Concert pascal
MOPAN Suceava

La Suceava s-a deschis, luni, un centru de epilepsie. Centrul funcționează în incinta Policlinicii „Arcadia CMB”, din cartierul Zamca. Noul centru face parte din proiectul Telemedicină în Epilepsie în România, realizat cu sprijinul Asociației Cluburilor Lions din Cluj-Napoca şi finanţat prin turneul caritabil al Orchestrei Mondiale a Doctorilor ce a avut concerte în Cluj-Napoca, Braşov şi Bucureşti. La inaugurarea centrului au participat inițiatorul proiectului, medicul neurolog Bogdan Florea din Cluj, dar originar din Suceava și doctorul în neuroștiințe Irina Oana Moisei-Constantinescu. Irina Moisei a activat în ultimii 10 ani în spitale de prestigiu din Geneva și va coordona Centrul de epilepsie de la „Arcadia”.

Proiectul Telemedicină în Epilespsie a luat naştere la iniţiativa unor medici şi a membrilor Cluburilor Lions din Cluj-Napoca încă din 2013 cu dorinţa de a oferi şansa unui diagnostic şi tratament corect precum şi cât mai timpuriu persoanelor cu epilepsie. După trei ani de pregătiri şi după turneul Orchestrei Mondiale a Doctorilor (World Doctors Orchestra-WDO) din luna mai 2016 au fost achiziţionate patru aparate video pentru electroencefalografii performante, care au fost oferite în comodat unor medici neurologi ce au dorit să se implice cu multă responsabilitate în acest proiect.

Alegerea medicilor şi a locaţiilor a fost una transparentă după anunţul public făcut în jurnalul Viaţa Medicală prin grija unei comisii ai cărei membri nu trăiesc în România. Asfel unul din cele patru centre de epilepsie şi monitorizare EEG s-a înfiinţat la Suceava în cadrul Policlinicii Arcadia-Centrul Medical Bucovina în care va lucra o echipă de neurologi adulţi şi neurologi pediatri din care fac parte medicii Irina Oana Moisei Constantinescu, Tatiana Bardan, Alina Ghiaţă, Maria Stănescu, Mihaela Ciobanu şi Ana Miron.

Mai multe detalii puteți obține și de pe site-ul dedicat proiectului http://epilepsy.ro/web/

Proiectul Telemedicina în Epilepsie

Premise

Epilepsia este o afecțiune care se manifestă la nivelul creierului prin descărcări electrice anormale ale sistemului nervos, fiind a treia dintre bolile neurologice ca incidență, după accidentul vascular cerebral și demența Alzheimer. Mai mult decât atât, epilepsia afectează mai multe persoane decât scleroza multiplă, paralizia cerebrală, distrofia musculară și boala Parkinson la un loc. La nivel global, se estimează 65 de milioane de pacienți, iar în România specialiștii aproximează 400.000 de pacienți. Dintre aceștia doar 150.000 sunt înregistrați și urmează tratament medicamentos.

Diagnosticul corect și complet de epilepsie are nevoie de o confirmare prin analiza numită electroencefalografie-EEG, iar după ce pacientul începe tratamentul, este nevoie de EEG pentru a obiectiva evoluția sub tratament. Astăzi sunt diferențe majore între maniera în care se efectuează EEG în orașele mari și mici, între centre universitare și orașe fără școli medicale cu tradiție. Nu este standardizat aproape nimic. Din anii ’90 nu s-a mai organizat niciun curs de specializare în EEG prin centrul de perfecționare al asistenților medicali, astfel că asistentii învață unii de la alții și sunt diferențe colosale între nivelurile de pregatire a asistentelor/tehnicienilor EEG din cabinetele de neurologie din zone diferite.

Pacienții cu epilepsie nu spun că suferă de epilepsie din cauza stigmei sociale și a fricii de a pierde locul de muncă, precum și pierderea permisului de conducere. Din păcate, nu există un registru național al pacienților cu epilepsie, nu se face monitorizarea în timp a acestor pacienți, a evoluției sub tratament, a analizei momentului când ar trebui schimbată sau intreruptă medicația. Obiceiul pacienților este că dacă fac o criza sub tratament să schimbe medicul sau medicația, fară a documenta cauza pentru care a facut criza respectivă (doze insuficiente, evenimente declanșatoare, etc.)

De asemeni, pacienții au tendința de a merge în centrele medicale tradiționale: Iași, Cluj, București, unde suprasolicita sistemul sanitar spitalicesc cu o analiză cronofaga.

Avantajele Telemedicinei în Epilepsie

Un părinte din Rădăuți nu mai trebuie să meargă cu copilul în brațe până la Iași sau la București (evident fără vreo programare prelabilă, unde pe hol sunt deja 10 pacienți), unde i se face o înregistrare EEG în grabă, de 10 minute, superficial. Acest părinte va merge probabil la Suceava, programat din timp, unde completează o fișă cu tot istoricul și comportamentul (o oră) și i se face o adevarată EEG (alte 2 ore). Medicul local poate da interpretarea EEG, însă datele analizelor sunt transmise serverului central, la care au acces și alti medici epileptologi care pot să își ofere expertiza în interpretarea datelor.

Mai mult decât atât, conectarea cu alte centre de excelență din lume (Montreal, Copenhaga, Zurich) face posibil schimbul de informații între medici specialiști, oferind astfel o a doua sau chiar o a treia opinie competentă pe cazurile dificile.

Modelele de telemedicină în radiologie și imagistică sunt funcționale și au dovedit eficiența de mulți ani.

De asemeni, în timp fiecare cabinet de epilepsie își creează baza de date locală, iar aceste date vor putea fi reunite sub o bază de date națională, care va deveni probabil peste ani un registru național de epilepsie, cu avantaje colosale pentru autorități și cei interesați de fenomen.

Un alt avantaj constă în reducerea decalajelor inter-regionale în competențele legate de epilepsie: mod de înregistrare EEG, mod de interpretare EEG, mod de prescripție medicamente anti-epileptice, mod de monitorizare în timp a eficienței medicației, toate acestea fiind foarte folositoare pentru asistente și medici.

Colaborarea cu centre de excelență din Europa are și un rol de pregătire continuă a specialiștilor din România, medici care pot învața de la cei cu experiență în epileptologie.

La Suceava s-a inaugurat Centrul de epilepsie şi monitorizare EEG, 10.0 out of 10 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Sănătate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava