-1 Scoţia, adversari cu care vecinii noştri au remizat. În consecinţă iugoslavii au dat peste nemţi.
În grupa C, Suedia a trecut de Mexic cu 3-0 şi de Ungaria cu 2-1, permiţându-şi apoi un 0-0 cu Ţara Galilor. Galezii, la care juca uriaşul vârf de atac John Charles, peste 2 metri (juca la Juventus Todino), au făcut trei egaluri în grupă, dar i-au învins cu 2-1 pe Unguri la baraj.
În grupa D, Brazilia a remizat, 0-0 cu Anglia, dar a învins Austria cu 3-0 şi URSS cu 2-0. Englezii au ajuns la baraj după un 2-2 cu austriecii, dar l-au pierdut cu 0-1 în faţa ruşilor.
În sferturile de finală, la Malmo, RFG – Iugoslavia a fost 1-0.

La Norkoping, Franţa i-a „pulverizat” pe cei din Irlanda de Nord, scor 4-0, Just Fontaine, care marcase deja 6 goluri în grupă, semnând o „dublă”. Golgheterul francez era „servit” de jucători de clasă precum Penverne, Piantoni, Vincent sau fenomenalul Raymond Kopa, coechipier la Real Madrid cu Puskas, Gento şi Di Stefano.
La Stockholm, Suedia, „purtată” de 53.000 de spectatori, dar şi de arbtrul britanic Reginald Leafe, i-a învins cu 2-0 pe sovietici.
La Goteborg, Brazilia a avut nevoie de sclipirea de geniu a unui puşti de 17 ani şi jumătate, acesta semnând victoria în minutul 70 în disputa cu Ţara Galilor. „Juniorul” debutase cu URSS pe 15 iunie şi dădea deja semne că va avea o carieră unică. Numele tânărului brazilian era Edson Arantes do Nascimento, dar numele lui universal va fi Pele.
În semifinale Franţa a condus Brazilia cu 2-0, dar a pierdut în final cu 2-5. Pele a marcat de trei ori, iar Just Fontaine o singură dată.
La Goteborg, Suedia a trecut de RFG cu 3-1. Au torii golurilor suedeze erau „italienii” Hamrin, care juca la Padova, Gren, care evolua la AC Milan şi Skoglund care juca pentru Internazionale.
În finala mică, Fontaine i-a „demolat” pe nemţi marcând patru goluri, record pentru un meci de medalie, scorul final al partidei Franţa – RFG fiind 6-3. Din lotul fostei campioane mondiale mai făceau parte doar Rahn şi Schafer, dar au apărut nume noi ca Uwe Seeler sau Schnellinger.
Finala Campionatului Mondial de Fotbal Suedia 1958 s-a jucat pe 28 iunie pe stadionul Rasunda din Stockholm, unde cei peste 55.000 de nordici au avut iluzii doar 3 minute după golul marcat de Nils Liedholm în minutul 5. În minutul 8 Vava a egalat, pentru ca tot el să înscrie în minutul 33. După pauză Pele şi Zagalo ai încheiat ”conturile”, suedezii reducând din handicap prin Simonsson. Tabela a fost încheiată de acelaşi Pele pentru 5-2 în finala Brazilia – Suedia.
Ce n-au reuşit „artiştii” cariocas în Uruguay sau la ei acasă în Brazilia, au izbutit în Suedia, aceasta fiind singura reuşită sud-americană pe teren european.

Echipele care au jucat în finală:
Brazilia: Gilmar – Djalma Santos, Bellini, Nilton Santos, Zito, Orlando, Garrincha, Didi, Vava, Pele, Zagalo.
Suedia: Svensson – Bergmarr, Axbom, Borjesson, Gustavson, Parling, Hamrin, Gren, Simonsson, Liedholm, Skoglund.
Arbitru: Maurice Guigue din Franţa.

Cel mai bun jucător al turneului final din Suedia a fost desemnat Raymond Kopa, iar golgheter a fost Just Fontaine cu 13 goluri, record neegalat până în zilele noastre. Pe locul doi după francez au fost Pele şi Rahn cu câte şase goluri.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Sport
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava