Concert pascal
MOPAN Suceava

Secretarul Camerei Deputaților, deputatul Pro România Suceava, Cătălin Ioan Nechifor, consideră că PNL face o greșeală foarte mare dacă va adopta bugetul pe 2020 prin asumarea răspunderii de către Guvern în Parlament așa cum se intenționează arătând că acest precedent va fi periculos pentru democrația din România.

”Au călcat în picioare (nr. guvernul PNL)  câteva metode prin care Parlamentul funcționa în trecut”

”Văd că și aici PNL-iștii greșesc foarte mult și îmi fac datoria să-i atenționez că deja au călcat în picioare câteva cutume. Au călcat în picioare câteva metode prin care Parlamentul funcționa în trecut și mă tem că această tentație a lor de a purta tăvălugul și de a trece pe repede înainte ceea ce își doresc nu e benefică pentru că într-o bună zi PNL va fi din nou în opoziție și atunci se vor trezi cu aceeași problemă pe care astăzi o generează, făcută de ceilalți la rândul lor pe baza unui precedent. Dacă un Parlament  acceptă ca Guvernul să vină să-și asume răspunderea pe buget înseamnă că așa va fi de acum înainte. Mi-aș dori ca în Parlament să avem și o descărcare bugetară adică să fie proiectul complet dai banii, îi folosec cei de la Guvern, îi cheltuie, îi produc și explică ce au făcut dar nici măcar dezbaterea bugetelor să nu mai fie în Parlament? Nici măcar posibilitatea de a îndrepta greșeli omenești pe care orice Guvern le-a făcut. Am văzut multe bugete le viața mea și întotdeauna au fost greșeli și erori materiale care au trebuit să fie corectate prin amendamente. Tu vii cu legea la asumare cu greșeli? Dă-ți măcar ție șansa să poți corecta câteva chestiuni”, a spus Nechifor.

”Insist foarte mult chiar dacă le stricăm cumva planurile de vacanță celor care guvernează să vină să adopte bugetul în Parlament într-o sesiune extrardinară în ianuarie”

Cătălin Nechifor crede că bugetul pe anul 2020 ar trebui adoptat într-o sesiune extraordinară a Parlamentului în luna ianuarie în urma unor dezbateri cu amendamentele pe masă. ”Ei au obligația să poarte discuții,  să negocieze, să facă unele compromisuri, să accepte alte păreri și cred că asta e normalitatea. Normalitatea nu a fost nici pe vremea PSD, USL sau PDL în trecut când galopau prin Parlament  cu 60% din voturi  și duceau tăvălugul duceau orice decizie la finalizare. Insist foarte mult chiar dacă le stricăm cumva planurile de vacanță celor care guvernează să vină să adopte bugetul în Parlament într-o sesiune extrardinară așa cum s-a mai întâmplat  în ianuarie. Să avem o dezbatere parlamentară, să avem dezbatere în comisii, să avem vot final și amendamente și speranța că domnul Iohannis să și promulge legea”, a arătat secretarul Camerei Deputaților.

”PNL are un moment fabulos acum să demonstreze că a înțeles ceva. Dacă nu s-ar putea ca anul viitor să avem mari surprize în plan electoral”

Nechifor vede un risc major dacă legea bugetului de stat pe 2020 va fi adoptată prin asumarea răspunderii acela că în cazul în care cineva va ataca procedura la Curtea Constituțională aceasta ar putea da o decizie nefavorabilă. ”Există un risc uriaș. Nu putem ști acum ce va răspunde CCR la un eventual atac al acestei asumări a bugetului în Parlament și s-ar putea să ne trezim prin ianuarie că bugetul a fost adoptat ilegal și am porni foarte rău anul 2020. Abia acel moment ar fi catastrofal să mergi cu o variantă, să o anunți public și să constați că lucrurile sunt făcute ilegal. Întrebarea va fi cine ar putea răspunde atunci? E greu de  găsit un vinovat dar Parlamentul nu trebuie să cedeze acest prerogativ. Parlamentul dacă vrea să fie respectat, dacă vrea să fie recunscut trebuie să-și  arate rolul, menirea, forța, importanța și să demonstrăm că Guvernul este subordonat Parlamentului în integralitate chiar dacă o anumită majoritate e ea subordonată guvernării. E un sfat cât se poate de bun pe care îl dau din experiență și PNL are un moment acum fabulos să demonstreze că a înțeles ceva. Dacă nu s-ar putea ca anul viitor să avem mari surprize în plan electoral”, a încheiat Nechifor.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Politic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava