MOPAN Suceava

În Duminica a XXVII-a după Rusalii, când în bisericile ortodoxe este prăznuit Sfântul Sava cel Sfințit, iar în cadrul Sfintei Liturghii este relatată Minunea tămăduirii femeii gârbove, 5 decembrie 2021, credincioșii Parohiei „Sfântul Ierarh Nicolae” din localitatea Salcea au avut bucuria de a-l avea în mijlocul lor pe Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, în ajunul sărbătorii hramului.

Ierarhul a fost întâmpinat, potrivit obiceiului, cu pâine și sare, dar și cu flori de către copii din parohie. În continuare, Înaltpreasfinția Sa a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în biserica parohială, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, din care a făcut parte și părintele arhimandrit Paraschiv Dabija, vicar-administrativ al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Răspunsurile liturgice au fost date de corul bărbătesc al parohiei care îl are ca ocrotitor pe Sfântul Ierarh Nicolae, Arhiepiscop al Mirelor Lichiei.

Între credincioșii prezenți la deosebitul eveniment s-a aflat și domnul Ion Lungu, primarul Municipiului Suceava.

La finalul slujbei, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic a rostit un cuvânt de învățătură. În debutul acestuia, Înaltpreasfinția Sa a prezentat cele mai importante aspecte legate de minunile Preasfintei Treimi și de minunile săvârșite de Mântuitorul Iisus Hristos asupra naturii, asupra oamenilor și asupra Lui însuși.

În continuare, ierarhul a explicat înțelesul duhovnicesc al minunii prin care, într-o zi de sâmbătă, a fost vindecată femeia care era gârbovă de optsprezece ani. A subliniat că în ciuda faptului că era bolnavă, femeia frecventa sinagoga, aspect pe care creștinii de astăzi înclină să îl neglijeze, mai ales atunci când se află în neputințe trupești.

Înaltpreasfinția Sa le-a expus celor prezenți fiecare etapă a întâlnirii Mântuitorului cu femeia aflată în suferință. A fost prezentată și atitudinea celor care nu s-au bucurat de această vindecare minunată. „Văzând-o, Iisus a fost mişcat de suferinţa femeii şi, totodată, a fost mișcat de indiferentismul celor din jur. (…) Sfântul Evanghelist Luca consemnează nu mai puţin de şase episoade ale activităţii lui Iisus în zi de sâmbătă, zi ce marchează împlinirea eshatologică a promisiunilor lui Dumnezeu pentru cei flămânzi, pentru cei bolnavi, pentru cei robiţi și pentru neputincioşi. (…) Se ştie că Mântuitorul, revoltat şi întristat de atitudinea lor [cărturarilor și fariseilor, n.a.], le-a condamnat adesea comportamentul, întrebuinţând termeni dintre cei mai neechivoci. (…) Este revoltător faptul că pentru ei animalele erau mai de preţ decât oamenii. Și astăzi există oameni care preferă să adăpostească în casă mai degrabă un câine, decât un bătrân fără adăpost, sau un copil orfan, sau un copil al străzii. (…) Mântuitorul a adresat o întrebare de bun simţ. Sabatul devenise o povară greu de purtat de către credincioşi, exprimând dorinţa despotică a unor pseudo-lideri religioşi de a respecta cu stricteţe interdicţiile fixate de ei, ce frizau ridicolul. (…) S-au ruşinat, dacă mai poate fi vorba de ruşine la astfel de oameni, cei care îi monitorizau orice cuvânt sau faptă, cei care gândeau pătimaş şi contorsionat despre Iisus; mulţimile însă, sensibilizate de minunea petrecută, se bucurau.”

În încheiere, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic le-a vorbit celor prezenți despre cultul sfintelor moaște ca instituție de sorginte creștină, subliniind faptul că o Biserică fără sfinți este o Biserică fără prieteni ai lui Dumnezeu.

La final, părintele Ionel-Doru Budeanu, protoiereu al Protopopiatului Suceava I, i-a mulțumit Înaltpreasfinției Sale pentru binecuvântare și pentru toată dragostea cu care credincioșii parohiei au fost înconjurați și i-a oferit, din partea consiliului parohial, două cărți.

Scurt istoric

În anul 1801, în Salcea exista o biserică făcută din furci de lemn și paie, unsă cu lut, însă această biserică nu s-a păstrat.

În perioada 1895-1897 este ridicată actuala biserică de zid, cu sprijinul Luciei și Zenaidei Cantacuzino-Pașcanu și prin contribuția credincioșilor. În 1905 biserica a fost lovită de un trăsnet, iar flăcările au mistuit acoperișul și au distrus turnul central, dar creștinii din comunitate au reconstruit la scurt timp ceea ce a fost deteriorat.

Începând cu data de 16 iulie 1996, părintele Ionel Doru Budeanu a fost numit paroh al bisericii aflate sub ocrotirea Sfântului Ierarh Nicolae. Sfinția sa a continuat lucrările de extindere și înălțare începute în anul 1995. A fost definitivat turnul central, biserica a fost acoperită cu tablă zincată, au fost executate tencuieli interioare și exterioare, iar din 1999 s-a început pictarea bisericii de către domnul Dan Gogu și domnul Gicu Hodea, acesta din urmă ducând lucrarea la bun sfârșit.

În anul 2017 a fost izolată biserica și s-au pus ancadramente în jurul ferestrelor, s-a schimbat tâmplăria, s-au executat lucrări la fațada bisericii și a fost pavată curtea acesteia. În prezent, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, se desfășoară ample lucrări la Centrul Social, Cultural și Filantropic „Sfânta Macrina” și la casa mortuară.

În anul 1998 părintele paroh a înființat corul bărbătesc al bisericii, cu care a participat la festivaluri patriotice, de colinde și la Festivalul-Concurs Naţional de Muzică Corală Religioasă „Buna-Vestire” de la Fundu Moldovei.

 

Liturghie arhierească la Parohia „Sfântul Ierarh Nicolae” din Salcea, în ajunul hramului (FOTO), 9.5 out of 10 based on 2 ratings
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.5/10 (2 votes cast)
Actualitate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava