Concert pascal
MOPAN Suceava

Aleșii liberali din deliberativul local al municipiului Suceava nu vor vota delegarea de gestiune a serviciului de transport şi distribuţie a energiei termice către un operator privat, aşa cum doreşte primarul PDL Ion Lungu și așa cum recomandă și studiul de oportunitate întocmit recent de firma bucureșteană ATH Energ. Declaraţia a fost făcută vineri, într-o conferinţă de presă, de preşedintele organizației județene a PNL, deputatul Ștefan Alexandru Băişanu. În condițiile date, a arătat Băișanu, exploatarea sistemului de transport şi distribuţie, de care acum se ocupă „Termica”, va reveni prin licitație producătorului de energie termică, societatea comercială Bioenergy, riscând astfel crearea unui monopol care nu va fi benefic pentru populație. ”Există riscul creării unui monopol și atunci țineți-vă bine suceveni. Să vedeți ce facturi mari veți primi. Eu nu cred că e bine ca producătorul de energie termică să dețină și distribuția și transportul”, a spus Băișanu care a adăugat că în această situație Primăria nu va mai avea nici un cuvânt de spus. Președintele PNL Suceava consideră că nici varianta creării unei societăți noi de către primăria municipiului Suceava nu este indicată pentru că ar trezi ”nostalgia vremurilor trecute” și ar sfârși prin a ajunge în faliment. Deputatul Băişanu crede că soluţia cea mai bună pentru exploatarea sistemului de transport şi distribuţie a energiei termice o reprezintă încheierea unui parteneriat public privat. ”În această situație ar avea și primăria un cuvânt de spus. Asta dacă tot va fi obligată să investească în următorii ani, 50-60 de milioane de euro în rețelele de termoficare, pentru diminunarea pierderilor”, a spus Băișanu. Pentru ca lucrurile să fie corecte, a subliniat Băișanu, este nevoie să se știe exact care este nivelul pierderilor în rețelele de termoficare și să se clarifice situația a 3,5 kilometri de conductă situată între CT1 și CT2 care nu aparține primăriei și care nu poate fi scoasă la licitație pentru desemnarea viitorului operator al sistemului de transport și distribuție a agentului termic. Băișanu a amintit că liberalii au cerut în Consiliul Local înființarea unei comisii care să calculeze pierderile exacte în rețelele de termoficare arătând că acest lucru nu s-a mai realizat.

Băișanu: ”Nu s-au verificat pierderile în rețele pentru că nimeni nu are interes, pentru că ar recunoaște cam cu cât au furat pe factură”

”Vrem să se calculeze pierderile. Nu putem scoate la licitație sistemul de transport și distribuție fără a ști care sunt pierderile. Vrem să vedem ce scoatem la licitație, o mârțoagă sau un armăsar. Nu s-au verificat pierderile pentru că nimeni nu are interes pentru că ar recunoaște cam cu cât au furat pe factură. O societate poate stabili pierderile în rețele în maxim o săptămână”, a spus liderul liberal. El s-a întrebat dacă mai are rost ca primăria să investească 50-60 de milioane de euro în modernizarea rețelelor de termoficare arătând că mai ieftin ar costa montarea de centrale individuale în apartamentele care au mai rămas racordate în prezent la sistemul centralizat de termoficare. Potrivit lui Băișanu, investiția în centrale de apartament la cele 20.500 de locuințe din sistemul centralizat ar ajunge undeva la 8,5 milioane de euro. ”Între o investiție de 60 de milioane de euro și una de 8,5 milioane de euro noi liberalii optăm pentru aceasta din urmă. Avantajul e că se stopează furtul iar omul plătește exact cît consumă”, a conchis președintele PNL Suceava. Zilele trecute, primarul Ion Lungu aprecia că, pînă pe 15 iunie, va fi desemnat un operator privat pentru transportul şi distribuţia energiei termice. El a mai spus că intenţionează ca, pe 13 martie, să convoace o şedinţă extraordinară a Consiliului Local pentru aprobarea studiului de oportunitate şi a caietului de sarcini pentru licitaţia privind atribuirea contractului.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Politic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava