MOPAN Suceava

Iurie Leancă, fost premier al Republicii Moldova, a tras un semnal de alarmă cu privire la aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Prezent la Universitatea „Petre Andrei” din Iași, pentru a susține o conferință pe tema „Viitorul european al Republicii Moldova”, fostul premier a declarat că în acest moment „viitorul european al Moldovei este în pericol”. Mai mult, fostul premie, a pus această situație și pe fondul crizei politice de peste Prut. „Republica Moldova, în afara acestui obiectiv și proces de integrare europeană, pur si simplu nu are nici o șansă să devină un stat european, funcțional, de drept, un stat în care cetățenii își văd viitorul. Integrarea europeană este un proiect de modernizare, civilizational, este, în ultimă instanță, și un proiect geopolitic, ceea ce contează la fel de mult, mai ales în contextul evoluțiilor regionale și din lume”.

Fostul premier a încercat și un răspuns la întrebarea ”De ce Europa ar avea nevoie de Republica Moldova?” „Nu am vorbit de acest subiect de cel puțin doi ani. Am ajuns într-o criză fără precedent în Republica Moldova și, din păcate, nimeni nu mai discută astăzi la Chișinău, dar nici la Bruxelles despre o perspectivă care ar putea fi conturată prin acțiuni concrete, prin depunerea cererii de aderare la Uniunea Europeană. Dar, chiar și în condițiile foarte complicate din Republica Moldova, nu doar din Ucraina, ci din toată Uniunea Europeană, sunt convins că această organizație este extrem de interesată să își extindă zona de stabilitate, de previzibilitate. Dacă Moldova va deveni parte a UE va fi mult mai controlată ca frontieră a Estului. Același lucru se va întâmpla și cu Ucraina. Sunt convins că în situațiile de criză cu care se confruntă astăzi bătrânul continent, se vor găsi și perspective pe termen mediu și lung și să se ajungă la concluzia că Republicii Moldova nu i-a fost oferită o perspectivă tocmai pentru a ne stimula”, a mai completat acesta.

În final, Iurie Leancă a precizat faptul că principala responsabilitate revine acum clasei politice de la Chișinău și, chiar dacă au fost demarate discuțiile și nu negocieri „Acest lucru s-a întâmplat pentru că sunt șase săptămâni de când Republica Moldova este și în criză politică, în lipsa unui Guvern”.

Organizatorii conferinței au fost Fundația Konrad Adenauer, reprezentanțele din România și Republica Moldova și Universitatea „Petre Andrei” din Iași.

Sven-Joachim Irmer, Directorul Fundației Konrad Adenauer România și Republica Moldova, a vorbit despre rolul Germaniei în acest proces de aderare la UE și a precizat faptul că „pentru organizația pe care o conduce în Republica Moldova este una din cele mai importante țări din UE”. Mai mult, acesta a mai precizat faptul că înșuși cancelarul federal își îndreaptă o atenție deosebită către această țară, iar Fundația Konrad Adenauer va ocntinua eforturile de „combatere a frustrării politice din rândul populației, mai ales din partea tinerilor”.

Prof.univ.dr. Doru Tompea, Rectorul Universității „Petre Andrei” din Iași, a salutat prezența în cadrul instituției a domnului Iurie Leancă, fostul Premier al Republicii Moldova. „Mă bucur că Universitatea „Petre Andrei” găzduiește această conferință, din seria de evenimente pe care le-am mai organizat pe teme similare, anul trecut, în Republica Moldova, și mă bucur că, după această întâlnire, prietenii UPA se multiplică. În ultimii zece ani instituția noastră a fost implicată în mai multe proiecte derulate peste Prut și credem că este momentul ca cei din Republica Moldova să facă parte din Uniunea Europeană”.

Prof.univ.dr. Sorin Bocancea, moderatorul conferinței și Decanul Facultății de Științe Politice și Administrative din cadrul UPA, a subliniat importanța Republicii Moldova  și a Ucrainei pentru Uniunea Europeană. „UPA din Iași a avut tot timpul o relație privilegiată cu autoritățile din Republica Moldova. Menționez faptul că universitatea noastră a pus la dispoziție ani de zile, cu titlul gratuit, un spațiu pentru funcționarea Consulatului Republicii Moldova în Iași. Vizita Domnului Iurie Leancă este a doua în cadrul instituției noastre. Am sprijinit tot timpul demersul pro european al Republicii Moldova. Considerăm că atât Republica Moldova, cât și Europa au nevoie unii de alții”.

La eveniment au participat și Ion Coșer, Consulul Republicii Moldova la Iași, Prof.univ.dr. Radu Carp, de la Universitatea din București, reprezentanți ai autorităților publice locale și studenți de la UPA și de la Asociația Studenților Jurnaliști din Iași.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Educaţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava