Concert pascal
MOPAN Suceava

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, susţine modificare legii administraţiei publice locale în sensul în care votul de două treimi în Consiliul Local să fie menţinut doar pentru aprobarea contractelor de vânzare cumpărare. În prezent votul de două treimi este obligatoriu la toate proiectele de hotărâre care se referă la patrimoniu proiecte care în opinia primarului ar trebui aprobate cu majoritate simplă. Ion Lungu a declarat că modificarea legii administraţiei publice locale a fost solicitată de Asociaţia Municipiilor din România în urma discuţiilor care au avut loc recent pe marginea Codului administrativ aflat în dezbatere publică.

Lungu consideră că prin această modificare se vor elimina blocajele existente astăzi în mai toate primăriile şi consiliile judeţene din ţară inclusiv la Suceava.

„Fiecare blochează pe fiecare. Nu e vorba de partide politice e vorba de municipalităţi. La sectorul 3 din Bucureşti e o speţă asemănătoare ca cea de la Suceava. Primarul se plângea că nu a putut să facă o creşă pentru că a fost blocat în CL nu a avut două treimi. Ca şi noi cu grădiniţa, cu contractul de concesiune cu Termonet sau cu parcările. Este o bătălie politică surdă în întreaga ţară şi părerea mea e că s-a modificat prost legea că dacă consilierii locali nu votează cum trebuie pot să-și piardă calitatea de membru de partid și implicit de ales local. Vine câte un şef de la partid și le impune la consilieri să voteze cum vrea el nu cum vor ei. Nu e corect. Înainte fiecare vota după conştiinţa lui. Azi nimeni nu mai votează că se teme că-l exclude din partid. Peste tot în primării şi CJ-uri sunt blocaje. Cel puţin când e nevoie de 2/3 din voturi apar blocaje foarte mari. Ar fi un lucru bun să putem funcţiona în CL dacă tot am câştigat puterea aici să putem lua deciziile necesare ca să facem ceea ce am promis sucevenilor. Ar fi de bun augur să se modifice majoritatea şi toate deciziile mai puţin cele de vânzare cumpărare să fie luate cu o majoritate simplă”, a explicat Lungu.

Ion Lungu a mai spus că Asociaţia Municipiilor din România mai propune amendamente la Legea parteneriatului public privat în sensul că acele cofinanţări din partea primăriilor să nu fie prinse în deficitul bugetar şi soluţii viabile pentru recuperarea TVA la investiţiile publice.

„Legea parteneriatului public privat a tot fost pornită la drum dar niciodată nu a fost aplicată. S-a dat legea dar nu s-au dat normele de aplicare. Acum este din nou în dezbatere această lege a parteneriatului public privat. Vă dau o veste în premieră. Săptămâna trecută un investitor serios din Australia  a venit şi vrea să investească în noul stadion. Cum îl amortizează? Sigur că nu se poate amortiza noul stadion numai din taxe şi evenimentele de acolo. Atunci este normal ca să gireze din acest punct de vedere cel pentru care se face investiţia în speţă municipalitatea. Aşa se întâmplă în lumea civilizată. Numai că la noi când mergi să faci această garanţie te pune la împrumut şi dacă te bagă la cei 3% deficit bugetar nu încap sumele acolo. Printre cei prezenţi la ședința Asociației Municipiilor din România era şi Emil Boc care cunoştea problema şi a spus că în întreaga Europă aceste cofinanţări la parteneriatele public privat nu sunt prinse nu sunt negociate în deficitul bugetar. Ca atare ar trebui făcut acest lucru şi în România altfel nu reuşim să împrumutăm bani ca să venim în aceste parteneriate”, a mai spus Lungu.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Administraţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava