MOPAN Suceava

Garda Forestieră Suceava a prezentat un raport privind controalele efectuate în perioada, 2-4 noiembrie în mai multe suprafețe din  fondul  forestier național, pe raza de activitate a mai multor ocoale silvice de stat și private. Prezentăm rezultatele:

”Întrucât au fost identificate încălcări ale regimului silvic, inclusiv fapte ce pot fi încadrate în sfera penală, a fost solicitat sprijinul organelor de poliție pentru documentarea și constatarea faptelor.

Astfel, pe raza comunei Șaru Dornei, în suprafața de fond forestier proprietate publică a statului administrată de către ocolul silvic Crucea, delegații Gărzii Forestiere Suceava au constatat în urma verificărilor un număr de  9 cioate provenite din tăieri ilegale de arbori având un volum total de 11,89 mc, valoarea totală a prejudiciului totalizând 5446 lei.  În acest caz au fost sesizate organele de cercetare penală competente cu privire la infracțiunea de tăiere fără drept de arbori și furt.

Alte tăieri ilegale au fost identificate tot în bazinul Dornelor, într-o suprafață de fond forestier aparținând Primăriei comunei Josenii Bârgăului, județul Bistrița Năsăud, situată teritorial pe raza comunei Poiana Stampei, județul Suceava . În această locație, delegații Gărzii Forestiere Suceava au identificat un număr de 11 cioate provenite din arbori tăiați ilegal, cu un volum de 8,11 mc și o valoare totală a prejudiciului de 3631 lei. Având în vedere faptele constatate se va înainta organelor de cercetare competente sesizare cu privire la infracțiunea de tăiere fără drept de arbori și furt.

În al treilea caz, pe raza localității Voroneț, într-o suprafață de fond forestier proprietate privată aparținând unei persoane fizice administrată de către ocolul silvic Gura Humorului, delegații Gărzii Forestiere Suceava au constatat în urma verificărilor un număr de 12 cioate provenite din tăieri ilegale de arbori având un volum total de 3,46 mc, valoarea totală a prejudiciului totalizând 1528 lei. Cu ocazia verificărilor delegații Gărzii Forestiere Suceava au constatat și alte fapte ce contravin regimului silvic, respectiv reducerea suprafeței fondului forestier național, prin decopertarea unei suprafețe de cca. 100 mp și amplasarea unei fundații din beton în vederea construirii unei locuințe. Faptele constatate fi sesizate organelor de cercetare penală competente conform prevederilor legale.

Tot în proprietăți private de fond forestier aparținând persoanelor fizice, dar fără a fi asigurate serviciile silvice de pază cu o structură silvică autorizată, pe raza comunei Moldovița, delegații Gărzii Forestiere Suceava, împreună cu polițiști din cadrul I.P.J. Suceava, au constatat încă 5 cazuri de tăieri ilegale de arbori. Cu ocazia verificărilor au fost identificate 65 de cioate provenite din tăieri ilegale ce totalizează un volum de 152,95 mc și o valoare totală a prejudiciilor de 98148 lei. Polițiștii au deschis dosar penal cu privire la tăieri ilegale de arbori și furt, iar delegații Gărzii Forestiere Suceava vor aplica sancțiuni contravenționale proprietarilor de pădure pentru neasigurarea pazei cu un ocol silvic autorizat.

În aceeași perioadă, urmare a informaţiilor apărute în spaţiul public cu privire la fapte de încălcare a regimului silvic dintr-o locație din zona localității Dârmoxa, județul Suceava, informaţii furnizate de către activistul de mediu Tiberiu Boşutar, delegați ai Gărzii Forestiere Suceava, împreună cu lucrători din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Suceava, Inspectoratul Județean de Jandarmi Suceava și delegați ai ocolului silvic Dealu Negru, s-au deplasat în teren în vederea verificării aspectelor sesizate.

În una din locațiile verificate, situată în zona Dârmoxa, într-o suprafață de fond forestier proprietate privată aparținând unei persoane fizice administrată de către ocolul silvic Dealu Negru, au fost identificate 16 cioate provenite din tăieri ilegale de arbori având un volum total de 11,91 mc, valoarea totală a prejudiciului fiind de 5312 lei. Limitrof acestei proprietăți, într-o altă suprafață de fond forestier proprietate publică a statului administrată de către ocolul silvic Broșteni, au fost identificate un număr de  6 cioate provenite din tăieri ilegale de arbori având un volum total de 10,27 mc, valoarea totală a prejudiciului fiind de 6690 lei. În ambele cazuri au fost sesizate organele de cercetare penală competente cu privire la infracțiunea de tăiere fără drept de arbori, furt, precum și alte fapte ce pot întruni elementele constitutive ale unor infracțiuni.

Pentru o informare corectă a cetățenilor reiterăm faptul că Garda Forestieră Suceava a demarat începând cu data de 28.09.2021 un control cu privire la suprafețele de fond forestier administrate de către ocolul silvic Dealu Negru pe raza județului Suceava, suprafețe ce însumează peste 3600 ha, până la această dată fiind parcursă cu verificări o suprafață de aproximativ 800 ha, mai puțin de 25%. La finalizarea verificărilor, rezultatelor constatărilor vor fi făcute publice”.

La ”vânat” de cioate prin pădurile Bucovinei. Zeci de cioate provenite din tăieri ilegale depistate de Garda Forestieră Suceava cu sprijinul activiștilor de mediu, 9.0 out of 10 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.0/10 (1 vote cast)
Economic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava