MOPAN Suceava

„AlChimia” unei generaţii de excepţie

În serialul nostru modest despre istoria fotbalului sucevean, am ajuns la una dintre cele mai frumoase perioade, anii 1960-1970 şi momentul numit Chimia Suceava. În acest deceniu, pe „Areni” au jucat fotbalişti adevăraţi şi oameni de caracter care s-au implicat în activitatea sportivă a oraşului şi după ce au pus ghetele în cui.
Aşa cum am promis, vă prezentăm două fotografii cu echipa din acele vremuri în care, cu siguranţă, veţi recunoaşte figuri glorioase ale fotbalului sucevean, o parte dintre ei fiind şi acum „izvoare” de experienţă şi adevărate „rezervoare” de amintiri şi glume şi o parte pe care-i regretăm profund, dar pe care nu i-am uitat. E posibil să nu ne fi adus aminte de toţi şi ne cerem scuze pentru acest lucru.
Şi de această dată am avut la dispoziţie fotografii puse la dispoziţie de Dumitru Balint, microbist şi fotograf de excepţie, Pop Şerban, „legendă” vie a sportului sucevean, şi Ion Buzoianu, „nea Jean”, o „enciclopedie” mobilă. Din amintirile acestui jucător şi antrenor faimos al Sucevei vom aduce în atenţie doar cinci meciuri din perioada Chimia Suceava. Doar cinci deoarece am finalizat convorbirea, pentru că altfel nu l-am mai fi putut opri şi nu ne-ar fi ajuns paginile ziarului.
În prima fotografie, jucătorii suceveni sunt destul de uşor de recunoscut pentru că şi numele lor sunt menţionate, însă din cea de-a doua nu ştim câţiva dintre ei, din păcate.
În medalionul cu Chimia Suceava îi puteţi recunoaşte pe, rândul de sus, de la stânga la dreapta: Nedelcu, Gheghe (nea Titi), Mărculescu, Stere, Belizna, rândul al doilea în aceeaşi ordine, Arhire (nea Gică), Sidac (nea Andrei), Neagu – antrenor, Petcu (nea Eugen), Nicolau, rândul trei, Tudor, Pavel, Anton, Borcău, Vicovan (nea Miki), D.Mustăţea, rândul de jos, Buzatu, Teodosiu (nea Sică), Danileţ, Roşu.
În cea de-a doua fotografie, începând de sus, de la stânga la dreapta, îi puteţi recunoaşte pe Sidac, Gheghe, Goran, Buzoianu, Borcău, Mărculescu, Petcu, rândul de jos Teodosiu, Danileţ, Roşu, Nedelcu, Selymessi, Nicolau. Avem câteva figuri pe care nu le-am putut identifica din această fotografie şi sperăm ca acei cititori care-şi vor aduce aminte, să ne spună şi nouă, pentru a aduce completările cuvenite.
Aşa cum am amintit în debut, graţie informaţiilor primite din partea antrenorului Ion Buzoianu vom trece în revistă câteva meciuri de pomină din perioada Chimia Suceava.
Formaţia suceveană a avut un parcurs de excepţie în Cupa României. În primul joc a reuşit să depăşească Metalul Bucureşti pe terenul acesteia, pentru ca apoi să joace la Sibiu cu Universitatea Cluj, formaţie la care evoluau, printre alţii, Uifăleanu şi Dan Anca. După ce au fost conduşi la pauză cu 1-0 de clujeni, sucevenii au revenit şi au câştigat cu 3-1 prin golurile marcate de Marcel Goran şi Nicolau de două ori.
O altă partidă de rememorat este cea de la Braşov, acolo unde Chimia Suceava a întâlnit, pe stadionul „Tineretului”, gruparea Tractorul Braşov, pepiniera vestitului brand „Steagul Roşu” Braşov. Conduşi în minutul 85 cu 1-0, sucevenii au revenit în doar cinci minute şi s-au impus pe final prin punctele reuşite de Danileţ şi Nicolau.
Cele mai frumoase meciuri s-au jucat totuşi pe stadionul „Areni”, acolo unde 3.000 de spectatori umpleau tribunele (atât avea stadionul capacitate pe atunci), dar se urcau şi în plopii care se aflau pe marginea terenului în zona tribunei a doua.
Una din disputele de pomină de acasă a fost cea cu Progresul Bucureşti, echipă la care evoluau Mîndru, în poartă, Beldeanu şi Viorel Mateianu. La capătul unei partide splendide, scorul final a fost 2-2, pentru Chimia Suceava marcând Gălăţeanu şi Teodosiu.
Un alt meci demn de aducere aminte a fost cel cu CSM Brăila, o grupare de forţă în Divizia B, Chimia Suceava impunându-se clar cu 4-1 prin golurile marcate de Roşu, Borcău şi Marcel Goran de două ori. Lumea s-a ridicat din nou în picioare pe „Areni” la partida cu Poiana Câmpina, partidă câştigată de suceveni cu 3-0 prin golurile înscrise de Selymessi, Gheghe şi Danileţ.
În pofida perioadei de glorie pe care a traversat-o Chimia Suceava în anii 1960-1970, ea a retrogradat în 1970 după o etapă de coşmar. Formaţia suceveană se afla pe locul al VIII‑lea şi nu avea emoţii. Totuşi, jocul rezultatelor a fost împotriva bucovinenilor care au mai şi pierdut pe „Areni” cu ultima clasată după un meci cu un… „milion” de ratări şi au adus tristeţea în rândul spectatorilor. Chimia Suceava s-a transformat în 1972 în CSM Suceava, a revenit în Divizia B acolo unde merita şi acolo unde a făcut istorie. Vom reveni cu încă un episod din această perioadă de glorie.

Istoria fotbalului sucevean (IV), 10.0 out of 10 based on 2 ratings
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
Sport
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava