Octombrie este luna de conștientizare a ceea ce reprezintă cancerul de sân. Marcată în țări din întreaga lume, campania își propune să crească atenția și gradul de conștientizare privind depistarea precoce, tratamentul, dar și prevenirea acestei boli deosebit de grave.

Rata de incidență a cancerului de sân depășeste cu mult rata celorlalte tipuri de cancer, în toate țările, indiferent de nivelul de dezvoltare al acestora. De asemenea, reprezintă principala cauză de deces prin cancer, fiind responsabil pentru 15% din totalul deceselor cauzate de această boală în rândul populației feminine, la nivel global.

Desfășurată pentru prima dată în România, sub sloganulDepistarea precoce a cancerului de sân vă poate salva viața! campania dedicată LICCS are ca temă în 2019, Screeningul – esențial în depistarea precoce a cancerului de sân.

Scopul campaniei este Informarea și conștientizarea:

1. Profesioniștilor din asistența medicală primară despre cancerul de sân;

2. Populației generale și în special a celei feminine cu vârsta peste 40 ani asupra metodelor de prevenție existente, posibilităților de diagnostic și tratament.

Campania are ca obiective creșterea nivelului de informare și conștientizare ( prin organizarea de evenimente și alte activități ) despre:

 • Factorii de risc și modul prin care aceștia pot influența evoluția bolii;
 • Metodelor de prevenire a cancerului de sân;
 • Importanța efectuării screeningului pentru cancer de sân;

Mesajele principale ale campaniei sunt:

 • Cancerul de sân este cel mai răspândit tip de cancer în rândul femeilor;
 • Cancerul de sân diagnosticat tardiv are o evoluție gravă;
 • Cancerul de sân netratat are o evoluție gravă;
 • Cancerul de sân depistat precoce și tratat corect crește șansa de supraviețuire cu o bună calitate a vieții;
 • Screeningul mamar este esențial în depistarea precoce a cancerului de sân.

În România, cancerul de sân ocupa în 2018, prima poziție cu o pondere a incidenței de 25,1% (9 629 cazuri noi), la mare distanță de cancerul de colon (11,9%; 4 576 cazuri noi) și cancerul de col uterin (8,6%; 3 308 cazuri noi)

În 2017, numărul deceselor înregistrate în rândul femeilor prin cancerul mamar, a fost de  3 484, în creștere față de 2016 (3 457 decese).

În 2018, a fost demarat în România, proiectul de implementare a Programului pilot pentru depistarea precoce a cancerului de sân, program de prevenție, depistare, diagnostic și tratament precoce al cancerului mamar, ce se va derula pe o perioadă de 5 ani.

Conform Ministerului Sănătății, Programul pilot va furniza ghiduri și protocoale de testare, diagnostic și tratament ale cancerului de sân, va pregăti personal medical și va dezvolta infrastructura, astfel încât să poată fi extinsă testarea la nivel național.

Lipsa screening-ului pentru cancerul de sân în rândul populației feminine a generat o situație mai mult decât îngrijorătoare în România. Procentul redus al persoanelor care au efectuat examenul mamar (6%) ne situează pe ultimul loc în UE.

De aceea implicarea promotorilor sănătății în stimularea schimbării comportamentale a populației, prin adoptarea unui stil de viață sănătos, reprezintă o modalitate accesibilă de prevenție în apariția cancerului de sân fiind la îndemâna tuturor.

De asemenea, mediatizarea largă a LICCS 2019 prin toate canalele de informare, poate ajuta publicul larg să conștientizeze mai bine asupra prevenției acestei boli.

În județul nostru, cu ocazia LICCS 2019 se organizează următoarele acţiuni:

 • Postarea de grafică tematică în holurile spitalelor şi în cabinetele medicilor de familie;
 • Punerea la dispoziţie a materialelor IEC (postere, pliante) în spaţiile de aşteptare din cadrul spitalelor, a cabinetelor medicilor de familie, în alte spații publice protejate cu mare frecventare feminină;
 • Atelier de lucru cu asistenții medicali comunitari și mediatorii sanitari din județ, cu tema – “Screeningul – esențial în depistarea precoce a cancerului de sân”;
 • Distribuire de materiale informative specifice temei prin intermediul asistenților medicali comunitari, mediatorilor sanitari;
 • Postarea documentelor informative pe site-ul Direcţiei de Sănătate Publică Județene Suceava (https://www.dspsv.ro/promovarea-sanatatii/);
 • Transmiterea,în format electronic, a materialelor informative referitoare la campanie, furnizorilor de servicii medicale din sistemul public și privat de sănătate.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Sănătate
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava