MOPAN Suceava

„Cartea despre care toată lumea vorbește” (The Times)

Romanul Middle England de Jonathan Coe, care va apărea în colecţia „Biblioteca Polirom”, în traducerea lui Radu Paraschivescu, a primit prestigiosul Costa Book Awards 2019, fiind considerat de către juriu romanul perfect al momentului.

Middle England a fost publicat în 2018, într-o primă ediție, de Viking Press, iar în 2019, de Penguin Random House, Marea Britanie.

Middle England a mai apărut sau este în curs de apariţie la editurile: Knopf Doubleday Publishing Group (SUA şi Canada), Gallimard (Franţa), Folio (Germania), Feltrinelli (Italia), Polis (Grecia), de Bezige Bij (Olanda), Porto Editora (Portugalia), Phantom (Rusia), Anagrama (Spania) şi Habitus Kitap (Turcia).

Costa Book Awards (din 1971 pînă în 2006 denumite Whitbread Book Awards) reprezintă o serie de premii literare anuale acordate cărţilor în limba engleză scrise de autori din Marea Britanie şi Irlanda. Premiile sînt decernate pentru cinci categorii: Roman, Roman de debut, Carte pentru copii, Poezie și Biografie. Dintre cărțile declarate cîștigătoare este ulterior selectată şi Cartea anului.

Astfel, printre cîştigătorii premiilor pe anul 2019 se numără: Sara Collins, pentru romanul de debut The Confessions of Frannie Langton; Jasbinder Bilan, pentru Asha & the Spirit Bird (Carte pentru copii); Mary Jean Chan, pentru Flèche (Poezie); Jack Fairweather, pentru The Volunteer: The True Story of the Resistance Hero who Infiltrated Auschwitz (Biografie).

În 2018 premiul pentru roman a fost acordat lui Sally Rooney pentru Normal People.

Potrivit organizatorilor Costa Book Awards, Middle England, cel de-al treisprezecelea roman al lui Jonathan Coe, spune povestea „unei ţări în schimbare şi a fisurilor care apar în familii şi între generaţii”.

Mai multe detalii, aici.

Middle England este o analiză lucidă și satirică a lumii britanice contemporane văzute prin ochii unui grup eterogen de personaje: recent căsătoriții Ian și Sophie, care se ceartă neîntrerupt pornind de la viitorul țării lor, dar care pun la îndoială și viitorul propriei relații; Doug, analist politic care scrie cu pasiune despre nevoia de austeritate din casa lui confortabilă din Chelsea; fiica lui adolescentă, care nu precupețește nici un efort în lupta pentru dreptate socială; Benjamin Trotter, care, ajuns la vârsta mijlocie, se vede lansat într-o nouă carieră, și Colin, tatăl lui, a cărui ultimă dorință este să voteze la referendumul asupra menținerii Regatului Unit în Uniunea Europeană. Este povestea Angliei zilelor noastre, plină de nostalgie și deziluzii, de confuzie și de furie cu greu reținută. Pe urmele Clubului putregaiurlor și al Cercului închis, noul roman al lui Jonathan Coe este unul al vremurilor stranii pe care le trăim.

Jonathan Coe (născut în 1961, la Birmingham) a studiat la Trinity College, Cambridge. A fost profesor la University of Warwick, unde a obţinut şi titlul de doctor în literatura engleză. Primele sale romane – Femeia întîmplătoare (1987), Un strop de dragoste (1989) şi Piticii morţii (1990; Polirom, 2006) – impun o nouă voce a literaturii britanice contemporane, caracterizată prin umor specific, o preocupare pentru problemele sociale şi o accentuată tonalitate sarcastică, temperată de un umanism subtil. Romanul Ce hăcuială! (1994; Polirom, 2008) obţine John Llewellyn Rhys Prize în Anglia şi Prix du Meilleur Livre Étranger în Franţa, iar Casa somnului (1997; Polirom, 2001, 2015), considerat capodopera sa, este recompensat cu Writers’ Guild of Great Britain Award şi Prix Médicis Étranger. Ulterior, autorului britanic i se decernează Bollinger Everyman Wodehouse Prize pentru romanul Clubul putregaiurilor (2001; Polirom, 2004, 2012). La Editura Polirom au mai apărut Cercul închis (2006), Ploaia înainte să cadă (2009), Înspăimîntătoarea viaţă personală a lui Maxwell Sim (2011), Expo ’58 (2014) și Numărul 11 sau Mărturii despre nebunie (2019). Jonathan Coe este, de asemenea, autorul unei cărți pentru copii, The Broken Mirror.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Cultural
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava