Galerie foto41 poze în acest set

La Muzeul de Istorie din Suceava a fost vernisată vineri, 26 noiembrie, expoziția ”Serbarea de la Putna – 150. Continuitatea unui ideal” organizată de Muzeul Național al Bucovinei, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților și Mănăstirea Putna. La evenimnentul al cărui amfitrion a fost managerul Muzeului Național al Bucovinei, Emil Constantin Ursu, au fost prezenți starețul Mănăstirii Putna, Velnic Melchisedec și vicepreședintele Consiliului Județean, Niculai Barbă.

Expoziția va fi deschisă în perioada 26 noiembrie 2021- 30 ianuarie 2022.

Expoziția este dedicată aniversării a 150 de ani de la Prima Serbare a Românilor de Pretutindeni și de la Primul Congres al Studenților Români de Pretutindeni, care au avut loc la Mănăstirea Putna, în 15-16 august 1871.

Cele două evenimente din 1871 au fost organizate de către studenții români de la Viena, reuniți în Asociația „România Jună” și cu sprijinul studenților români din alte centre universitare.

În cadrul expoziției sunt prezentate obiecte, documente originale și fotografii de la Serbările de la Putna.

Piesa centrală a expoziției o reprezintă urna antică de argint, obiect adus în dar de către studenți în 1871, depusă ca “un semn de pietate și de amintire” pe mormântul voievodului Ștefan cel Mare; inscripția este edificatoare:“Eroului, învingătorului, apărătorului existenței române, scutului creștinătății, lui Ștefan cel Mare, Junimea Română Academică”.

În expoziție sunt prezente și câteva lucrări de artă dăruite Mănăstirii Putna cu acest prilej.

Criticul de artă Doina Mândru a dăruit un bust al lui Mihai Eminescu lucrat de Lucian Murnu (1952). Pictorul Constantin Flondor a dăruit lucrarea „Serbarea de la Putna 1871”.

Pictorul Horia Paștina a îmbogățit expoziția cu trei lucrări: „Argint e pe ape și aur în aer”, „Lumina vine de la Răsăritul cel de sus” și „Potir și Biserică”.

La rândului lui, pictorul Dacian Andoni a dăruit portretele lui Mihai Eminescu și Ciprian Porumbescu.

Accesul la vernisaj și la expoziție, se va face cu respectarea legislației pandemice în vigoare din data de 25 octombrie 2021.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Cultural
SAV-COM Suceava
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava