Concert pascal
MOPAN Suceava

Universitatea ”Ștefan cel Mare” din Suceava a găzduit în perioada 17-19 iunie Conferința Științifică Internațională ”Dimensiuni etice și sociale în Administrația Publică și Drept” aflată la a șasea ediție. La acest eveniment de înaltă ținută orgainizat în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local Suceava au fost prezenți profesori de drept de la cele mai renumite universități din România dar și din Turcia, Ucraina, Republica Moldova, Polonia, Spania și Elveția. Printre cei care au susținut prelegeri la această conferință internațională s-a numărat și lector univ. dr. Mihai Ștefănoaia, cadru universitar al Facultății de Drept a Universității ”Ștefan cel Mare” Suceava și avocat în cadrul Baroului Suceava el prezentând lucrarea cu tema ”Valorile etice si pedeapsa inchisorii”. Universitarul sucevean și-a lansat în cadrul acestui important eveniment cele două volume ale cărții ”Drept penal. Partea generală”, tipărite la editura Universul Juridic, cea mai mare și de avengură editură juridică din România, o editură recunoscută și apreciată la nivel internațional. Iată ce spune Mihai Ștefănoaia despre cărțile sale:

Ștefănoaia: ”Scopul lucrării de față este de a oferi destinatarului o panoramă actuală de ansamblu referitoare la reglementările dreptului penal (Partea generală)”

”De-a lungul evoluției sale, Partea generală a dreptului penal a fost supusă unor numeroase metamorfoze legislative, fiind demonstrată, la diferite etape, nevoia stringentă de a regândi, revizui și resistematiza normele juridice care o formează. Aceste reforme legislative conduc în mod firesc la creșterea în paralel a numărului de opinii și studii științifice în materie, dedicate, în special, interpretării prospective a inovațiilor legislative și, în general, reevaluării per ansamblu a cadrului normativ existent. Avându-se în vedere tocmai dinamismul legislativ accentuat, scopul lucrării de față este de a oferi destinatarului o panoramă actuală de ansamblu referitoare la reglementările dreptului penal (Partea generală). Concomitent, se preconizează ca manualul să îndeplinească o funcție informativă dublă, astfel încât să fie valorificate opiniile doctrinare relevante în materie, cele devenite notorii, dar și cele novatorii și controversate (cu predilecție naționale, dar nu numai), iar în situațiile de polemică teoretică sau în lipsa exegezelor inerente domeniului de studiu să fie formulat propriul punct de vedere al autorului și, implicit, să fie înaintate unele propuneri de lege ferenda. Altfel spus, prezenta lucrare reprezintă o sinteză lustruită și consecventă a gândirii juridico-penale contemporane a dreptului penal cu privire la reglementările în vigoare cuprinse în Partea generală a dreptului penal cu implicații științifice proprii.

Dreptul penal contemporan este perceput ca o moștenire a lumii civilizate. Astfel, s-a pornit și de la faptul că legislația penală a României nu ar putea evolua în afara legislațiilor penale ale altor state și fără a se ține seama de tendințele politicii penale europene. Prin urmare, pentru o înțelegere mai temeinică a Părții generale a dreptului penal, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii în continuare a cadrului legal s-a efectuat o analiză comparativă (segmentară) a unor reglementări naționale cu normele corespondente din alte state străine.

Nu mai puțin importantă s-a dovedit a fi analiza comparativă pe verticală (istorică), fiindcă în afara contextului istoric și fără a se lua în considerare principalele tendințe în politica penală a statului nostru ar fi dificilă înțelegerea adecvată a actualei legislații penale a României. Aspectul evolutiv al Părții generale a dreptului penal permite o perfecționare continuă a cadrului normativ, astfel încât să corespundă necesităților societății la un anumit moment de dezvoltare. Nu există lege perfectă, există lege potrivită unei anumite societăți la un anumit nivel de dezvoltare.

Tocmai dezvoltarea relațiilor sociale dictează regândirea politicii penale și, implicit, remanierile în legislația penală. Codul penal din 1969 urma să fie succedat de Codul penal din 2004 (Legea nr. 301/2004, publicată în Monitorul Oficial nr. 575 din 29 iunie 2004), cu modificările ulterioare, însă acest Cod penal a fost abrogat fără să fi intrat vreodată în vigoare, fiind succedat de actualul Cod penal din 2009 (Legea nr. 286/2009, publicată în Monitorul Oficial nr. 510 din 24 iulie 2009). Actualul Cod penal conține reglementări noi în coraport cu Codul penal din 1969 (de exemplu, în art. 17 este reglementată săvârșirea infracțiunii comisive prin omisiune care nu are corespondent în vechiul Cod penal), precum și s-a renunțat de la unele prevederi vechi (de pildă, actualul Cod penal nu a preluat instituția aplicării facultative a legii penale mai favorabile în cazul pedepselor definitive, reglementată de art. 15 din Codul penal din 1969), astfel încât există prevederi fără corespondent atât în noua reglementare, cât și în vechea reglementare. De asemenea, au fost modificate substanțial o serie de norme penale (bunăoară, definiția generală a infracțiunii este substanțial diferită în raport cu cea cuprinsă în Codul penal din 1969, astfel încât în afară de trăsătura esențială a vinovăției și prevederea faptei în legea penală, trăsături care se regăsesc în vechea definiție, au mai fost adăugate două noi trăsături, și anume: caracterul nejustificat și caracterul imputabil al faptei). Discuții teoretice delicate determinate de intrarea în vigoare a noii legi penale vizează și problema aplicării legii penale în timp, precum și excepțiile de la regula generală. Un exemplu în acest sens sunt soluțiile diametral opuse date de Înalta Curte de Casație și Justiție prin Decizia nr. 2 din 14 aprilie 2014 și cea expusă de Curtea Constituțională prin Decizia nr. 265 din 6 mai 2014 cu referire la posibilitatea combinării prevederilor din legi succesive în stabilirea și aplicarea legii penale mai favorabile. Sub auspiciul acestor intervenții legislative esențiale, s-a considerat oportun acest studiu integrator.

Suplimentar, pentru a facilita înțelegerea anumitor probleme, au fost pertractate exemple pertinente preluate din practica judiciară, a fost reflectată jurisprudența relevantă a Curții Constituționale, au fost formulate situații ipotetice, precum și exemplificate paradigmele normative relevante. Am încercat să imprimăm lucrării un caracter de discuție, astfel încât diverse note de concretizare, întrebări sau observații sunt indicate fie în textul principal al manualului, fie în notele de subsol. În așa fel, cititorilor li se propune o conversaţie coparticipativă, eliberată de dogmatism și prejudecăți, menită să-i provoace la o atitudine critică vizavi de subiectele dezbătute. Conform acestei orientări, se îndeamnă, în special studenții, să-și abandoneze rolul clasic de beneficiari pasivi al învățământului și, în schimb, li se pretinde un rol decisiv activ în dobândirea cunoștințelor și abilităților de argumentație juridică.

În calitate de destinatari ai prezentului manual sunt, în primul rând, studenții din instituțiile de învățământ cu profil juridic. Nu în ultimul rând, acest suport informativ în domeniul dreptului penal general poate fi util teoreticienilor și practicienilor din sfera juridică, precum și oricărei persoane interesate (persoane neinițiate în studiul dreptului, celor care urmăresc recapitularea materiei sau aprofundarea studiului în scopul unor evaluări).

În viziunea mea, Partea generală a dreptului penal trebuie să răspundă în principal la patru întrebări fundamentale: Ce este legea penală? Ce este infracțiunea? Care sunt consecințele săvârșirii unei infracțiuni? Care sunt sancțiunile de drept penal?

Răspunsul la aceste întrebări de bază configurează conținutul prezentei lucrări, direcțiile de cercetare fiind axate cu predilecție pe următorii vectori de analiză: legea penală, infracțiunea, răspunderea penală, sancțiunile de drept penal. De acești vectori s-a ținut cont și în planul scindării cuprinsului manualului în patru titluri: Titlul I – Noțiuni generale[1]*, Titlul II – Infracțiunea, Titlul III – Răspunderea penală; Titlul IV – Sancțiunile de drept penal. Suplimentar, lucrarea este structurată în două volume, astfel încât Volumul I conține primele două titluri, iar Volumul II – celelalte două titluri.

[1]

Desfășurând, infra prezentăm conținutul Volumului I al manualului.

Titlul I – Noțiuni generale – conține abordări relevante privind: dreptul penal ca ramură de drept, știința dreptului penal, evoluția dreptului penal român, politica penală, principiile fundamentale ale dreptului penal, izvoarele dreptului penal, raportul juridic penal, legea penală și conținutul său normativ.

Titlul II – Infracțiunea – se referă la: noțiunea și trăsăturile esențiale ale infracțiunii, conținutul infracțiunii, condițiile preexistente ale faptei incriminate, conținutul constitutiv al infracțiunii, cauzele justificative, cauzele de neimputabilitate, formele infracțiunii, unitatea și pluralitatea de infracțiuni, pluralitatea de infractori.

Introducerea în structura lucrării prezentată mai sus este nu altceva decât reflexia reperelor de bază ale subiectelor abordate în lucrare, astfel încât să cointereseze cititorul în temele care sunt dezbătute în manual. Tratamentul științific al acestor subiecte este detailat și sistematizat de la general la particular, iar toate problemele sunt abordate în lumina celor mai recente contribuții doctrinare și jurisprudențiale, cu referire specială la deciziile Curții Constituționale.

Sperăm că prezenta lucrare va deveni o sursă utilă de referință pentru studenți, dar și pentru toți cei interesați în acest domeniu.

Referitor la cel de-al doilea volum, acesta întregește lucrarea „Drept penal. Partea generală (volumul I)”, apărută în cadrul aceleiași edituri în anul 2019.

Lucrarea se conformează exigențelor de instruire academică în instituțiile de învățământ cu profil juridic, conține sinteza unor opinii doctrinare valoroase, precum și elemente de noutate științifică și este racordată cu legislația actuală în materie și cu jurisprudența relevantă.

Conținutul lucrării îl configurează răspunsul la două întrebări: Care sunt consecințele săvârșirii unei infracțiuni? Care sunt sancțiunile de drept penal?

Volum II al lucrării „Drept penal. Partea generală” este compartimentat în două titluri:

Titlul I – Răspunderea penală, în care se conțin abordări relevante privind: noțiunea de răspundere penală, principiile răspunderii penale; particularitățile răspunderii penale a minorilor, particularitățile răspunderii penale a persoanei juridice, cauzele care înlătură răspunderea penală.

Titlul II – Sancțiunile de drept penal, care se referă la: conceptul de sancțiune de drept penal, pedepsele, măsurile educative, măsurile de siguranță, individualizarea pedepselor, cauzele care înlătură sau modifică executarea pedepsei, cauzele care înlătură consecințele condamnării.

La fel ca primul volum, prezentul este destinat nu doar studenților și masteranzilor din instituțiile de învățământ cu profil juridic, dar și teoreticienilor pentru dezvoltarea unor idei și dezbateri științifice constructive. Deopotrivă, nutrim speranța ca lucrarea să fie utilă inclusiv practicienilor, persoanelor care se pregătesc de anumite evaluări, precum și celor care doresc să-și actualizeze cunoștințele în dreptul penal general”.

Mulțumiri pentru primarul Ion Lungu, rectorul USV Valentin Popa, academicianul Vasile Păvăleanu și directorul Editurii Universul Juridic, Nicolae Cîrstea

Mihai Ștefănoaia a ținut să aducă multumiri primarului Ion Lungu pentru susținerea financiară semnificativă a tuturor activităților educaționale și culturale organizate de către Universitatea ”Ștefan cel Mare” Suceava, implicit a conferinței internaționale organizată de către Facultatea de Drept din cadrul Universității Ștefan cel Mare Suceava. Totodată, universitarul a adus mulțumiri și felicitări rectorului  Universității ”Ștefan cel Mare”, prof.univ.dr. Valentin Popa, pentru implicarea și disponibilitatea dezvoltării universității dar și pentru capacitatea de a genera condiții optime pentru organizarea de evenimente științifice academice cu recunoaștere internațională. Nu în ultimul rând Mihai Ștefănoaia a  transmis felicitări academicianului prof.univ.dr. Vasile Păvăleanu în calitatea de ctitor al Facultății de Drept a Universității ”Ștefan cel Mare” Suceava, o facultate tânără dar deja cunoscută și recunoscută atât la nivel național cât și la nivel internațional prin activitatea colectivului didactic, pentru toată opera științifică semnificativă fiind un exemplu pentru mai tinerii săi colegi și directorului Editurii Universul Juridic, Nicolae Cîrstea, care a susținut și promovat atât fizic, cât și online conferința organizată și evenimentul lansării de carte organizat în cadrul conferinței.

Lector univ.dr. Mihai Ștefănoaia și-a lansat cărțile ”Drept penal. Partea generală” în cadrul Conferinței Științifice Internaționale găzduită de USV, 10.0 out of 10 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Juridic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava