MOPAN Suceava

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a fost ales luni la conducerea Consiliului pentru Dezvoltare Regională Nord-Est. Gheorghe Flutur va prelua președinția acestui consiliu regional la începutul anului viitor. În funcția de vicepreședinte fiind ales șeful administrației județene botoșănene, Costică Macaleți. Ședința Consiliului pentru Dezvoltare Regională Nord-Est a avut loc ieri, la Suceava, la Muzeul de Istorie. În conferința de presă susținută după ședință, Gheorghe Flutur a ținut să precizeze că alegerea acestei locații pentru desfășurarea ședinței nu a fost una întâmplătoare, având în vedere că Muzeul de Istorie din Suceava reprezintă unul dintre exemplele de bună practică în folosirea de fonduri europene, prin Programul Operațional Regional. Flutur a amintit că muzeul a fost modernizat printr-un proiect în valoare de 11 milioane de euro, și reprezintă „un obiectiv care ne face cinste, așa cum este și Cetatea de Scaun a Sucevei”.

În conferința de presă susținută alături de directorul general al Agenției de Dezvoltare Regionale N-E, Vasile Asandei, și de fostul președinte al Consiliului Regional, Dumitru Buzatu, Gheorghe Flutur a ținut să precizeze faptul că anul 2017 va avea câteva mari provocări, printre care găsirea de soluții pentru deblocarea finanțărilor aferente exercițiului financiar 2014-2020. „Închidem exercițiul financiar 2007 – 2013, în care Agenția de Dezvoltare N-E este campioană la absorbția fondurilor europene, procentul de absorbție fiind de 95%. Provocările pentru anul 2017 vor fi în principal legate de recuperarea timpului pierdut pentru exercițiul financiar 2014 – 2020, și vorbim aici de întârzierile în elaborarea ghidurilor și la ritmul de absorbție a fondurilor”, a spus Gheorghe Flutur.

Președintele CJ Suceava a adăugat că imediat după sărbătorile de iarnă va fi stabilit un grafic și echipe de lucru pentru deblocarea programelor de finanțare disponibile pentru regiunea de Nord-Est. „De asemenea am discutat dezvoltarea de parteneriate și lărgirea sferei de parteneriate, cu universitățile, dar și cu toate Camerele de Comerț și Industrie, pentru a avea o abordare pragmatică și pentru a încuraja mediul de afaceri. De asemenea, o solicitare a noastră va fi să ne întâlnim toți cei care gestionăm fonduri europene, și aici vorbim de Agenția de Dezvoltare Regională, Agenția de Dezvoltare Rurală, dar și instituțiile care gestionează programele transfrontaliere, astfel încât să prioritizăm proiectele pentru a acoperi toate județele regiunii de Nord-Est”, a mai spus Flutur.

La rândul său, fostul șef al Consiliului pentru Dezvoltare Regională N-E, președintele CJ Vaslui, Dumitru Buzatu, și-a exprimat speranța că programele de finanțare din viitorul exercițiu bugetar vor fi deblocate cât mai curând, adăugând că în întreaga regiune există inițiativă și capacitate de absorbție a fondurilor.

Prezent la Suceava, directorul ADR Nord-Est, Vasile Asandei, a amintit că în cadrul ședinței au fost adoptate mai multe proiecte concrete pentru întreaga regiune. Vasile Asandei a dat ca exemplu aprobarea participării în 2017 a Regiunii Nord-Est la Târgul Internațional de Investiții Expo Real Munchen Germania și la Forumul Economic de la Krynica din Polonia, cu o delegație formată din ADR Nord-Est și consiliile județene. Un alt proiect este cel de a dezvolta prin intermediul ADR Nord-Est a unui brand regional, sub care toate județele să-și poată promova oportunitățile.

El a precizat că un alt proiect este constituirea unui parteneriat cu Regiunea de Nord din Olanda, care este unic în Europa, proiect care oferă șansa implementării Strategiei Regionale de Specializare Inteligentă.

Pe de alte parte, președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a ținut să precizeze că parteneriatul cu Olanda este extrem de important, subliniind că acesta poate fi extins și cu alte regiuni din Europa, pentru ca invesțitiile să rămână în această regiune.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Administraţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava