Concert pascal
MOPAN Suceava

Unul dintre reperele, dacă se poate spune așa, în sportul sucevean este antrenorul emerit Constantin Tăpîrjan. ”Părintele” luptelor greco-romane din orașul Suceava a poposit pe aceste meleaguri printr-un concurs de împrejurări, s-a ”îndrăgostit” de aceste plaiuri și timp de 41 de ani a crescut tineri sportivi care au dus faima Sucevei în toate colțurile lumii.
Dintre marii campioni descoperiți și pregătiți de antrenorul Constantin Tăpârjan îi putem aminti pe Ilie Matei, Ioan Grigoraș, Ioan Irimiciuc și Ovidiu Croitoru. Primul dintre ei a fost medaliat cu argint la Jocurile Olimpice de la Los Angeles 1984 și multiplu medaliat la Campionatele Mondiale Universitare, Europene și Balcanice. Ioan Grigoraș a cucerit medalia de bronz la Olimpiada de la Barcelona din 1992 și pe cea de argint la Campionatele Mondiale din 1980 și el fiind multiplu medaliat la Campionatele Europene și Balcanice.  Ioan Irimiciuc a fost Campion European de juniori în 1987 și apoi vicecampion European la seniori în 1989. Ovidiu Croitor a cucerit bronzul la Campionatul Mondial de juniori din 1990.
Am trecut în revistă doar ”vârfurile” performanțelor obținute de sportivii pregătiți de antrenorul emerit Constantin Tăpîrjan, pentru că lista campionilor naționali este extreme de lungă.
”Întodeauna mi-a plăcut munca și am urât minciuna. Eu sunt un om dintr-o bucată și am dorit tot timpul să mă exprim prin fapte.
Am avut noroc de-a lungul anilor de colegi excepționali și am încercat să formăm, cât am lucrat împreună, o adevărată familie.
Îmi aduc cu plăcere aminte de anii petrecuți la Liceul Industrial numărul 4, actualmente Liceul ”Samuil Isopescu”. Nu aș fi putut să am rezultate fără sprijinul unor conducători de excepție ca Dionisie Pînzaru, Corneliu Duceac, Maris Liscan, Rodica Dorneanu, Mihaela Ilie și respect eforturile pe care le face directoarea Amalia Popescu pentru a reconstrui baza sportivă de la această unitate de învățământ.
Pe lângă cei care au condus destinele Liceului ”Samuil Isopescu” din Suceava și care m-au susținut deosebit, trebuie să-i amintesc pe colegii de la alte catedre cu care m-am înțeles foarte bine: Traian Mazăre, Mihai Cociorhan, Mihai Georgescu sau Mihai Purice. Întotdeauna am colaborat perfect cu cei de la catedra de fotbal, profesori ca Aurel Constantin, Ioan Radu, Ovidiu Căldăruș sau Costică Băltățeanu. De aici, de la Liceul ”Samuil Isopescu” au plecat spre marea performanță Teo Stredie, Ilie Gafencu, Ion Armeanca, Ovidiu Ciobanu, Tony Sedecaru și pot să afirm cu mândrie că am fost diriginte la clasa lui Dorin Goian, Dorin Semeghin și Daniel Bălan.
Cât mi-am desfășurat activitatea la Clubul Sportiv Municipal Suceava, am avut o colaborare la fel de bună ca și cea de la Liceul ”Samuil Isopescu”, de-a lungul anilor având conducători de mare valoare ca Mihai Andrici, Costică Alexa, Ilie Hăisan, Valerian Dura, Jean Ungureanu sau Pop Șerban. Trebuie să menționez și faptul că am avut relații foarte bune cu central de lupte greco-romane de la Rădăuți și am avut plăcerea și onoarea să-l cunosc îndeaproape pe cel mai titrat campion al României, Ștefan Rusu.
Era foarte greu să te descurci în lumea sportului și înainte de 1990, dar am avut sprijin din partea comunității locale și doar așa am putut continua. Acum sunt timpuri dificile pentru sport și îl felicit pe domnul primar Ion Lungu pentru eforturile pe care le face pentru a ține în viață sportul sucevean.
Eu am făcut totul cu pasiune și din dragoste pentru luptele greco-romane și oamenii de pe aceste meleaguri care sunt deosebit de înzestrați pentru acest sport. La acest moment de bilanț mă bucur că luptele greco-romane sucevene au ajuns pe mâna unor antrenori foarte buni și bine pregătiți ca Valerică Gherasim, Andrei Bolohan și Daniel Ciubotaru.
Pentru întreaga activitate depusă în slujba sportului sucevean, antrenorului emrit Constantin Tăpîrjan i-a fost decernat titlul de ”Cetățean de Onoare” al municipiuluii Suceava.
“Domnule profesor, sunteţi o onoare pentru oraşul nostru, aţi făcut onoare României şi pentru asta aveţi tot respectul comunităţii” a declarat primarul Ioan Lungu, înainte de acordarea diplomei. Cu ocazia primirii acestui titlu, de “Cetăţean de Onoare al municipiului Suceava”, profesorul Constantin Tăpîrjan a ţinut să aducă mulţumiri tuturor celor care i-au fost alături pe parcursul carierei.
“Nu pot să uit primii mei campioni naţionali, Tipa Lazăr şi Grosu Ionică, nu pot să uit directori care m-au sprijinit şi faptul că, cine nu m-a sprijinit nu m-a încurcat. Sunt o sumedenie de oameni care m-au înţeles” a spus profesorul Constantin Tăpîrjan. Pe scenă a fost invitată şi soţia profesorului care, după cum a spus acesta din urmă, i-a fost alături, l-a înţeles şi l-a sprijinit tot timpul. Fostul campion naţional la lupte, Lazăr Tipa, a ţinut să-i ofere noului Cetăţean de Onoare al Sucevei, o cupă, o diplomă şi o medalie, în semn de recunoştinţă din partea tuturor celor cărora, profesorul Tăpîrjan, le-a îndrumat paşii spre reuşite sportive.
“În numele foştilor colegi, vreau să urez domnului profesor felicitări pentru activitatea desfăşurată în toată această perioadă, multă sănătate până la adânci bătrâneţi. Domnul profesor nu a făcut doar performanţă. Prin munca depusă, aceşti sportivi de performanţă s-au realizat şi profesional, unii devenind profesori, alţii antrenori, dar toți oameni adevărați” a declarat Lazăr Tipa.

Lupte greco-romane. Constantin Tăpîrjan, o legendă vie a sportului sucevean, 6.0 out of 10 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 6.0/10 (1 vote cast)
Sport
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava