MOPAN Suceava

Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindei, instituție aflată în subordinea Ministerului pentru Românii de pretutindeni a derulat proiectul „Ziua Românilor de Pretutindeni la Ismail”, în Sudul Basarbiei, Ucraina,  în data de 26 mai 2019. Proiectul a fost implementat în parteneriat cu Asociația Național-Culturală a Românilor din regiunea Odesa „Basarabia” și cu sprijinul  Consulatului General al României la Odesa.

Evenimentul a debutat cu o depunere de flori la placa memorială a Mareșalului Alexandru Averescu, din Satul Babele, Raionul Ismail. A urmat, la Centrul de Informare al României de la Ismail, conferința „Mari personalități române din Basarabia istorică”, la care au participat reprezentanți ai asociațiilor românești din Bugeac, dar și de la București, istorici, scriitori, jurnaliști, profesori de Limba română de la Universitatea de Stat din Ismail, și nu în ultimul rând, administratorul Centrului de Informare al României, din cadrul Universității de Stat din Ismail. La final, ansamblurile folclorice „Opincuța” și „Dor Basarabean”, în calitate de ambasadori ai păstrării și exprimării identității naționale românești, ai cântului, jocului și portului național românesc, au încantat publicul cu reprezentații de excepție.

Acțiunea și-a propus să contribuie la păstrarea și promovarea identității culturale, etnice și lingvistice a românilor din Sudul Basarabiei, regiunea Odesa, Ucraina.

Proiectele desfășurate cu ocazia Zilei Românilor de Pretutindeni se încadrează în Programul de Cultură, Civilizație și Spiritualitate „Mihai Eminescu”, din Planul de activități al Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni pentru anul 2019, aprobat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Educaţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava