MOPAN Suceava

Dr. Blendea Alecsandru, medic specialist Ortopedie-Traumatologie, a scris un articol în care explică pacienților de ce prevenția și tratamentul afecțiunilor osteoarticulare „de debut” sunt esențiale.

Neglijarea problemelor de sănătate – o greșeală

Multe probleme de sănătate la debut și, în special, cele de natură osteoarticulară sunt adesea neglijate, din considerentul pacientului conform căruia nu reprezintă urgențe medicale. Nu de puține ori, pacienții suferă de pe urma unor afecțiuni cauzatoare de simptome algice (care provoacă durere) cu caracter constant, fără a căuta ajutorul medicilor specialiști.

Prevenția – primul pas în tratarea unei patologii

Primul pas în tratarea unei patologii este prevenția, această fiind mai puțin costisitoare și traumatică pentru pacient în ceea ce privește sfera patologiilor osteoarticulare. Prevenția presupune o serie de pași, primul și cel mai important fiind adresabilitatea pacientului către serviciul medical specializat, comunicarea cu medicul curant ortoped-traumatolog și conștientizarea de către pacient a patologiei de care suferă, modificarea sau ajustarea stilului de viață.

Pasul următor, tratamentul conservator, adică adoptarea unui stil de viață modificat și inițierea unui regim dietetic în vederea obținerii unei curbe ponderale descendente – pierderea kilogramelor în exces, pentru a reduce stresul axial asupra articulațiilor în cazul patologiilor artrozice sau un simplu program de kinetoterapie bine instituit, asociat hidroterapiei, precum și a  unei scheme terapeutice medicamentoase adecvate.

Alternativele de tratament homeopat și automedicația pot face mai mult rău decât bine

Deoarece temporizarea căutării ajutorului medical din partea unui cadru competent, automedicația sau recurgerea la tratamente naturiste reprezintă una dintre vechile și nemuritoarele probleme în ceea ce privește relația medic-pacient.

Afecțiunile aparatului locomotor se numără printre problemele frecvente care provoacă dureri cu caracter cronic persoanelor tinere sau în etate, suferințe care pot altera semnificativ stilul de viață al acestora (reducerea gradului de mobilitate, supraponderabilitatea și, în final, decompensarea patologiilor cronice asociate, cardiovasculare, respiratorii, gastrointestinale, renale etc).

Având falsa convingere conform căreia unele acuze algice (dureri) osteorticulare au un caracter tranzitoriu și vor trece de la sine, pacienții aleg de multe ori să nu își facă programare la un cabinet de specialitate, considerând că o banală durere de spate, o durere de genunchi sau automanagerierea unei traume osteoarticulare nu vor avea urmări semnificative asupra segmentului de membru afectat, solicitând o părere avizată cadrelor medicale doar în stadiul în care singură opțiune terapeutică rămâne cea de chirugicalizare.

Uitați de compresele cu varză zdrobită sau argilă, aveți convingerea că Diclofenacul Sodic nu e un panaceu (tratament universal), nu recurgeți la „tomnitorii de oase” care promit să vă iau durerea cu mâna și programați-vă la o consultație la Ortopedie în cadrul Policlinicii Dorna Medical! O vizită la specialist poate însemna rezolvarea definitivă a problemelor și ușurarea simptomelor.

Gratuit și simplu sau scump și complicat: voi ce alegeți, dragi pacienți?

Problemele de ortopedie pot apărea pe neașteptate, fără a avea o cauză pur traumatică și, deși se manifestă clar prin dureri ale oaselor sau dificultate în a efectua anumite mișcări, ele sunt adesea ignorate. La Policlinica Dorna Medical, serviciile medicale de Ortopedie-Traumatologie sunt în contract cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Mai exact, beneficiați de gratuitate cu o trimitere de la medicul de familie sau de costuri semnificativ mici (achitarea unei consultații de specialitate, a unei radiografii etc.) în comparație cu multe cheltuieli care survin atunci când problemele se agravează și situația impune o intervenție chirurgicală într-un spital de stat sau privat dintr-un oraș mare, de tipul Târgu-Mureș, Cluj-Napoca, Iași, București, Timișoara ș.a.m.d.

Dr. Blendea: „O intervenție chirurgicală este, în esență, o traumă, atât tisulară, cât și psihică!”

În cazul neglijării unei astfel de afecțiuni minore și suprasolicitarea articulației traumatizate, consecințele pot fi grave și, implicit, costurile mult mai ridicate în obținerea vindecării, dar mai presus de toate, o conduită terapeutică poate fi mult mai traumatizantă pentru pacient. O intervenție chirurgicală este, în esență, o traumă, atât tisulară cât și psihică. În locul unei consultații gratuite și a unei scheme terapeutice de multe ori decontate de CNAS, adică costul infim al unor medicamente, puteți ajunge la o condropatie (afecțiune a cartilajelor) și ulterior, la gonartroză, pe fondul unei instabilități ligamentare nediagnosticate la momentul oportun (asociate sau nu cu leziuni meniscale) .

În continuare, se impun intervenții artroscopice sau artroplastice (faimoasa proteză a genunchiului), investigații paraclinice, costuri mari (kit-urile pentru astfel de operații se achită de multe ori de către pacient, atunci când nu este recomandată amânarea lor) și perioade îndelungate de recuperare (fizioterapie, kinetoterapie). Așadar, de ce nu ați alege varianta mai simplă și la îndemâna oricui?!

În orice caz, pe lângă aceste exemplificări, vizita de rutină la Cabinetul de Ortopedie-Traumatologie trebuie făcută în momentul în care pacientul simte că ceva nu este în regulă chiar dacă nu există simptome clare, edemațieri (formare de edeme), deformații de ax ale segmentelor de membre sau, doar în cazul traumatismelor, acompaniate de luxațiii sau fracturi.

Doar medicul specialist este în măsură să determine dacă există sau nu o problemă și să propună o schemă terapeutică pentru pacient. În plus, pentru că de multe ori, „informația înseamnă putere”, un dicton mass-media pe care îl putem adapta și plia pe orice domeniu, țin să vă reamintesc, ca unor prieteni, dragi medici de familie colaboratori și pacienți, de Programul Național de Ortopedie derulat în prezent de Ministerul Sănătății, cu finanțare europeană nerambursabilă. Ne dorim ca pacienții să afle că pot beneficia de multe tratamente gratuite, prin CNAS, în vederea prevenției, pe care le putem efectua în cadrul clinicii noastre.

Iar pe cei  interesați de  Programul Național de Ortopedie, îi putem redirecționa către unități medicale din proximitatea orașului Vatra Dornei, în cadrul cărora se derulează diferite programe de screening.  În acest sens, aș miza, dacă și dvs. sunteți de acord, și pe prevenție, precum și pe investigații amănunțite.

În ultimele săptămâni, ne trec pragul pacienți cu probleme grave din punct de vedere ortopedic care, desigur, nu vă sunt străine – pentru soluționarea cărora ar fi necesar măcar un prim-pas: prezentarea la medicul specialist.

Cu respect, dr. Alecsandru Blendea, medic specialist Ortopedie-Traumatologie

Dr. Blendea poate fi găsit de luni până vineri, între orele 8.00 – 16.00, la Policlinica Dorna Medical din Vatra Dornei!

Programări:

☎ 0330 100 427
☎ 0751 516 175
☎ 0751 191 445

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Sănătate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava