Concert pascal
MOPAN Suceava

O echipă din cadrul Proiectului „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi” a trecut prin 44 de localităţi din 16 judeţe, a stat de vorba cu primari si localnici – in special cu fermieri – si a anuntat seminariile care vor urma in octombrie si noiembrie, in Campania derulată de Ministerul Mediului, Guvernul României şi Banca Mondială. Campania are ca scop conştientizarea oamenilor la riscul poluării cu nitraţi şi responsabilizarea acestora pentru depozitarea deşeurilor animale. Seminariile vor fi dedicate identificării soluţiilor în plan local pentru reducerea poluării surselor de apă.

Acţiunea „Caravana” din cadrul Proiectului „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi” a început pe 24 septembrie. Echipa Caravanei a plecat din Bucureşti spre estul României prin judeţele Ilfov, Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa , Brăila şi Galaţi. Caravana s-a îndreptat apoi spre nord-est, şi s-a oprit în comune din judeţele Bacău, Iaşi, Suceava şi Botoşani. Echipa a revenit în capitală prin centrul ţării, astfel încât să treacă prin judeţele Neamţ, Harghita, Braşov, Buzău, Prahova şi Dâmboviţa.

Au fost contactate autorităţile locale din Măgurele, Jilava, 1 Decembrie– judeţul Ilfov, Comana– judeţul Giurgiu, Budeşti, Soharu şi Vasilaţi – judeţul Călăraşi, Giurgeni-Ialomiţa, Movila Miresii, Chiscani şi Vădeni – judeţul Brăila, Schela şi Fundeni – judeţul Galaţi, Căiuţi şi Răcăciuni – judeţul Bacău, Scânteia, Grajduri, Mironeasa, Voineşti, Miroslava, Leţcani, Mirceşti , Cristeşti, Cotnari şi Deleni – judeţul Iaşi, Ştefăneşti – judeţul Botoşani, Vicovu de Sus, Gălăneşti, Cajvana, Todireşti, Gura Humorului şi Frasin judeţul Suceava. Pe traseul de revenire în Bucureşti, caravana s-a oprit la Gherăeşti, Bodeşti, Costişa, Dumbrava Roşie şi Zăneşti – judeţul Neamţ, Odorheiu Secuiesc – judeţul Harghita, Şercaia, Dumbrăviţa, Halchiu şi Prejmer – Braşov, Buzău, Târgşoru Vechi – Prahova şi Crevedia din Dâmboviţa. În toate aceste localităţi au fost anunţate seminariile şi s-au solicitat acordul şi cooperarea autorităţilor locale pentru acţiunile ce vor urma în cadrul Campaniei de Informare şi Conştientizare din cadrul Proiectului „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi”.

În continuare echipa Caravanei va pleca în vestul şi nord-vestul României şi se se va opri în alte 40 de localităţi din zone vulnerabile la poluarea cu nitraţi.

Traseul acestei Caravane a fost organizat astfel încât să fie acoperite zone cât mai mari din cele 11 Bazine Hidrografice.

Caravana este cea de-a doua etapă a Campaniei de sensibilizare şi conştientizare a Proiectului “Controlul Poluării cu Nutrienţi. În prima etapă a Campaniei au fost organizate 11 workshop-uri în cele 11 Bazine Hidrografice din România. La aceste ateliere de lucru expertii de mediu s-au întâlnit cu autorităţile locale şi specialiştii din instituţiile descentralizate în Bazinele Hidrografice şi au discutat despre sursele poluării apelor şi despre metodele de reducere a poluării cu nitraţi.

Apa din fântânile poluate cu nitraţi afectează grav sănătatea oamenilor.

În România peste 1.900 de localităţi din România sunt vulnerabile la poluarea cu nitraţi. Este motivul pentru care preocuparea pentru păstrarea surselor de apă este o prioritate.

Cea mai importantă sursă de intoxicare cu nitraţi şi nitriţi o reprezintă apa din fântână. În majoritatea comunelor şi satelor din România, apa din fântână este poluată cu această substanţă provenită din depozitarea haotică a gunoiului de grajd şi a latrinelor neimpermeabilizate din gospodăriile oamenilor.

Nitraţii scad rezistenţa generală a organismului, iar consumul de apă poluată cu această substanţă poate duce chiar la decesul sugarilor şi copiilor. În plus, nitraţii din apă pot provoca avorturi spontane sau infertilitate masculină.

 

www.inpcp.ro

www.inpcp-campanie.ro

www.blog.inpcp-campanie.ro

www.facebook.com/CampaniaImpotrivaPoluariiCuNutrienti

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Guvern
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava