MOPAN Suceava

Un proiect inedit și revoluționar a luat naștere în Republica Moldova prin preluarea bunelor practici din Republica Italiană, de către doamna Galina Cotorobai, care a aflatcă, la trecerile de pietoni din preajma școlilor se aflau niște persoane, care ajutau copiii să traverseze trecerea, dar nu păreau a fi polițiști. Aceștia erau Nonii Vigilli, adică bunicii vigilenți – persoane care sunt deja la pensie, au timp liber și starea sănătății le permite să se implice în dirijarea traficului rutier la trecerile de pietoni din preajma instituțiilor de învățământ.

Decisă să ajute copiii din Republica Moldova și să contribuie la implicarea persoanelor în etate, la 13 noiembrie 2017, în parteneriat cu Poliția Națională a avut loc o sedință pentru implimentarea acestei frumoase practice și în Moldova, undes-a decis în privinț aimplimentării a cestui proiect și a planului de consultare cu societatea civilă.

În noiembrie – decembrie 2017 au fost organizate în cadrul a 5 sectoare ale municipiului Chișinău o serie de sedințe de consultare și informare cu societatea civilă – reprezentanții APL, Direcției de Învățământ, Tineret și Sport, Casei Naționale de Asigurări Sociale, Direcției Asistenței Sociale, Direcției Cultură și reprezentanții bisericii, circa 1000 persoane. Ideea de a implicapesoanele de vârsta a treia în asigurarea siguranței copiilor la trecerile de pietoni din adiacentul școlilor, a fost acceptată de reprezentanții societății civile. A fost format un grup de lucru din reprezentanți ai IGP al MAI și reprezentanți ai societății civile, care s-au deplasat în orașul Bolzano din Republica Italiană, pentru a cunoaște modul de activitate și actele normative ce țin de înrolarea persoanelor în activitate.

În Bolzano, doamna Galina Cotorobai, Președinte a Asociației Obștești ”Bunicii Grijulii” a aflat mai multe lucruri interesante despre serviciul Nonni Vigili prin intermediul întâlnirilor cu autoritățile locale din Bolzano și Bressanone, cu reprezentanții poliției și cu Asociația Nonni Vigili, care au fost deschiși și bine dispuși să se împartă cu frumoasa experiență. Am aflat despre «autobuzul pe picioare», despre faptul că odată cu apariția serviciului Nonni Vigili în orașele Bolzano și Bresanone s-au redus la zero accidentele rutiere cu implicare copiilor.

Ce este «autobuzul pe picioare»? – este un serviciu de însoțire, de către bunicii grijulii, a elevilor claselor primare din curtea a două-trei blocuri locative spre școala din apropire la care învață copiii. Reveniți acasă, grupul de lucru, a început pregătirea actelor pentru fondarea AO „Bunicii Grijulii”, a Regulamentului de organizare şi funcţionare a Serviciului “Bunicii Grijulii” și s-a determinat sarcina principală a serviciului Bunicii Grijulii – de a contribui prin implicarea societății la sporirea gradului de siguranță a copiilor,prin supravegherea acestora în vecinătatea instituțiilor școlare/preșcolare și asigurarea protecției copiilor de pericolul ce-l comportă strada și, modul de selectare și susținere a voluntarilor – autoritățile administrației publice și Poliția încurajează implicarea persoanelor de vârsta a treia în asigurarea supravegherii copiilor, de pericolul stradal prin toate formele sale de manifestare, și implicarea tinerei generații – ”Nepoțeilor Grijulii”, tinerilor cu vârsta cuprinsă între 16 – 25 ani,în asigurarea suportului de mentenență, în organizarea activităților de promovare și dezvoltare a serviciului.

De asemenea, au fost organizate 14 sedințe teritoriale de consultare și informare cu reprezentanții APL, Direcției de Învățământ, Tineret și Sport, Casei Naționale de Asigurări Sociale, Direcției Asistenței Sociale, Direcției Cultură și reprezentanții bisericii din toate cele 33 raioane a republicii, din UTA Găgăuzia, la care au participat peste 9000 de persoane. În urma consultărilor și discuțiilor s-a hotărât că este necesară activitatea serviciului în întreaga Republică, în fiecare localitate, centru raional, municipiu. În fiecare localitate din țară sunt persoane cu o experiență bogată de viață, care și-au dat acordul de a face volunturiat, de a mai fi de folos societății, necătând că sunt deja la odihna binemeritată, la pensie.

A fost realizată o analiză minuțioasă a tuturor trecerilor de pietoni și s-a depistat cele mai periculoase și cu riscsporit de tamponare. Anume la aceste treceri de pietoni și intersecții au apărut voluntarii Asociației Obștești Bunicii Grijulii. Pentru ca bunicii să fie vizibili, atât de copii, cât și de conducătorii auto, voluntarii au fost dotați cu veste fluorescente cu inscripția BUNICII GRIJULII. La trecerile de pietoni au fost instalate 752 panouri de înstiințare, precum că trecerile sunt supravegheate de Bunicii Grijulii și cu indicarea numărului de urgență 112,în caz de necesitate.

Pentru a menține continuitatea și încurajarea societății de a contribui la dezvoltarea acestui serviciu, Asociația Obștească Bunicii Grijulii a încheiat cu mai multe instituții publice și agenți economici Acorduri de parteneriat, care au venit cu diverse metode de susținere pentru voluntari și activitatea acestora.

– Acord de Colaborare cu Poliția Națională, prin care Poliția Națională s-a angajattimp de 2 ani să acorde ajutor în identificare și instruirea voluntarilor bunici, în a acorda acest ora consiliere psihologică la necesitate.

– Acord de Colaborare cu oCompanie de Telecomunicații, care a oferit voluntarilor bunici scutire de 100% la plata abonamentului la telefonia fixă și reducere de 20% la conectarea la internet.

– Acord de Colaborare cu o Companie farmaceutică, care a acordat carduri de reduceri.

– Acord de colaborare cu o Companie de produse  alimentare– a oferit carduri de reducere 10% .

– Acord de colaborare cu o Companie de electronice și electrocasnice, care s-a angajat să doneze în scopuri filantropice către Asociaţia Obştească „Bunicii Grijulii”, bunuri mobile, conform facturii de expediție, care ulterior să fie donate persoanelor.

– Acord de Colaborare cu o Companie de Producție și Comerțsă doneze în scopuri filantropice către Asociaţia Obştească „Bunicii Grijulii”, bunuri în folosința și pentru a fi donate, carduri de reducere;

– Acord de colaborare cu o Companie de Publicitate, care s-a angajatsă elaboreze și să tipărească pânzele, precum și instalarea/dezinstalarea pe panourile publicitare aflate în gestiune;

– Acord de colaborare cu o Asociația Obștească, care s-a angajat- să asigure publicitate proiectului.

În martie – aprilie 2018 s-a desfășurat concursul la desen, poiezie și clipul video, inițiat de AO Bunicii Grijulii, cu genericul «Bunicii Grijulii – prietenii mei din comunitate». La acest concurs au participat copiii cu vârsta școlară, cl. I- XII, din toată țara. Câștigătorii concursului au fost premiați la lansarea proiectului cu telefoane, camere video, laptop-uri grație partenerilor. Restul participanților au fost menționați cu diplome la careul solemn dedicat ultimului sunet.

La 04 mai 2018 a avut loc lansarea oficială a proiectului Bunicii Grijulii, la Palatul Național Nicolai Sulac, la care au fost prezenți 1800 persoane – 800 de bunici grijulii, reprezentanți ai președenției, guvernului și parlamentului, a misiunilor diplomatice, a societății civile a organelor de forță și asigurare a ordinii publice și partenerii Asociației Obștești Bunicii Grijulii.

Grație partenerilor -au fost menționate persoanele care și-au adus aportul la implimentarea și desfășurarea activităților de promovare a proiectului. După lansare a urmat deschiderea a 42 de Birouri a Bunicilor Grijulii, în toate raionele, necesare pentru organizarea activităților și întrunirilor voluntarilor, la Casele de Asigurări Teritoriale au fost instalate panouri cu informația despre proiect și contactele Asociației Obștești ”Bunicii Grijulii”, au fost înregistrate pagini a echipelor de bunici grijulii pe rețele de socializare (Facebook, Odnoklasniki, Instagram). La fel după lansare, prin efort comun a AO Bunicii Grijulii, partenerilor și a întregii societăți, la 01 septembrie, numărul voluntarilor a crescut semnificativ, a ajuns la cifra de 1900 bunici grijulii.

AO Bunicii Grijulii în comun cu partenerii au desfășuratCampania «Copil școlarizat-copil protejat»,care au pregătit cu îmbrăcăminte și necesarul pentru școlarizarea a 1900 de copii cu risc de abandon școlar din întreaga țara, a participat la «Campania Caravana de Crăciun», aducând în casele apeste 700 de familii nevoiașe produse alimentare și lumina sărbătorile de iarnă, în Campania «Ojucărie pentru zâmbetul copiilor» a colectat 3695 jucării moi (ursuleți), pentru a reduce victimizarea copiilor în consecințele circumstanțelor negative.

La Gala de Premiere a voluntarilor «Jos pălăria în fața voluntarilor», la doar 10 luni de la lansare aproiectului național «BuniciiGrijulii», echipa bunicilor din întreagațară a fost menționată cu diplomă de gradul întâi – cea mai înaltă distincție a guvernului, pentru „Promovarea mișcării de voluntariat”, precum și pentru titlul „Cea mai bună campanie de promovare a voluntariatului în anul 2018” – au fost lansate 5 troleibuze și 21  microbuze de rută cu logo-ul Buniciilor Grijulii pentru promovarea proiectului, s-au organizat peste 12.000 de implicări și activități de siguranță a copiilor în adiacentul instituțiilor de învățământ şi în taberele de vară pentru copii, s-au desfășurat peste 3.000 activități sociale de informare a copiilor şi societății.

AO Bunicii Grijulii câștigat concursul Fapte Bunelansat de compania SEBO ce a permis procurare a 150 trenciuri pentru ploie și 240 semne STOP. Pe parcursul anului școlar 2018-2019 a fost inițiat concursul pentru echipele de bunici și nepoței grijulii din țară, care a luat o amplore și a motivat la noi activități și o implicare mai masivă a tuturor voluntarilor. Câștigătorii concursului au fost premiați la Gala de un an, eveniment organizat la 08 iunie la Filarmonica Națională Serghei Lunchevici, cu premii bănești, foi de odihnă la sanatorii,foi de odihnă la mare, excursii. Toate aceste premii au fost oferite de partenerii proiectului Bunicii grijulii.

Proiectul Bunicii grijulii, condus de către doamna Galina Cotorobai este un proiect social, cu menirea de a îmbina toate generațiile societății într-o relație și o comunicare armonioasă, iar beneficiile realizării acestui proiect nu se limitează doar la însoțirea și supravegherea copiilor, fluidizarea traficului rutier, responsabilizarea conducătorilor auto, dar și încadrarea bătrânilor în viața socială, protejarea acestora de depresie și vicii, oportunitatea de a comunica,de a se simți importanți și utili, de a transpune experiența de viață și a exclude ”barierile” între generații.

Istoria proiectului social Bunicii Grijulii în Republica Moldova, 10.0 out of 10 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Social
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava