MOPAN Suceava

Garda Forestieră Suceava anunță că începând cu data de 25.11.2022 s-a deschis sesiunea de depunere a cererilor de sprijin pentru măsura de investiţii „Sprijin pentru investiţii în noi suprafeţe ocupate de pâduri”, din cadrul PNRR, ce vizează realizarea de noi suprafeţe împădurite pe suprafeţele de teren agricol.

Perioada în care pot fi depuse cereri de sprijin

  • Data deschidere sesiune: 25.11.2022, ora 12:00;
  • Data și ora de începere a depunerii de proiecte: 25.11.2022, ora 12.00;
  • Data limită de depunere a proiectelor: 23 ianuarie 2026

Valoarea alocată acestei măsuri este de 500 milioane euro.

În cazul în care cererea va fi depusă în anul 2026, este obligatoriu ca încheierea contractului de finanțare să poată fi efectuată până la data de 28 februarie 2026, în caz contrar finanțarea nu mai poate fi acordată prin prezenta schemă de sprijin.

  • Termen maxim estimat pentru finalizarea verificării unei cereri de sprijin: 30 zile de la data depunerii.

Sprijinul financiar pentru împăduriri se acordă sub forma unor costuri standard, cu valoare fixă, care acoperă următoarele costuri eligibile:

  1. a. costurile standard aferente elaborării proiectului tehnic de împădurire;
  2. b. costurile standard aferente împrejmuirii plantaţiei;
  3. c. costurile standard aferente lucrărilor de înfiinţare a plantaţiei;
  4. d. costurile standard aferente lucrărilor de întreţinere a plantaţiei(excepție UAT-urile);
  5. e. costurile standard aferente compensațiilor pentru acoperirea pierderilor de venit agricol, acordate pe o perioadă de 12 ani, de 190 euro / ha;
  6. f. costurile pentru refacerea plantaţiei în cazul apariţiei unui eveniment produs de factori biotici şi abiotici.
  7. g. Suplimentar, se acordă o primă de sechestrare forestieră în valoare de 456 euro/an/ha, pentru o perioadă de 20 ani de la înfiinţarea plantaţiei, persoanelor fizice şi juridice, precum şi unităţilor administrativ-teritoriale, pe ale căror terenuri se realizează trupuri de pădure sau perdele forestiere de protecţie, dacă acestea sunt menţinute cel puţin 20 de ani.

Spre exemplificare, unui beneficiar situat în zona de câmpie/deal/munte, pentru înființarea și întreținerea unui hectar de pădure i se decontează următoarele costuri:

Cost standard total: înființare + întreținere

 

Tipul de plantaţie Unitatea de relief Specia de bază Cost standard cu TVA nerecuperabil (euro/ha) Cost standard cu TVA recuperabil (euro/ha)
Trup pădure câmpie Specii de Quercus 23380 19647
Salcâm* 12638 10620
deal Specii de Quercus 17730 14900
munte Răşinoase/fag 11495 9658
Perdea de protecţie câmpie Specii de Quercus 20747 17434
Salcâm* 12557 10552
deal Specii de Quercus 19686 16542

* Specia de bază „salcâm” va fi utilizată pe nisipuri şi acolo unde speciile autohtone nu mai sunt adaptate la condiţiile climatice viitoare, modelate şi la condiţiile pedohidrologice, iar utilizarea sa va fi permisă doar în condiţiile în care se demonstrează faptul că utilizarea sa va conduce la condiţii ecosistemice mai favorabile, conform prevederilor art. 21 din schemă.

Valoarea costului standard pentru execuţia împrejmuirii plantaţiei:

Tipul de plantaţie Unitatea de relief Specia de bază Cost standard cu TVA nerecuperabil

(euro/100 m)

Cost standard cu TVA recuperabil

(euro/100 m)

Trup pădure toate toate 1.682 1.413

Foarte important, cheltuielile nu trebuie justificate prin documente, costurile fiind acordate sub forma unor prime standard, singurele documentele ce trebuie prezentate de beneficiar la recepția lucrărilor de înființare a plantației vor fi certificatul de identitate și avizul de însoțire.

Pentru implementarea cât mai facilă a schemei a fost concepută o aplicaţie informatică, care poate fi accesată la adresa de internet https://impaduriripnrr.mmap.ro , unde beneficiarul îşi creează un cont şi ulterior desfăşoară toate operaţiunile (încărcare amplasament, încărcare proiect, notificări cu privire la finalizarea lucrărilor, etc.).

Sunt pretabile pentru împădurire suprafeţele de teren agricol din categoriile de folosinţă teren arabil, pajişti permanente şi culturi permanente, cu excepţia terenurilor agricole cu o valoare naturală ridicată, din categoria pajiştilor naturale permanente, zonelor umede şi a altor categorii de terenuri agricole.

Suprafaţa minimă pentru accesarea măsurii este de 0,50 ha pentru înfiinţarea de trupuri de pădure şi de 0,10 ha pentru înfiinţarea de perdele forestiere de protecţie.

Beneficiarii nu au obligaţia de a schimba categoria de folosinţă a terenului.

Ghidul de finanțare și anexele acestuia, în format word, vor fi postate pe site-ul Gărzii Forestiere Suceava: http://gardaforestierasv.ro/ , secșiunea PNRR.

Link persoane fizice si juridice atestate pentru a intocmi proiecte tehnice si executie lucrari: http://progresulsilvic.ro/comisia-de-atestare .

În încheiere, dorim să vă asigurăm de întreaga noastră disponibilitate și colaborare în vederea identificării celor mai bune soluții, care au ca scop creșterea suprafețelor de pădure la nivel județean.

Pentru informatii suplimentare, puteti sa sunati la numarul de telefon 0230520790 – Serviciul: Programe de împădurire / reîmpădurire și monitorizarea acestora, sau e-mail: gardaforestiera.suceava@gmail.com

Lansarea Campaniei naţionale de împădurire prevăzută de Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), 10.0 out of 10 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Economic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava