MOPAN Suceava

În holul de la parterul Palatului Administrativ din Suceava au fost vernisate, astăzi, două expoziții, una de fotografie și una de pictură. La vernisaj au participat președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, consilieri județeni, precum și artiștii ale căror lucrări sunt expuse. Expoziția de fotografie îi aparține artistului Dimitrie Balint, în cadrul acesteia fiind prezentate 24 „duplexuri”, fotografii alb-negru și color, reprezentând Suceava veche și Suceava de azi, cadre foto luate din același loc, la interval de zeci de ani.
De asemenea este expus și un duplex în care Dumitru Balint prezintă o fotografie, în oglindă cu o fotografie-document ce a fost realizată în 1898.
Dumitru Balint s-a născut în comuna Șcheia, iar din anul 1953 are propriul atelier de fotografie. Timp de aproape șapte decenii, fotograful sucevean a imortalizat personalități ale urbei, monumente şi oameni simpli, rămânând fidel fotografiei clasice, alb-negru.
Dimitrie Balint a fost atras spre arta fotografică de unchiul său, fotograf profesionist, refugiat în municipiu din Cernăuți.  El și-a început ucenicia după terminarea claselor primare, iar în timp s-a specializat în retușarea fotografiilor alb-negru. De la șase la nouă ani a locuit în Slatina, în județul Olt, acolo unde unchiul său şi-a deschis un atelier foto, iar după revenirea pe meleagurile Sucevei, a continuat anii de ucenicie în atelierul fotografului Elbling Moritz. Fotografiile sale au ajuns în Germania şi Polonia.


Anii celui de-al Doilea Război Mondial l-au prins cu aparatul în mână. După cum spune, nu-şi amintește cu plăcere de acele vremuri, întrucât mulți dintre cei fotografiați de el nu s-au mai întors de pe câmpul de luptă. „Înainte de a pleca pe front, soldații îşi făceau fotografii alături de cei dragi. Pentru mulți a fost ultima poză“, a spus Dumitru Balint. De precizat că lucrările sale au fost expuse în câteva capitale ale Europei, cum ar fi Budapesta, Praga, Varșovia şi Berlin şi i-au adus premiul I la concursuri de artă fotografică din Ungaria şi Germania. În perioada anilor ’70 a fost unul dintre puținii fotografi români care au luat parte la cursuri de specializare pentru fotocolor, cursuri susținute în Germania de Est.
El a mai precizat că cel mai mult s-a atașat de fotografiile care au surprins țărani îmbrăcați în costume populare, biserici şi monumente istorice.
A doua expoziție, cea de pictură, este o retrospectivă de pictură a Școlii Populare de Arte ”Ion Irimescu”. Intitulată „Bucovina, Pământ Spiritual”, expoziția prezintă 26 lucrări, premii acordate participanților la taberele creație și concursurile ”Lumina Nordului” și ”Ion Irimescu”, organizate de Școala Populară de Artă. Tablourile sunt lucrări ale artiștilor plastici amatori din România, din Basarabia și din Nordul Bucovinei.
Expozițiile sunt deschide în perioada 28 Noiembrie 2017 – 31 ianuarie 2018.

La Palatul Administrativ din Suceava au fost vernisate două expoziții de pictură și fotografie, 10.0 out of 10 based on 2 ratings
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
Cultural
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava