Primarul Sucevei, Ion Lungu, a tras un semnal de alarmă vizavis de situația delicată în care se află producătorul de energie termică, Bioenergy, care operează centrala pe biomasă a municipiului, căruia nu i se mai decontează nici unul din cele două tipuri de certificate verzi pe care le primea, existând astfel riscul închiderii celei mai moderne centrale termice din România. Lungu a arătat că mai nou Garda Forestieră nu mai avizează lunar consumurile de masă lemnoasă de la Bionergy, avize în baza cărora unitatea beneficia de certificate verzi. ”Din păcate, pe lângă toate problemele care erau acolo prin modificarea acelui ordin de ministru prin care lemnul de foc nu mai este recunoscut ca biomasă, astăzi cei de la Garda Forestieră nu mai avizează lemnul pe care îl consumă cei de la Bioenergy. Acest lucru este foarte important, pentru că ei trebuie să dovedească la Transelectrica că 90% din lemnul care se consumă acolo este biomasă și numai 10% trebuie să fie alți combustibili. Așa spune legea. Ori instalațiile de la Bioenergy nu pot consuma alt combustibil pe acele cazane decât biomasă. În măsura în care din octombrie 2018 cei de la Garda Forestieră nu mai avizează aceste consumuri de masă lemnoasă, lunar, cei de la Thermonet, Bioenergy primeau un certificat pentru biomasa consumată în centrală. Nu primeau certificatele pentru cogenerare. Acum practic nu mai primesc nici un certificat, nici pe acestă problemă de a confirma că lemnul cosumat acolo este biomasă și să poată beneficia de acel certificat lunar pentru consumarea de biomasă”, a explicat Lungu.

”Fiecare se ascunde în dosul unei modificări legislative, iar răspunsul pe care l-am primit de la Ministerul Apelor și Pădurilor nu ne mulțumește deloc”

El a menționat că a expus problema ministrului apelor, Ioan Deneș, însă răspunsul primit cum că s-a modificat Codul Silvic, l-a nemulțumit. ”Fiecare se ascunde în dosul unei modificări legislative, iar răspunsul pe care l-am primit de la Ministerul Apelor și Pădurilor nu ne mulțumește deloc. Ne trimit la Transelectrica însă Transelectrica nu ia în considerare acest bilanț de consum de masă lemnoasă fără să fie avizat de către Garda Forestieră. Pe românește ne învârtim în jurul cozii. Este păcat de Dumnezeu că s-a făcut o asemenea investiție pe energie verde și culmea este că și astăzi, în strategia pentru energie regenerabilă a Uniunii Europene tot asta se recomandă, centrale pe biomasă și pe biogaz. Ori noi avem una performantă la Suceava și nu putem funcționa cu ea”, a spus cu supărare Ioan Lungu. Primarul Sucevei lansează un apel disperat către instituțiile statului să ia măsurile necesare pentru a nu se ajunge la închiderea centralei pe biomasă de la Suceava.

”Voi face front comun cu cei de la Bioenergy pentru că nu este normal ceea ce se întâmplă”

Mai mult, el crede că parcă cineva dorește în mod intenționat să închidă această centrală. ”Deci suntem într-o situație disperată. Nu vreau să folosesc cuvinte mari dar parcă cineva în mod intenționat dorește să oprească această centrală, care așa cum spuneam și altădată este modernă, o adevărată bijuterie, cu o funcționare ireproșabilă, fără nici un fel de poluare. Fac un apel disperat la autoritățile statului. Sigur, voi merge din nou în audiență la doamna prim ministru, cu prima ocazie, la Ministerul Apelor și Pădurilor. Voi face front comun cu cei de la Bioenergy pentru că nu este normal ceea ce se întâmplă. Repet, după ce nu se decontează acele certificate de cogenerare nu se mai decontează nici certificatele normale pentru că din octombrie 2018 cei de la Garda Forestieră nu mai avizează acel bilanț lunar cât lemn consumă cei de la Bioenergy. E o chestiune pe care chiar nu o mai înțeleg”, a spus Lungu. Ion Lungu a mai ținut să sublinieze că Primăria va sprijini cât va putea funcționarea centralei termice ”dar nu o să putem merge la infinit să suportăm bani de la primărie pe niște chestiuni pe care nu le înțeleg”.

Lungu, apel disperat pentru salvarea centralei termice pe biomasă din Suceava: ”Parcă cineva în mod intenționat dorește să închidă această centrală”, 5.8 out of 10 based on 4 ratings
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.8/10 (4 votes cast)
Administraţie
SAV-COM Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava