Concert pascal
MOPAN Suceava

Lacul Tăbăcăriei din Constanța nu ar trebui să fie o groapă de gunoi, dar cu toate acestea, în ciuda mesajelor transmise către populație, a devenit o expresie a nepăsării și degradării. Mormane de deșeuri zac atât pe aleile și în spațiile verzi ale parcului, cât și pe luciul apei sau depozitate pe fundul lacului. Deși acest lac este de o frumusețe specială, fiind locuit de lebede, vidre, pelicani, rațe sălbatice și alte specii, acestea sunt nevoite să trăiască printre pet-uri, ambalaje de dulciuri și semințe, pungi, bidoane și alte gunoaie.

Sâmbătă, 05 septembrie 2020, peste 100 de voluntari din Constanța, și-au unit forțele pentru a curăța lacul și parcul Tăbăcăriei de deșeuri, în cadrul unei ample acțiuni de ecologizare, desfășurată prin programul “Acționăm pentru Ape – A.P.A.”, organizat de Act for Tomorrow, cu sprijinul Kaufland România.

Timp de mai mult de 5 ore, cei peste 100 de voluntari au muncit intens pentru a curăța cât mai multe dintre deșeurile care sufocau parcul și apa din lacul Tăbăcăriei, care se întinde pe o suprafață de cca. 99 ha. În total, peste 350 de saci, însumând peste 4.000 kg, au fost strânși în cele 5 ore de muncă – 2.200 kg de pe maluri și din parc și 1.800 kg din apa lacului.

Voluntarii prezenți au intervenit cu zeci de bărci, caiace, dar și echipamente speciale, precum mincioguri de diverse dimensiuni, clești, plase și alte sisteme inovatoare de colectare a deșeurilor de pe ape. Mai mult decât atât, unul dintre momentele cheie ale acțiunii a constat în intervenția unei echipe formată din 4 scafandri. În mai puțin de o oră, aceștia au colectat de pe fundul lacului aproape 20 de saci cu deșeuri abandonate probabil de ani de zile, precum oale și tigăi, piese auto, echipamente de la uzinele chimice, resturi de materiale textile.

Scafandrii au intervenit în 3 zone, găsind în toate acestea un număr foarte mare de deșeuri voluminoase acumulate. Astfel, în urma acestei intervenții rezultă că fundul acestui lac este o adevărată groapă de gunoi care pune în pericol întregul ecosistem și sănătatea oamenilor.

Pentru a putea curăța o suprafață cât mai mare din zonă, echipele și-au delimitat teritoriile și au intervenit cu echipamente potrivite zonei alese. Astfel, echipele de pe mal au curățat zona de uscat folosindu-se de clești și greble, echipele care au curățat malul și interiorul lacului s-au folosit de mincioguri si greble, iar echipa de scafandri a adus pe barcă deșeurile găsite pe fundul apei. În acest mod, întregul areal al lacului a fost acoperit în cadrul acțiunii.

Este important de menționat sprijinul primit din partea instituțiilor publice locale, Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral și Primăria Constanța în organizarea acțiunii. În cadrul acțiunii, echipa A.B.A.D.L., care a intervenit cu ambarcațiuni și echipamente speciale pentru colectarea deșeurilor a strâns 100 de saci de deșeuri. Primăria Constanța a sprijinit organizatorii acțiunii în îndeplinirea unuia dintre obiectivele strategice ale programului, și anume, prevenirea poluării cu deșeuri a lacului. Astfel, în cadrul acțiunii au fost amplasate numeroase coșuri de gunoi pe malul lacului și în parc.

De asemenea, evenimentul s-a bucurat și de sprijinul a importanți actori locali, precum  Restaurant Reyna Constanța, Nemo Diving Center, Asociația Națională a Scafandrilor Profesioniști și Salvamarilor din România.

Toate deșeurile strânse în cadrul acțiunii au fost colectate de compania de salubritate Polaris și urmează să fie reciclate sau recuperate energetic.

Acțiunea de ecologizare a parcului are și un efect de educare a populației pe termen lung, fiind prezenți numeroși părinți care au dorit să ofere o lecție de ecologie și protecția mediului practică copiilor, direct de la fața locului. Astfel, aceștia au putut învăța despre efectele produse de deșeuri în natură și cum afectează acestea viața ecosistemelor și au putut să se implice activ în stoparea lor.

Unul dintre punctele cheie pe care le-am atins în organizarea acestui eveniment este faptul că fiecare participant a primit un kit sustenabil care a conținut și o sticlă și un pai reutilizabile. Astfel, fiecare participant va putea renunța la producerea unor deșeuri, având la dispoziție produse sustenabile care se pot folosi pe termen lung.

Situația lacului Tăbăcăriei arată cum un întreg ecosistem poate fi distrus din cauza unor decizii administrative ale căror consecințe nu sunt luate în calcul. Starea actuală în care lacul se află este cauzată de un proces lung şi o decizie a instanţei, care a decis alocarea administrării lacului Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură. O decizie inexplicabilă, care afectează atât ecosistemul din zonă, dar și comunitatea constănțeană, deoarece lacul este acum practic abandonat. În acest context, facem apel către Guvernul României pentru găsirea de urgență a unor soluții pentru administrarea lacului Tăbăcăriei, astfel încât acest loc să ajungă în administrarea unor instituții publice competente.

“Protejarea apelor și a naturii este unul dintre obiectivele strategice asumate prin strategia de sustenabilitate a Kaufland România. Contextul național actual, generat de pandemie nu ne-a oprit din a continua să susținem programul “Acționăm pentru Ape”, unul dintre cele mai importante programe de CSR pe care Kaufland România le-a dezvoltat alături de Act for Tomorrow. Viețuitoarele din ape și cele a căror viață depinde de ape nu pot aștepta un moment prielnic în care să ne îndreptăm atenția către ele. Acum este momentul să acționăm și să realizăm acțiuni concrete pentru protejarea lor, astfel încât să combatem și să prevenim poluarea apelor cu deșeuri”, a  declarat Katharina Scheidereiter, CSR Manager Kaufland România.

“Lacul Tăbăcăriei ar fi trebuit să fie un simbol al municipiului Constanța, însă în prezent a ajuns un simbol al degradării și nepăsării. Pentru a curăța complet deșeurile de pe întreaga suprafață a lacului și cele acumulate pe fundul acestuia este nevoie de un efort logistic colosal. Sâmbătă am făcut un prim pas extrem de important, aducând împreună toți actorii relevanți în acest context, cele mai importante instituții publice, reprezentanți ai mediului privat și societatea civilă care s-a mobilizat exemplar. Acesta este doar începutul acțiunilor pe care le vom derula în următoarea perioadă în zona Constanței și a litoralului pentru a combate și preveni poluarea cu deșeuri a apelor noastre”, a declarat Andrei Coșuleanu, Președinte Act for Tomorrow.

Prin ediţia din 2020 a programului „Acţionăm Pentru Ape – A.P.A.” ne-am propus ca, sub umbrela „Stop deşeurilor din ape!”, să mobilizăm comunităţile să se implice în prevenirea şi combaterea poluării cu deşeuri a apelor din România şi să aducem acest subiect pe agenda publică, astfel încât să fie adoptate măsuri specifice pentru a rezolva această problemă care pune în pericol atât vieţile animalelor acvatice, cât şi sănătatea noastră.

Programul ecologic A.P.A. face parte din REset Plastic – Strategia internaţională integrată anti-plastic a Grupului Schwarz, care include şi Kaufland România.

Grupul Schwarz, din care face parte şi compania Kaufland România, se numără printre cele mai mari societăţi comerciale internaţionale, care îşi cunoaşte şi îşi asumă responsabilitatea faţă de mediu la nivel global. Prin REset Plastic, a elaborat o strategie internaţională integrată, care cuprinde cinci domenii de acţiune: reducerea cantităţii de plastic din ambalaje, regândirea designului acestora, reciclarea şi eliminarea completă a plasticului, precum şi inovare şi educare în acest domeniu. Astfel, viziunea „Mai puţin plastic – circuite închise” devine realitate. Pentru mai multe informaţii despre REset Plastic vizitaţi kaufland.ro/resetplastic.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Social
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava