Concert pascal
MOPAN Suceava
Galerie foto39 poze în acest set

Biserica catolică din satul Dumbrava, comuna Cornu Luncii, filială a Parohiei Fălticeni, veche de 101 ani, a fost renovată la exterior lucrările constând în schimbarea acoperișului, a grinzilor din lemn și a geamurilor care au fost înlocuite cu vitralii. Investiția a costat 178.700 de lei banii provenind din trei surse: de la bugetul local al Primăriei Cornu Luncii, de la credincioși și de la sponsori. În cadrul unei Liturghii solemne, episcopul Iosif Păuleţ, însoţit de o parte dintre preoţii din Bucovina, a binecuvântat lucrările de renovare şi îmbunătăţire a exteriorului bisericii. Credincioşii din Dumbrava, majoritatea îmbrăcaţi în costume populare, au luat parte la această solemnitate în număr mare, cu multă credinţă. La Sfânta Liturghie au luat parte alături de primarul comunei Cornu Luncii, Gheorghe Fron, şi cinci primari romano-catolici, precum şi doi preoţi ortodocşi (unul din Cornul Luncii şi unul din Dumbrava). La Sfârşitul Liturghiei s-au rostit cuvinte de mulţumire: lui Dumnezeu, pentru harul de a fi împreună la un astfel de mare eveniment, primarului Gheorghe Fron, pentru ajutorul consistent dat Bisericii, episcopului Iosif Păuleţ, pentru binecuvântarea bisericii, şi preoţilor prezenţi la altar. Primarul Gheorghe Fron a primit de la PS Iosif Păuleț, medalia ”Primul episcop catolic de Iași- Nicolae Iosif Camilii” și cartea ”Cu papa Francisc, pe cărarea spre frați- 72 de mărturii la un an de la prima vizită a unui papă la Iași”.

Fron: ”Atunci cînd intră cineva în sat prima dată se uită la biserică. Dacă biserica arată bine înseamnă că oamenii sunt gospodari”

Fron a ținut să precizeze că în satul Dumbrava sunt 16 familii de catolici care trăiesc în armonie cu ortodocșii. De altfel, a spus primarul, familiile de ortodocși au donat bani pentru renovarea bisericii catolice care este mândria lor. Gheorghe Fron a subliniat că administrația locală din Cornu Luncii are o colaborare foarte bună cu Biserica arătînd că a acordat sprijin financiar în funcție de posibilități ori de cîte ori a fost nevoie. ”Bisericile sunt mândria noastră pentru că atunci cînd intră cineva în sat prima dată se uită la biserică. După aceea se uită la școală sau la alte instituții și mai apoi la case.

Dacă biserica arată bine înseamnă că oamenii sunt gospodari. Noi avem o colaborare foarte frumoasă cu Biserica. Mă refer nu numai la îngrijirea  bisericilor, a cimitirelor și a monumentelor ci și la alte lucruri de zi cu zi”, a spus Fron. În acest an, a precizat el, primăria a mai acordat sprijin financiar pentru acoperirea casei de prăznuire de la biserica ortodoxă din satul Dumbrava și a casei parohiale de la Sasca Mare. Potrivit primarului, anul viitor va acorda sprijin financiar pentru repararea bisericii catolice din satul Cornu Luncii, a treia ca vechime din comună, care a fost construită în anul 1861 de Împăratul Austriei, Franz Joseph I.  Gheorghe Fron a mai ținut să precizeze că biserica catolică de la Dumbrava este a 15-a din cele 16 biserici din comună care au primit sprijin financiar de la bugetul local. ”După ce vom repara și biserica catolică de la Cornu Luncii putem spune că avem cele mai frumoase biserici din zonă”, a încheiat Fron.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Administraţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava