MOPAN Suceava

Acum 467 de ani, în Turnul Londrei, o fată de șaisprezece ani, frumoasă și inteligentă, a fost decapitată pentru trădare. Era Lady Jane Grey, un pion manipulat și controlat de un tată slab, dar ambițios, cât și de maleficul ei socru, însetat de putere, ducele de Northumberland, deoarece ei credeau că ea ar trebui – și ar putea – să fie regină.

Pe la începutul anului 1553 era limpede pentru toată lumea că vărul lui Jane, tânărul și bolnăviciosul Eduard al VI-lea, nu mai avea mult de trăit. Northumberland și aliații lui l-au convins pe imberbul rege să le dea la o parte pe surorile sale, Maria și Elisabeta, și s-o desemneze pe Jane ca moștenitoare.

În calitatea ei de protestantă devotată și de strănepoată a regelui Henric al VII-lea, părea să fie cea mai potrivită pentru a-i succeda la tron, mai ales pentru cei ce se temeau de catolicismul morbid al Mariei și de dorința ei de a se căsători cu la fel de catolicul moștenitor al tronului Spaniei, viitorul rege Filip al II-lea. Eduard a murit pe 6 iulie 1553, iar patru zile mai târziu, Northumberland și acoliții lui au proclamat-o pe Jane regină, în vreme ce Maria Tudor a fugit la Norfolk. Dar a fost aproape imediat clar că țara nu avea să sprijine această înlocuire – Maria era, la urma urmelor, sora lui Eduard și fiica legitimă a lui Henric al VIII-lea.

Sprijinul lui Jane s-a risipit în scurt timp, iar ea a fost convinsă fără greutate să renunțe la pretențiile ei după o „domnie” de numai nouă zile. Ea și tatăl ei au fost încarcerați în Turnul Londrei, dar curând el a fost grațiat. Probabil că, până la urmă, și Jane ar fi fost iertată, dar tatăl ei era, după toate aparențele, incapabil să se împace cu situația. Până la sfârșitul anului, el s-a alăturat unui alt complotist, Sir Thomas Wyat, care a adunat o armată cu scopul de a o detrona pe Maria cu forța.

La 3 februarie 1554, Wyat și trei mii de rebeli au înaintat spre Londra, dar în scurtă vreme s-au împrăștiat cuprinși de disperare atunci când populația locală și-a încuiat ușile și a refuzat să li se alăture. Revolta lui Wyat – și sprijinirea ei de către tatăl lui Jane – a fost picătura care a umplut paharul, iar Jane a fost condamnată la moarte.

Pe 12 februarie, Jane a privit de la fereastra ei din Turn cum mai întâi Northumberland a fost dus la eșafod, apoi tânărul ei soț, Guildford. O oră mai târziu, însăși regina de nouă zile a fost adusă în fața călăului. A mers în întâmpinarea morții cu dârzenie și fără să se împotrivească; cu numai cinci zile în urmă îi scrisese tatălui ei: „Îndur totul cu răbdare și îi mulțumesc din suflet lui Dumnezeu că mi-a scurtat jalnicele zile”.

Tot la 12 februarie:

1804: Moare filosoful prusac Immanuel Kant.

1809: Se naște naturalistul britanic Charles Darwin.

1809: Se naște Abraham Lincoln.

 

Geo Alupoae, critic de teatru 

Lady Jane Grey urcă pe eșafod (1554), 10.0 out of 10 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Cultural
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava