MOPAN Suceava

Peste 900 de elevi din România și Norvegia vor căuta soluții pentru problemele de mediu din zonele în care trăiesc și vor încerca să convingă primarii din localitățile lor să le implementeze în cadrul proiectului ”Greenovation Challenge”.

Proiectul este implementat în comunitățile montane din România și Norvegia, în parteneriat cu Asociația Romontana și cu organizația Ungt Entreprenørskap Sogn og Fjordane (UESoF) și are ca obiectiv îmbunătățirea calității mediului prin formarea unui comportament responsabil în rândul elevilor de liceu și orientarea acestora către cariere în domeniul dezvoltării durabile.

Pe parcursul a doi ani, elevii vor propune proiecte de dezvoltare sustenabilă, vor crea campanii de comunicare și vor mobiliza membrii comunității pentru a convinge autoritățile locale să sprijine sau să pună în aplicare ideile lor.

Proiectele vor viza principalele probleme de mediu cu care se confruntă comunitățile din zone montane, precum consumul nesustenabil, exodul populației, lipsa locurilor de muncă, corelată cu activități ilicite, dăunătoare mediului.

Elevii vor avea ocazia să participe la schimburi de experiență cu colegii lor norvegieni și vor afla cum sunt gestionate problemele de mediu în țările scandinave. Tinerii vor lua parte la activități educaționale privind managementul inteligent și sustenabil al resurselor, vor învăța cum se pot implica în comunitate și cum pot dobândi cunoștințe și abilități pentru o viitoare carieră în domeniul protecției mediului.

”Este important ca elevii să dezvolte competențe concrete în dezvoltare durabilă, ceea ce înseamnă ca ei să aibă ocazia de a înțelege relațiile dintre economie, mediu și societate. Fără această înțelegere, alegerile lor ca și consumatori și profesioniști nu vor putea deveni sustenabile, iar zonele montane din România, pe care le-am ales ca interes special pentru acest proiect, ar avea mult de câștigat dacă tinerii ar conștientiza oportunitățile pe care le au la nivel local”, a spus Lucian Grămescu, Senior Program Manager, Junior Achievement România.

Ideile elevilor vor fi înscrise în Greenovation Challenge, o competiția pentru inovație în domeniul sustenabilității de mediu, ce se va derula la nivel local, național și internațional. La finalul competiției, elevii români vor lucra în echipe mixte cu elevi din Norvegia. Mai multe detalii despre pașii de înscriere, mecanismul de derulare și tema de lucru sunt disponibile pe www.greenovationchallenge.jaromania.org

Proiectul ”Greenovation Challenge, dezvoltarea competențelor tinerilor pentru inovare în dezvoltarea durabilă” este finanțat prin granturile SEE (Spațiul Economic European) 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România și beneficiază de o finanțare nerambursabilă în valoare de 140.890 Euro.

La proiect participă licee din orașele Cugir (Alba), Câmpulung (Argeș), Năsăud (Bistrița Năsăud), Brașov (Brașov), Teregova (Caraș Severin), Întorsura Buzăului (Covasna), Toplița (Harghita), Petrila (Hunedoara), Baia Mare (Maramures), Piatra-Neamț (Neamț), Cîmpulung Moldovenesc (Suceava).

Pentru informații oficiale despre granturile SEE și norvegiene accesați www.eeagrants.org și www.fondong.fdsc.ro.

Parteneri

Junior Achievement România este cea mai mare și cea mai dinamică organizație de educație economică și antreprenorială din România. Programele JA de tip learning by doing sunt urmate anual de peste un sfert de milion de tineri, elevi și studenți și se desfășoară în instituții de învățământ din toată țara, prin intermediul parteneriatului formal cu Ministerul Educației Naționale și cu sprijinul comunității de afaceri. Programele de dezvoltare durabilă ale organizației au o orientare de ecologie economică, demonstrând tinerilor valoarea reală a unui mediu sănătos și a unei societăți inclusive pentru calitatea vieții lor.

Ungt Entreprenorskap Sogn og Fjordane UE Sogn og Fjordane, membră a JA Worldwide, facilitează accesul tinerilor la programe educaționale concepute pentru a le insufla spiritul antreprenorial prin învățare practică și prin implicarea oamenilor de afaceri în mod direct în procesul educațional, partenerii principali incluzând trei companii de energie locale și Confederația Întreprinzătorilor Norvegieni.

Asociația Națională pentru Dezvoltare Rurală Montană ROMONTANA are ca scop principal dezvoltarea integrată a zonei montane din România. Principalele obiective și activități ale organizației sunt: sprijinirea dezvoltării durabile a comunităților montane, promovarea și utilizarea durabilă a resurselor culturale și tradițiilor din zonele montane, sprijinirea și promovarea intereselor producătorilor din zona rurală montană, protecția mediului și dezvoltarea durabilă a pădurilor, educația și formarea profesională, facilitarea schimburilor de experiență și constituirea de parteneriate între autoritățile publice și entitățile private, naționale și organizațiile internaționale implicate în dezvoltarea durabilă a zonei montane, advocacy și informarea publicului larg cu privire la realitățile și problemele din zona montană românească ș.a.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Educaţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava