MOPAN Suceava

Este presa liberă să critice și să își exprime opiniile cu privire la funcționarea sistemului judiciar? Este recomandarea ultimului raport MCV de a „revizui standardele existente, pentru a proteja o presa liberă și pluralista”, de fapt, o încercare a Comisiei Europene de a împinge spre reglementarea sectorului mass-media din România? Cum poate un drept universal constrânge sistemul judiciar? La aceste întrebări au încercat să răspundă participanții la dezbaterea „Libertatea presei: o amenințare la adresa justiției?”, organizată miercuri, de eurodeputatele PNL (ALDE) Norica Nicolai și Renate Weber, la Parlamentul European de la Bruxelles.

„Am dorit această dezbatere pentru a arăta Comisiei Europene că nu sunt admisibile politica dublului standard și derapajele de la democrația europeană, care este consacrată prin Tratat și prin Convenția Europeană a Drepturilor Omului”, a declarat, la finalul evenimentului, deputata Norica Nicolai, șefa grupului PNL din Parlamentul European.
„Din discuții a rezultat clar că abordarea Comisiei cu privire la relația dintre presă și justiție în România este una fundamental greșita și ne rezervăm dreptul ca, alături de jurnaliști și de toți cetățenii români care vor privilegia în continuare, în opțiunea lor, libertatea presei, să continuăm această bătălie, pentru ca și în România, dar și la Bruxelles, să se înțeleagă foarte clar că jocurile politice nu pot antama viitorul libertății de expresie”, a concluzionat Norica Nicolai.
Urmatoarea dezbatere privind viitorul libertătii presei în UE va avea loc în luna mai, când raportul de inițiativă al eurodeputatei PNL Renate Weber, „Carta UE: norme standard pentru libertatea mass-media la nivelul Uniunii”, va fi supus aprobării plenului PE: „Acela va fi un nou prilej de a adresa întrebări cu privire la felul în care Comisia Europeană poate recomanda restrângerea libertății presei într-o țară”, a declarat doamna Weber.

„Ingerința Comisiei, așa cum a fost exprimata în raportul MCV, este cea mai bună justificare a împotrivirii mele permanente, de cand mă știu, de a avea o lege a presei, fie în țară, fie la nivel european, pentru că tentația oricarui executiv este să restricționeze libertatea de exprimare. Noi nu avem nevoie de așa ceva, democrațiile au nevoie de o piață liberă a ideilor”.

Reamintim că, în Raportul privind progresele înregistrate în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) pentru România, din ianuarie 2013, CE a propus „introducerea unui cadru clar privind interdicția de a critica horătâri judecătorești și de a submina activitatea magistraților sau de a face presiuni asupra acestora”.
Prezent la dezbatere, eurodeputatul britanic Graham Watson, președintele Partidului Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa, a făcut, la rândul său, referire la modul în care a fost redactat ultimul Raport MCV pentru România, venind cu o propunere concretă: „Parlamentul European ar putea realiza un raport, ca reacție de răspuns la Raportul MCV al Comisiei Europene, pentru a forța Comisia să vină cu dovezi pentru acuzațiile sale”.
Au dat curs invitatiei de participare Marc Gruber – directorul Federatiei Europene a Jurnalistilor (FEJ), Jorgos Papadakis – fondator al Organizatiei Media pentru Europa de Sud-Est (SEEMO), Georgiana Iorgulescu – Director Executiv, Centrul de Resurse Juridice, Adrian Ursu – jurnalist la Antena 3 Romania, Adina Anghelescu Stancu – jurnalistă la Lumeajustitiei.ro, Adrian Valentin Moise – vicepreședinte al Federației Române a Jurnaliștilor (FRJ) Mediasind, eurodeputați și jurnaliști.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Politic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava