MOPAN Suceava

Beneficiarii sistemului centralizat de termoficare din municipiul Suceavava vor avea căldură şi apă caldă numai dacă vor achita jumătate din datorii, adică în jur de 10 de milioane de lei. Este concluzia la care s-a ajuns în urma discuţiilor pe care primarul Ion Lungu le-a avut marţi dimineaţă cu preşedinţii asociaţiilor de proprietari. Producătorul de energie termică, firma Bionergy, a sistat furnizarea căldurii şi apei calde în noaptea de luni spre marţi din motive tehnice însă primarul Lungu a spus că situaţia s-ar putea prelungi până când consumatorii vor plăti măcar jumătate din sumele datorate. Lungu a spus că aceasta este singura ieşire din blocajul actual.

Sechestru pe masa lemnoasă din depozitele Bioenergy

El a subliniat că Bioenergy are în depozitele sale stocuri de masă lemnoasă până la finele lunii aprilie însă nu mai poate consuma nici un metru cub întrucât furnizorul a pus sechestru pe materia primă pentru a-şi recupera datoriile care însumează 1,5 milioane de euro. “Trebuie să dăm un S.O.S., un semnal de alarmă pentru că dacă nu încasăm jumătate din datorii de la populație nu văd cum vom mai avea apă caldă și căldură.  Nu știu dacă centrala va mai fi pornită. Termica este în insolvență iar furnizorul de masă lemnoasă are de încasat 1,5 milioane de euro de la Bioenergy.  Masa lemnoasă este sub sechestru iar Bioenergy nu mai poate să consume dacă nu plătește. E cam trist dar adevărat. Nu văd cum se rezolvă situația decât încasând de la populație”, a declarat primarul. Lungu a menţionat că 80% din populaţie are restanţe la plata facturilor la încălzire şi crede că la mijloc este vorba de neglijenţă şi rea voinţă. El a arătat că deşi „pe oameni nu-i dau banii afară din casă” plata facturilor la încălzire nu reprezintă o prioritate pentru ei, ca de altfel nici pentru asociaţiile de proprietari. Lungu a spus că are informaţii potrivit cărora unele asociaţii deşi încasează banii pentru facturile emise de Termica nu livrează sumele în contul acestei societăţi aşa cum ar fi normal ci achită alţi furnizori de utilităţi sau plătesc salariile administratorilor.

Lungu pregătește controale la asociațiile de proprietari

El a mai spus că echipe din Primărie vor efectua în perioada următoare controale la asociaţii pentru a vedea dacă acest lucru se confirmă. „Cred că este un act de neglijență din partea populației care nu face o prioritate din a plăti facturile la Termica. Văd că nici asociațiile de proprietari nu fac o prioritate din a achita facturile către Termica ceea ce nu e corect. Dacă oamenii au venit să plătească facturile la Termica asociațiile trebuie să dea mai departe acești bani la Termica nu să achite gazul sau salariile administratorilor iar Termica la urmă din ce mai rămâne dacă mai rămâne. Este și o culpă a asociațiilor aici. Îi rog pe președinții de asociații să lase deoparte aceste năravuri”, a spus Lungu. Ion Lungu s-a arătat dezamăgit de situaţia din sistemul de termoficare cu atât mai mult cu cât preţul gigacaloriei nu a crescut deloc în ultimii ani iar populaţia cu adevărat defavorizată primeşte ajutoare de încălzire de la stat mergând până la 90% din factură. El a adăugat că nu are ce-şi reproşa explicând că Primăria a făcut tot posibilul pentru ca sistemul centralizat de termoficare să fie viabil. Trebuie spus că datoriile populaţiei la 31 martie 2014 însumează 20,7 milioane de lei mai mari cu 5,3 milioane faţă de luna noiembrie a anului trecut. La rândul ei Termica, societate care administrează sistemul de transport şi distribuţie a energiei termice are datorii de 15 milioane de lei către producătorul de energie termică, Bioenergy.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Administraţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava