MOPAN Suceava

Prefectul Județului Suceava, Mirela Adomnicăi i-a rugat pe primarii prezenți, luni, la exercițiul de simulare privind  pesta porcină africană să-și evalueze corect posibilitățile și modul de acțiune în cazul apariției bolii în județul Suceava. “Încercați să vă evaluați în ce privește implicarea dvs. într-o  asemenea situație, să vedeți dacă  aveți personal suficient, utilaje corespunzătoare și tot ce e nevoie. Încercați să vă raportați vizavi de pericolele semnalate,  problema este cum gestionăm virusul dacă va ajunge la nivelul județului nostru”. În calitate de președinte al Unității Locale de Decizie –ULD, prefectul Adomnicăi  a întărit rolul primarilor în a sprijini intervenția forțelor de ordine, în cazul în care nu li se va permite accesul într-o gospodărie, primarii fiind cei  cei care trebuie să țină legătura cu reprezentanții Poliției, ai Jandarmeriei,  cu specialiștii DVSVA și medicii veterinari. “Ceea ce contează foarte mult este modul în care veți gestiona situația, începând de acum să aveți în vedere modul în care trebuie să vă organizați și să comunicați, pun accentul pe comunicare”, a spus prefectul Sucevei. Mirela Adomnicăi a adăugat că primarii trebuie să informeze  cetățenii din comune despre riscul în care își pun propria familie și  comunitatea în cazul apariției pestei porcine într-o localitate sau alta, precum  și impactul economic grav  pe care-l presupune o astfel de epidemie.


Directorul Direcției Sanitar Veterinare și Siguranța Alimentelor, totodată președintele Unităţii Operaţionale Locale de Combatere a Bolilor, medical veterinar Ioan Corduneanu a precizat că un astfel de exercițiu era te necesar în contextual în care un focar  e de pestă porcină sălbatică evoluează în județul Satu Mare, iar județul Suceava se numără printre județele de graniță considerate cu risc de apariție a bolii. Dr. Ioan Corduneanu   accentuat asupra pericolului  pe care-l presupun  migrația   în județele de graniță din România a porcilor  mistreţi din Ucraina şi Republica Moldova infectați cu virus, aflați în  căutare de biotopuri favorabile, și  produsele de origine animală provenite de la suinele domestice, introduse pentru consum personal sau cu scop de comercializare de  către călătorii care sosesc cu mijloace de transport personale sau în comun, din Ucraina şi Republica Moldova. Șeful DSVSA a mai precizat că pesta porcină africană, pentru care nu există nici tratament nici vaccin,  se răspândește rapid, având un procent de mortalitate de 95%, singurul mod de eradicare a bolii fiind incinerarea animalelor contaminate.
Ședinţa Centrului Local de Combatere a Bolilor Suceava și  un exercițiu de simulare  referitor la pesta porcină africană  s-au desfășurat, miercuri,  în sala “Ștefan cel Mare” de la Palatul Administrativ. Au fost convocați reprezentanţii autorităţilor publice locale, medicii veterinari de liberă practică, administratorii exploataţiilor comerciale de porcine, gestionarii fondurilor de vânătoare, reprezentanţii Poliţiei şi Jandarmeriei Suceava, precum şi toate persoanele implicate în combaterea bolilor.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Administraţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava