MOPAN Suceava

Șeful Departamentului de Istorie Modernă din cadrul Institutului de Istorie „A. D. Xenopol” Iași, dr. Mihai Ștefan Ceaușu originar din Rădăuți, a primi titlul de ”Cetățean de onoare” al județului Suceava la inițiativa președintelui Consiliului Județean, Gheorghe Flutur. Diploma i-a fost înmânată de șeful administrației județene în cadrul ședinței solemne a Consiliului Județean care a avut loc marți, 28 noiembrie, și în care a fost evocat momentul Unirii Bucovinei cu Țara. Flutur a arătat că Mihai Ștefan Ceaușu este cel care a scris foarte mult despre istoria adevărată  a Bucovinei, din arhivele de la Viena. ”Doctor în științe istorice, cercetător științific gradul I,  șef al Departamentului de Istorie Modernă din cadrul Institutului de Istorie „A. D. Xenopol” Iași, membru al unor renumite comisii și asociații de specialitate, membru al redacțiilor/colegiilor revistelor de specialitate din România, conducător științific de doctorate, dr. Mihai Ștefan Ceaușu s-a născut pe data de 9 februarie 1952, la Rădăuți, județul Suceava.

A urmat studiile liceale la Rădăuți și Vicovu de Sus și apoi pe cele ale Facultății de Istorie – Filozofie din cadrul Universității „AI. I. Cuza” din Iași, specialitatea istorie.  A efectuat  stagii de documentare și specializare în Franta, Austria, Polonia și Germania și a participat la numeroase reuniuni științifice intemaționale având ca tema istoria Bucovinei. Pentru activitatea desfășurată, i-a fost acordată „Diploma de Onoare” a Direcției Generale a Arhivelor Naționale a Romaniei, pentru activitatea depusă în cadrul arhivelor și pentru merite deosebite de punere în valoare a documentelor din Fondul Arhivistic Național, iar în anul 2006 a primit Premiul „Dimitrie Onciul” al Academiei Române pentru lucrarea: „Parlamentarism, partide și elita politicii în Bucovina habsburgică (1848-1 918)”. Activitatea de cercetare a domniei sale a avut în vedere evoluția istorică a orașului medieval moldovean și a celui bucovinean, în perioada stapânirii habsburgice, prin prisma modelului oferit de istoria orașului Suceava, vechea capitală a Țării Moldovei. Rezultatele activității de cercetare întreprinse de-a lungul timpului, cu precădere după anul 1990, s-au concretizat în participarea cu comunicări la peste 80 de simpozioane și sesiuni știintifice naționale și la peste 50 de reuniuni știintifice intemaționale de prestigiu desfășurate în Austria, Bulgaria, Germania, România și Ucraina.

Mihai Ștefan Ceaușu a mulțumit pentru această onoare precizând că de Ziua Bucovinei nu trebuie să se vorbească doar despre eroii principali ai Unirii Bucovinei cu Țara ci și despre eroii anonimi, care alături de elite au făcut posibil „să putem sărbători această unire”. „Astăzi sărbătorim doar o jumătate din Bucovina. Vicisitudinile istoriei au făcut să nu avem și Bucovina de Nord. Și trebuie să vedem ce facem noi pentru frații noștri de dincolo. Și sper că până la urmă se va găsi o soluție să nu, dispară neamul românesc din Bucovina de Nord”, a mai spus noul Cetățean de Onoare al județului Suceava.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Administraţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava