Concert pascal
MOPAN Suceava

Muzeul Bucovinei Suceava şi Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii organizează expoziţia „Securitatea – Instrument al dictaturii”. Vernisajul va avea loc marţi, 15 ianuarie 2014, ora 12.00, la Muzeul de Istorie din Suceava.
Expoziţia îşi propune să prezinte publicului într-o formă accesibilă şi sintetică istoria de peste patru decenii a Securităţii, în multiplele ei ipostaze instituţionale, sprijinind în acest mod o mai bună înţelegere a dimensiunii fenomenului totalitar.
Spaţiul expoziţional este structurat pe două nivele de reprezentare a represiunii.
Primul nivel este cel în care documentele secrete ale Securităţii prezintă principalele metode şi tehnici de urmărire şi de reprimare (supravegherea şi arestarea persoanelor care se opuneau regimului comunist, anchetarea acestora şi tratamentul inuman la care au fost supuşi deţinuţii politici în penitenciarele româneşti); modalităţile de cenzură şi de confiscare a corespondenţei, ascultarea convorbirilor telefonice, filaje; dirijarea informatorilor, precum şi atribuţii ale unor direcţii şi servicii importante implicate în menţinerea regimului comunist.
O secvenţă importantă din spaţiul expoziţional este rezervată anului 1989 şi evenimentelor din Decembrie, ilustrată cu ajutorul unor imagini sugestive inedite și documente privind starea de spirit din județul Suceava, întocmite de Securitate.
Cel de al doilea nivel aparţine memoriei trăite, înfăţişând experienţa directă a unor oameni, care consultându-şi dosarul, au acceptat să-şi împărtăşească amintirile lor pe parcursul interviurilor realizate în cadrul Centrului de Istorie Orală – CNSAS.  Aşadar, vizitatorii au posibilitatea să vizioneze în cadrul expoziţiei filmul documentar realizat de C.N.S.A.S. (finanţat de EACEA): „SUPRAVEGHEAT DE SECURITATE ÎN ANII ‘70-’80”, în regia lui Nicolae Mărgineanu.
Expoziţia poate fi vizitată de marţi până duminică, între orele 10.00-17.00, în perioada 15 ianuarie – 09 februarie 2014. Pentru ghidajul vizitatorilor, C.N.S.A.S. pune la dispoziţia vizitatorilor o mapă de prezentare a expoziţiei.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Cultural
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava