MOPAN Suceava

Liderul interimar al PMP Suceava, deputatul Eugen Tomac, a anunțat că va relua demersurile pentru aflarea adevărului istoric cu privire la masacrul de la Fântâna Albă. În cursul zilei de sâmbătă, 1 aprilie a.c., o delegație formată din lideri și membri ai Organizației Județene Suceava a PMP, a participat, în Ucraina, la comemorarea victimelor masacrului de la Fântâna Albă. Din delegația PMP Suceava, la comemorarea de la Fântâna Albă au participat președintele interimar al organizației județene, deputatul Eugen Tomac și fostul lider Corneliu Popovici.

nainte de plecarea în Ucraina, deputatul Eugen Tomac a amintit că în urmă cu doi ani anunța de la Suceava intenția de a înființa o comisie parlamentară pentru restabilirea adevărului istoric în privința masacrului de la Fântâna Albă. El a amintit că în anul 1941, peste 3.000 de români care au încercat să se refugieze din Uniunea Sovietică în România au fost mitraliați în poiana Varnița, la aproximativ trei kilometri de granița română.

Într-o conferință de presă, liderul interimar al PMP Suceava, Eugen Tomac, a spus că din punctul său de vedere nu este suficient că statul român a stabilit data de 1 aprilie ca ”Zi națională de cinstire a memoriei românilor – victime ale masacrelor de la Fântâna Albă și alte zone”. „Este mult prea puțin. Trebuie să știm câți români au murit atunci, și cine a ordonat acest masacru. Ține de demnitatea statului român. Mai mult, este nevoie și de o cooperare bilaterală solidă între România și Ucraina pe acest subiect”, a spus Eugen Tomac. El a precizat că regretă faptul că acea comisie parlamentară pentru restabilirea adevărului istoric nu a fost constituită, deși au fost strânse 76 de semnături de la parlamentari din partea tuturor partidelor. „Din lașitate și lipsă de responsabilitate, grupurile parlamentare ale PSD și PNL nu și-au desemnat reprezentanți pentru acea comisie, motiv pentru care nu s-a mai constituit”, a explicat deputatul PMP. În aceste condiții, Eugen Tomac a anunțat că intenționează să reia demersurile pentru înființarea unei astfel de comisii, pentru ca Parlamentul și alte instituții ale statului român să redacteze un raport oficial cu ceea ce s-a întâmplat la Fântâna Albă. „Am informații că la Ministerul Apărării există o listă cu numele celor care au murit atunci și voi solicita aceste informații. Acei oameni ar trebui să fie eroi. Iar acest demers nu are culoare politică, ci ține de demnitatea nației române”, a spus liderul interimar al PMP Suceava.Pe 1 aprilie a fost comemorată „Ziua naţională de cinstire a memoriei românilor – victime ale masacrelor de la Fântâna Albă şi alte zone, ale deportărilor, ale foametei şi altor forme de represiune organizate de regimul totalitar sovietic în ținutul Herţa, nordul Bucovinei şi întreaga Basarabie”.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Administraţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava