MOPAN Suceava

Filiala Suceava a Uniunii Artiştilor Plastici din România organizează joi, 7 august, la ora 17.00, la City Gallery din incinta Shopping City Suceava, vernisajul expoziţiei „ Clasic și modern – tehnici ale tapiseriei parietale”. Proiectul este realizat cu sprijinul artistelor care expun, Consiliului Județean Suceava, Shopping City Suceava și a Asociației Artă și Umanitate sub directa coordonare a preşedintei Lucia Puşcaşu. Publicul sucevean iubitor de artă și de frumos este invitat sa admire lucrări exceptionale, creațiile unor nume de referintă în arta tapiseriei și a artei plastice romănești contemporane. Pe simeze vor fi expuse tapiserii, tehnica haute – lisse, ale tapisierelor Elena Cerepenicova, Gabriela Cristu, Gabriela Drăghici, Claudia Viorica Mușat, Cela Neamțu din Filiala Uniunii Artiștilor Plastici București și Eugenia Goraș, Marcela Larionescu și Lucia Puscasu din Filiala U.A.P. Suceava.

“Această expoziţie vine ca urmare a evenimentului din octombrie 2011, cand pe simeze la City Gallery au fost expuse lucrările artiștilor plastici, bărbați, care crează tapiserie haute lisse sau trimensională. În expoziția ” Bărbați în artele textile românești” au expus Ion Deac Bistrița, Traian Boicescu, Vasile Dobre, Gheorghe Gogescu, Vintilă Mihăiescu,Mihai Moldovanu, Dan Liviu Roșeanu și Nicolae Zâmbroianu. În septembrie 2012 tot la City Gallery, publicul sucevean a putut admira tapiseriile din expoziția „Tapiseria sau Povestea țesută”. Prin lucrările lor artiștii Maria Mihalache Blendea, Geta Brătescu, Georgeta Crăciun, Vasile Dobrian, Dimitrie Grigoraș, Viorica Iacob, Mariana Ionescu, Cela Neamțu, Mimi Podeanu și Dan Teodor scriu istoria tapiseriei românești. M-am bucurat să fiu alături în această expoziție, lângă aceste aceste mari personalități ale tapiseriei românești. Organizez expoziție actuală, pe care o consider un dar frumos pentru ziua mea, care va fi în ultima zi a lunii august. Vor fi prezente la vernisaj şi artistele din București. De asemenea vom avea ca oaspeți profesorii care vin din străinătate pentru corectură, la Olimpiada Internațională de Astrofizică și Astronomie.” Coordonator proiect Preşedinta UAP Lucia Puşcaşu.

În cadrul expoziţiei „Clasic și modern – tehnici ale tapiseriei parietale” vor expune tapiserele:

Lena Cerepenicova ne propune tapiserii în tehnica haute lisse cu urzeală din bumbac și băteală din lână. Peste tesătura dreaptă introduce reliefufuri, sfori, spații goale care dau o mare expresivitate compoziției.

Gabriela Cristu crează tapiserii din bumbac și lână, tesătura este dreaptă și este preocupată de necunoscut, metamorfoze, simboluri fantastice și raporturile dintre benefic și malefic.

Gabriela Drăghici compune lucrări pe care le transpune în tehnica haute lisse, din bumbac, lână și mătase. Se apleacă către detaliul formelor și culorilor și ne atrage atenția asupra lumii care ne înconjoară și pe care nu mai avem timp să o observăm.

Claudia Viorica Musat ne propune lucrări realizate din mătase, lână, fir de aur și gogoși de mătase.Este preocupată de multitudinea texturilor pe care le obține din tesătură dreaptă, rărituri în tesătură, reliefuri din gogoși de mătase.

Cela Neamțu folosește simetria pentru a obține echilibrul compozițional. Arcade, coloane, ferestre, crânguri și păsări ,acesta este registrul de forme uzitat de artistă. Spațialitatea este caracteristica tapiseriilor sale pe care o obtine prin gradații și progresii de închisuri și deschisuri. Este preocupată mereu de contrastul între lumină și întuneric și dintre bine și rău.

Eugenia Goraș preia elemente din natură și obtine compoziții în tehnica haute lisse ,din lână și bumbac, sugestive, armonizate tonal și cromatic.Stilizează structuri naturale pentru a crea noi forme pline de semnificație.

Marcela Larionescu crează tapiserii  din bumbac și lână în care combină tesătura dreaptă cu reliefuri, spații în tesătură, scoici, textură obtinută cu croșeta.Și  prin tehnică și prin gamele cromatice,sugerează marine și infinituri.

Lucia Puşcaşu creează tapiserii cu tesătură dreaptă, fără reliefuri, fiind preocupată mai mult de structurile compoziţionale și semnificația lor. Combină pată decorativă cu suprafețe mari picturale şi foloseşte toate tipurile de contraste cromatice și teme diverse.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Cultural
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava