Concert pascal
MOPAN Suceava

Joi, 10 martie, de la ora 13:00, în Atriumul Pallas Mall din Iaşi, în zona I de evenimente va avea loc lansarea celui mai nou roman semnat de Gellu Dorian, Cartea de la Uppsala, apărut recent la Editura Cartea Românească. Evenimentul va avea loc în cadrul celei de-a XXIV-a ediţii a Tîrgului de Carte Librex Iaşi (9-13 martie).

Desfăşurat sub motto-ul „Primăvara cărţilor la Iaşi”, Tîrgul de Carte Librex s-a impus ca un eveniment cultural recunoscut, apreciat şi aşteptat de expozanţi şi de publicul ieşean.

Invitaţi, alături de autor: Constantin Dram, Vasile Spiridon şi Casian Maria Spiridon.

„Părăsind România, în căutarea libertăţii şi a unei vieţi mai bune, chiar şi în momentul cînd acestea se puteau găsi şi acasă, personajele din romanul meu au decis să emigreze peste ocean. Pentru unii emigranţi, resemnarea şi liniştea reprezintă ţelul atins. Pentru alţii, mizele sînt mult mai mari şi, cu cît mai imposibil de rezolvat, cu atît mai pline de perspective. Apar ca scop unic definirea identităţii şi restabilirea unui adevăr istoric, pentru care merită să dai totul. Şi, cum adevărul despre ţara ta, falsificat de istorici, poate sta ascuns într-o carte cum este cea descoperită într-un anticariat din Uppsala, miza pe o astfel de sursă devine palpitantă şi de neînlocuit. Romanul nu-şi propune să rezolve acest adevăr, ci să ilustreze o preocupare extravagantă a unui emigrant în contextul unei vieţi dure, dar normale, aşa cum este cea din Megalopolisul american, pe fondul unei ignoranţe crase de acasă, fără nici o perspectivă decît cea a traiului firesc şi a curgerii timpului peste adevăruri de diferite dimensiuni şi importanţe.” (Gellu Dorian)

„Imensul bloc Duane House, dintr-un oraş din Statele Unite, adăposteşte o «multinaţională» de colocatari care numără, pe lîngă alte sute de naţii, şi cîteva sute de români, nu toţi cu domiciliul fix acolo, cei mai mulţi dintre ei fiind în tranzit spre nimic sigur în nici o direcţie. În cadrul acestei comunităţi pestriţe care nu-şi găseşte palierul unificator, despre românii emigranţi nu se vorbeşte ca despre celelalte etnii, ci – pe bună dreptate – ca despre o ceată de pripas pe Pămîntul Făgăduinţei, dezordonată şi gata să se autodistrugă. Ce nu se înţeleg românii la ei acasă, d-apoi în altă parte! Gellu Dorian ilustrează, cu fină putere de pătrundere a psihologiei noastre, o Românie pitorească localizată aiurea, în toată mizeria şi mai puţin splendoarea ei de pretendentă la visul american care întîrzie să apară.” (Vasile Spiridon)

„Gellu Dorian a reuşit să ajungă la un nivel al scriiturii ce îl face demn de invidiat de oricare alt prozator al momentului. El reuşeşte să transforme în subiect literar orice, aceasta fiind, de fapt, marea performanţă dorită, implicit sau explicit, de adevăraţii creatori ai lumilor posibile.

Personajele din acest nou roman al său trasează un cu totul alt tip de aventură existenţială, în care visul american devine realitate greu de părăsit, inclusiv cu mulţi români prinşi în această nebuloasă, aventuri intelectuale dintre acelea cu care autorul ne-a delectat în precedentele romane, parade uriaşe de epic de foarte bună calitate, informaţii enciclopedice, mereu secondate de comentarii şi conexiuni ce ţin de autarhia romanului puternic din ultimele decenii, un greu de egalat amestec între lumi, întîmplări derulate în ţară rezonînd seducător cu cele petrecute sub cerul celui mai puternic continent al lumii, toate acestea, rezumînd, fac o reverenţă care vine din istoria tuturor lumilor şi spaţiilor în faţa megaimaginii ce deschide şi închide un roman de forţă.” (Constantin Dram)

Gellu Dorian s-a născut pe 13 octombrie 1953, la Botoşani. Poet, prozator, dramaturg. Romane: Scriitorul (Helicon, 1996); Cartea fabuloasă (Cartea Românească, 2003); Sfîrşitul sau momente din viaţa unui om falsificat (Eikon, 2003); Împotriva noastră (Cartea Românească, 2005); Insula Matriochka (Paralela 45, 2005); O lume de lepădat (Bleadiuşka şi Stafia) (romane siameze, Limes, 2009), Casa Gorgias (Niculescu, 2011). Premiul Naţional de Proză „Ion Creangă”, Tîrgu Neamţ, 2005. Premii ale Filialei Iaşi a USR pentru romanele: Scriitorul, Cartea fabuloasă, Insula Matriochka şi Casa Gorgias. Romanul Împotriva noastră a fost nominalizat la premiile Cuvîntul şi USR. Tradus cu poezie şi proză în Germania, Spania, Mexic, Chile, SUA, Cehia, Ungaria, Slovacia, Rusia, Franţa, Italia şi Anglia. Ordinul Cultural A în grad de Cavaler, 2004. Medalia aniversară „100 de ani de la înfiinţarea USR”. Prin decret prezidenţial, Medalia aniversară „Eminescu-2000”. Membru al Uniunii Scriitorilor din România. Redactor-şef al revistei de cultură Hyperion. Membru fondator al Grupului de la Durău.

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Cultural
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava