Concert pascal
MOPAN Suceava

“Maramureș Mon amour” este intitulată expoziţia de fotografie ce aparține artistului francez Yves Beliard ce poate fi văzută la Muzeul de Artă “Ion Irimescu” din Fălticeni în perioada 10-16 august 2013. Potrivit Teodorei Moroşanu, documentarist în cadrul muzeului fălticenean, vernisajul expoziției va avea loc sâmbătă, 10 august, de la ora 16.00, la sala “Aurel Băeșu” din incinta muzeului. Yves Béliard s-a născut în Franța în anul 1947. A practicat timp de o viaţă meseria de kineziterapeut, iar din 2009 se pensionează. A fost printre primii care s-au angajat în acţiunea internaţională numită “Opération Villages Roumains” (Operaţiunea Satele Româneşti), o acţiune de protest împotriva distrugerii programate a habitatului rural românesc în timpul dictaturii comuniste.

Din 1990 este preşedintele Asociaţiei franco-române de înfrăţire cu comuna Lăpuş din Maramureş, implicându-se în numeroase acţiuni umanitare precum şi în numeroase schimburi culturale romano-franceze.

Fotografia, aşa cum se poate observa cu uşurinţă, reprezintă forma de imortalizare a clipelor, locuri şi chipuri de neuitat, aceasta devenind “marcă” a interesului, pasiunii şi fidelităţii sale pentru Maramureş, rămânând prin aceasta indisociabil legat de România. Fie că este vorba de o tendinţa picturalistă sau de o fotografie umanistă, Yves Béliard spune despre el însuşi : “Îmi place să văd ceea ce alţii nu zăresc”. Yves Béliard a avut opt expoziţii de fotografie în Franţa şi două în România. Cea de-a doua este o retrospectivă numită “Un sfert de veac de poveste de iubire cu Maramureşul” şi s-a desfăşurat în luna iulie la Lăpuş.În 2003, vizitând Fălticeniul are ocazia să-l întâlnească pe maestrul Ion Irimescu, fiind cucerit atât de artist, cât şi de opera acestuia. Profunda admiraţie pentru tot ce înseamnă arta irimesciană, Yves Béliard şi-o demostrează luându-şi angajamentul de a-l populariza şi a-i face cunoscută întregii Franţe opera marelui artist Ion Irimescu, fiind totodată şi unul din membrii fondatori ai Asociaţiei “La Société Française des Amis de Ion Irimescu”. Expoziţia de fotografie ce urmează să aibă loc în intervalul 10-16 august 2013 la Fălticeni, într-un spaţiu irimescian, este un omagiu şi o mărturie a iubirii pentru Maramureş şi pentru artistul Ion Irimescu”, a arătat Teodora Moroşan.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Cultural
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava